Mantı, baharatlar ile tatlandırılan kıymanın küçük hamur parçalarının içine konularak ve bu hamur parçalarının suda haşlanması ile yapılan bir yemek çeşididir. Türk mutfağının önemli yemeklerinden biridir. Sadece Türkiye'de değil, birçok ülkede de değişik şekillerde mantı yapılmaktadır. Türkiye'de ise meşhur mantı yapımı ile bilinen il Kayseri'dir. Mantının geleneksel yapımı dışında, farklı malzemelerle hazırlanan birçok mantı çeşidi de bulunmaktadır. Bu yazıda, çeşitli mantı türlerinden bazılarını sizler için paylaşacağız. Hazır Yufkadan Kıymalı Mantı Malzemeler:
Sosu için:
Üzeri için:
Hazırlanışı: İlk olarak kıymayı, ince doğranmış soğanı ve maydanozu bir kaba koyalım. Tuz ve karabiberi ekleyerek yoğuralım. Yufkayı tezgâhın üzerine serelim ve kenarlarını içe doğru 2-3 parmak kadar katlayalım. Yufkanın uç kısmına kıymayı yayalım, sıkıca rulo olarak saralım ve iki parmak kalınlığında keselim. Kesilmiş olan kısımları yukarı gelecek şekilde yağlanmış küçük fırın kabına dizelim ve üzerine zeytinyağı sürmemiz gerekir. Önceden ısıtılmış olan 180 derecelik fırına verelim ve üzeri kızarana kadar pişirelim. Diğer bir yandan küçük tava içerisine salçayı koyalım. Üzerine zeytinyağı ekleyerek kavuralım, ardından su ekleyip kaynatalım. Kızarmış olan mantıların üzerine sıcak sosu dökelim ve mantıyı tekrar fırına vererek 7-8 dakika kadar pişirelim. Daha sonra yoğurdu bir kap içinde çırpalım ve küçük bir tavada zeytinyağı ve kırmızı toz biberi ekleyip kızdıralım. Daha sonra mantının üzerine yoğurdu ve hazırlamış olduğumuz kırmızı biberi dökelim ve servis edelim. Fırında Bohça Mantısı Malzemeler:
İçi için:
Hazırlanışı: İlk olarak bir tencereye kıymayı, tuz ve yağı ekleyelim ve sürekli karıştırarak kavuralım. Daha sonra içine pirinç ekleyelim ve suyu dökelim. Pirinçler şişene kadar pişirip ardından soğumaya bırakalım. Diğer yandan derin bir kaba yumurtayı kırıp üzerine su ve tuzu ekleyip karıştıralım. Daha sonra azar azar unu ekleyelim. Ele yapışmayan kulak memesi kıvamında bir hamur elde edelim. Yoğurmuş olduğumuz mantı hamurunu tezgâh üzerine koyalım ve üzerine az miktarda un serpelim. Çok kalın olmayacak biçimde oklavayla açalım. Açmış olduğumuz bu mantı hamurunu küçük kareler halinde keselim ve üzerine hazırlamış olduğumuz kıymalı karışımdan az miktarda koyalım ve hamurun uçlarını birleştirelim. Fırın kabı içine yerleştirdikten sonra önceden ısıtılmış olan 180 derecelik fırına verelim. Daha sonra üzeri pembeleşinceye kadar fırında pişirelim. Piştikten sonra hemen tüketmeyiniz, buzdolabı poşetine koyarak muhafaza ediniz. Fırında Milföy Mantısı Malzemeler:
Üzeri için:
Hazırlanışı: Milföyleri buzdolabından çıkarıp iyice yumuşamasını bekleyelim. Daha sonra soğanları ince doğrayalım, kıymayı, tuzu ve karabiberi ekleyelim. Ardından iyice yoğuralım. Daha sonra tezgâha un serpelim ve üzerine milföy hamurunun bir tanesini koyalım. Merdane yardımıyla açalım ve hamuru önce 4'e bölmemiz gerekir. Ardından her parçayı 4'e bölelim. Kesmiş olduğumuz hamur parçalarının ortasına kıyma harçlarını koyalım, uçları birleştirip, mantıları yağlı kâğıt serilmiş bir fırın tepsisine koyalım. Önceden ısıtılmış olan 180 derece sıcaklıktaki fırına mantılarımızı koyalım. Üzeri kızarana kadar pişirelim ve daha sonra yapacağımız iş yoğurdumuzu çırpmak olacaktır. Üzerine rendelenmiş olan sarımsağı ve az miktarda tuzu ekleyelim ve yoğurdu iyice karıştıralım. Pişmiş olan mantıları servis tabağına koyarak üzerine yoğurt sosunu dökelim ardından pul biber ve naneyi serpip sıcak olarak servis edelim. Afiyet olsun. |
Yıldızhan
12 Temmuz 2024 CumaMantı tarifi gerçekten nefis görünüyor, ama hazır yufka kullanarak mantı yapımında hamurun ince olması gerektiğini bilmiyordum. Yufkaların kalınlığı nasıl olmalı? Ayrıca, sos için kullanılan domates salçasının yerine farklı bir şey kullanabilir miyiz?
Cevap yazAdmin
12 Temmuz 2024 CumaYıldızhan, mantı tarifini beğenmenize sevindim! Hazır yufka kullanarak mantı yaparken yufkanın ince olması önemlidir; çünkü kalın yufka mantının hamurunun fazla olmasına ve dolayısıyla istenilen lezzetin azalmasına neden olabilir. Genellikle incecik, el açması yufkalar tercih edilmelidir. Sos konusunda ise, domates salçası yerine yoğurtlu veya yoğurt-sarımsak sosu kullanabilirsiniz. Bu soslar da mantıya çok yakışır. Afiyet olsun!