Değişik Mantı Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Değişik Mantı Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri

Değişik mantı çeşitleri, baharatlar ile tatlandırılan kıymanın, küçük hamur parçalarının içine konularak ve de bu hamur parçalarının suda haşlanması ile yapılmakta olan bir yemek çeşididir. Türk mutfağının önemli bir yemeğidir. Sadece Türkiye'de değil birçok ilde de değişik şekillerde mantı yemeği vardır. Türkiye'de meşhur mantı yapımı ili Kayseridir. Mantının gerçeği gibi sahte yapımlı mantılarda vardır ve böylece birçok mantı çeşidi türemiştir. Birçok değişik mantı çeşitleri vardır. Bunlardan birkaçını sizler için paylaşacağız.


Hazır Yufkadan Kıymalı Mantı

  • 1 adet yufka
  • 80 gr kıyma
  • 1 adet küçük kuru soğan
  • 1 tutam maydanoz

Sosu için

  • 1/2 tatlı kaşığı domates salçası
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 su bardağı su

Üzeri için

  • 4 yemek kaşığı yoğurt
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Az miktar kırmızı toz biber
Hazırlanışı: İlk olarak kıymayı, ince doğranmış olan soğanı ve maydanozu kaba koyalım. Tuz ve karabiberi de koyarak yoğuralım. Yufkayı tezgâhın üzerine serelim ve kenarlarını içe doğru 2-3 parmak kadar katlayalım. Yufkanın uç kısmına kıymayı yayalım sıkıca rulo olarak saralım ve iki parmak kalınlığında keselim. Kesilmiş olan kısımları yukarı gelecek şekilde yağlanmış küçük fırın kabına dizelim ve üzerine zeytinyağı sürmemiz gerekir. Önceden ısıtılmış olan 180 derecelik fırına verelim ve üzeri kızarana kadar pişirelim. Diğer bir yandan küçük tava içerisine salçayı koyalım. Üzerine ise zeytinyağı ekleyerek kavuralım, üzerine su döküp kaynatalım. Kızarmış olan mantıların üzerine sıcak olan sosu dökelim ve mantıyı tekrar fırına vererek 7-8 dakika kadar pişirelim. Daha sonra yoğurdu bir kap içerisinde çırpalım ve küçük bir tavada zeytinyağı ve kırmızı toz biberi ekleyip kızdıralım. Daha sonra mantımızın üzerine yoğurdu ve hazırlamış olduğumu kırmızı biberi dökelim ve servis edelim.


Fırında Bohça Mantısı malzemeleri
  • 1 adet yumurta
  • 1/2 çay barağı su
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 12 yemek kaşığı un

İçi için
  • 100 gr kıyma
  • 1 yemek kaşığı pirinç
Hazırlanışı: İlk olarak bir tencereye kıymayı, tuz ve yağı ekleyelim ve sürekli karıştırarak kavuralım. Daha sonra içine pirinç ekleyelim ve suyu dökelim. Pirinçler şişene kadar pişirip ardından soğumaya bırakalım. Diğer yandan derin bir kaba yumurtayı kırıp üzerine su ve tuzu ekleyip karıştıralım. Daha sonra ise azar azar unu ekleyelim. Ele yapışmayan kulan memesi kıvamında bir hamur elde edelim. Yoğurmuş olduğumu mantı hamurunu tezgâh üzerine koyalım ve üzerine az miktarda un serpelim. Çok kalın olmayacak biçimde oklavayla açalım. Açmış olduğumu bu mantı hamurunu küçük kareler halinde keselim ve üzerine hazırlamış olduğumuz kıymalı karışımdan az miktarda koyalım ve hamurun uçlarını birleştirelim. Fırın kabı içine yerleştirdikten sonra önceden ısıtılmış olan 180 derecelik fırına verelim. Daha sonra üzeri pembeleşinceye kadar fırında pişirelim ve piştikten sonra hemen tüketmeyiniz buzdolabı poşetine koyarak oradan muhafaza ediniz.


Fırında Milföy Mantısı Malzemeleri
  • 6 tane kare milföy
  • 100 gr kıyma
  • 1 adet küçük boy soğan
  • Tuz, karabiber

Üzerine
  • 1 kâse yoğurt
  • 1 diş sarımsak
  • Nane, kırmızı pul biber
Hazırlanışı: Milföyleri buzdolabından çıkarıp iyice yumuşamasını bekleyelim. Daha sonra soğanları ince doğrayalım, kıymayı, tuzu ve karabiberi ekleyelim. Ardından iyice yoğuralım. Daha sonra ise tezgâha un serpelim ve üzerine milföy hamurunun bir tanesini koyalım. Merdane yardımıyla açalım ve hamuru önce 4'e bölmemiz gerekir. Ardından her parçayı 4'e bölelim. Kesmiş oluğumuz hamur parçaların ortasına kıyma harçlarını koyalım, uçları birleştirip, mantıları yağlı kâğıt serilmiş bir fırın tepsisine koyalım. Önceden ısıtılmış olan 180 derece sıcaklıktaki fırına mantılarımızı koyalım. Üzeri kızarana kadar pişirelim ve daha sonra yapacağımı iş ise yoğurdumuzu çırpmak olacaktır. Üzerine rendelenmiş olan sarımsağı ve az miktarda tuzu ekleyelim ve yoğurdu iyice karıştıralım. Pişmiş olan mantıları servis tabağına koyarak üzerine yoğurt sosunu dökelim ardından pul biber ve naneyi serpip sıcak olarak servis edelim.

Afiyet olsun.

Değişik Mantı Çeşitleri Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

İçli Mantı Tarifi ve Malzemeleri

İçli Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Salçalı Mantı Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Salçalı Mantı Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Salçalı Mantı Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Salçalı Mantı Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Nasıl Haşlanır?

Mantı Nasıl Haşlanır?

Mantı Kaç Kalori?

Mantı Kaç Kalori?

Güncel

Yalancı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Yalancı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Sini Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Sini Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kolay Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kolay Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Çıtır Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Çıtır Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Salçalı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Salçalı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Salçalı mantı; Sosu ile suyuna eklenerek yapılır ve üzerine yoğurt ile baharatlar eklenerek yapılır. Hamuru birazcık kalın olursa lezzetli ve içinin malzeme miktarı da[...]

Mantı Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Haşlama, bilindiği benzeri Türk toplumu olarak mantıya ayrı bir ilgimiz ve düşkünlüğümüz vardır. Yöresel olarak yapılan mantının çeşitli yörelere göre h[...]

Pratik Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Pratik Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Pratik mantı, evde çok rahat bir şekilde el açması mantı yapmanızı sağlayacak bir tariftir. Evde mantı hazırlamanın zor olduğunu düşünenler için pratik bir şekild[...]

Cevizli Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Cevizli Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Cevizli mantı tarifi, Mantı yemeği farklı isimler ile de anılsa da her yörede her mutfakta olan ve her çeşidi yapılan bir yemektir. Sonucunda hamur içerisine et, kıyma b[...]

Azeri Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Azeri Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Azeri Mantısı, Mantı çeşitlerinden biri olan ve birçok kişi tarafından tercih edilen mantı türlerinden biri de Azeri mantısıdır. Yapılışı şu şekildedir;Azeri Man[...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6