Değişik Mantı Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri
12 Temmuz 2024

Değişik Mantı Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri

Mantı, baharatlar ile tatlandırılan kıymanın küçük hamur parçalarının içine konularak ve bu hamur parçalarının suda haşlanması ile yapılan bir yemek çeşididir. Türk mutfağının önemli yemeklerinden biridir. Sadece Türkiye'de değil, birçok ülkede de değişik şekillerde mantı yapılmaktadır. Türkiye'de ise meşhur mantı yapımı ile bilinen il Kayseri'dir. Mantının geleneksel yapımı dışında, farklı malzemelerle hazırlanan birçok mantı çeşidi de bulunmaktadır. Bu yazıda, çeşitli mantı türlerinden bazılarını sizler için paylaşacağız.

Hazır Yufkadan Kıymalı Mantı

Malzemeler:

  • 1 adet yufka
  • 80 gr kıyma
  • 1 adet küçük kuru soğan
  • 1 tutam maydanoz

Sosu için:

  • 1/2 tatlı kaşığı domates salçası
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 su bardağı su

Üzeri için:

  • 4 yemek kaşığı yoğurt
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Az miktar kırmızı toz biber

Hazırlanışı: İlk olarak kıymayı, ince doğranmış soğanı ve maydanozu bir kaba koyalım. Tuz ve karabiberi ekleyerek yoğuralım. Yufkayı tezgâhın üzerine serelim ve kenarlarını içe doğru 2-3 parmak kadar katlayalım. Yufkanın uç kısmına kıymayı yayalım, sıkıca rulo olarak saralım ve iki parmak kalınlığında keselim. Kesilmiş olan kısımları yukarı gelecek şekilde yağlanmış küçük fırın kabına dizelim ve üzerine zeytinyağı sürmemiz gerekir. Önceden ısıtılmış olan 180 derecelik fırına verelim ve üzeri kızarana kadar pişirelim. Diğer bir yandan küçük tava içerisine salçayı koyalım. Üzerine zeytinyağı ekleyerek kavuralım, ardından su ekleyip kaynatalım. Kızarmış olan mantıların üzerine sıcak sosu dökelim ve mantıyı tekrar fırına vererek 7-8 dakika kadar pişirelim. Daha sonra yoğurdu bir kap içinde çırpalım ve küçük bir tavada zeytinyağı ve kırmızı toz biberi ekleyip kızdıralım. Daha sonra mantının üzerine yoğurdu ve hazırlamış olduğumuz kırmızı biberi dökelim ve servis edelim.

Fırında Bohça Mantısı

Malzemeler:

  • 1 adet yumurta
  • 1/2 çay bardağı su
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 12 yemek kaşığı un

İçi için:

  • 100 gr kıyma
  • 1 yemek kaşığı pirinç

Hazırlanışı: İlk olarak bir tencereye kıymayı, tuz ve yağı ekleyelim ve sürekli karıştırarak kavuralım. Daha sonra içine pirinç ekleyelim ve suyu dökelim. Pirinçler şişene kadar pişirip ardından soğumaya bırakalım. Diğer yandan derin bir kaba yumurtayı kırıp üzerine su ve tuzu ekleyip karıştıralım. Daha sonra azar azar unu ekleyelim. Ele yapışmayan kulak memesi kıvamında bir hamur elde edelim. Yoğurmuş olduğumuz mantı hamurunu tezgâh üzerine koyalım ve üzerine az miktarda un serpelim. Çok kalın olmayacak biçimde oklavayla açalım. Açmış olduğumuz bu mantı hamurunu küçük kareler halinde keselim ve üzerine hazırlamış olduğumuz kıymalı karışımdan az miktarda koyalım ve hamurun uçlarını birleştirelim. Fırın kabı içine yerleştirdikten sonra önceden ısıtılmış olan 180 derecelik fırına verelim. Daha sonra üzeri pembeleşinceye kadar fırında pişirelim. Piştikten sonra hemen tüketmeyiniz, buzdolabı poşetine koyarak muhafaza ediniz.

Fırında Milföy Mantısı

Malzemeler:

  • 6 tane kare milföy
  • 100 gr kıyma
  • 1 adet küçük boy soğan
  • Tuz, karabiber

Üzeri için:

  • 1 kâse yoğurt
  • 1 diş sarımsak
  • Nane, kırmızı pul biber

Hazırlanışı: Milföyleri buzdolabından çıkarıp iyice yumuşamasını bekleyelim. Daha sonra soğanları ince doğrayalım, kıymayı, tuzu ve karabiberi ekleyelim. Ardından iyice yoğuralım. Daha sonra tezgâha un serpelim ve üzerine milföy hamurunun bir tanesini koyalım. Merdane yardımıyla açalım ve hamuru önce 4'e bölmemiz gerekir. Ardından her parçayı 4'e bölelim. Kesmiş olduğumuz hamur parçalarının ortasına kıyma harçlarını koyalım, uçları birleştirip, mantıları yağlı kâğıt serilmiş bir fırın tepsisine koyalım. Önceden ısıtılmış olan 180 derece sıcaklıktaki fırına mantılarımızı koyalım. Üzeri kızarana kadar pişirelim ve daha sonra yapacağımız iş yoğurdumuzu çırpmak olacaktır. Üzerine rendelenmiş olan sarımsağı ve az miktarda tuzu ekleyelim ve yoğurdu iyice karıştıralım. Pişmiş olan mantıları servis tabağına koyarak üzerine yoğurt sosunu dökelim ardından pul biber ve naneyi serpip sıcak olarak servis edelim.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Yıldızhan

12 Temmuz 2024 Cuma

Mantı tarifi gerçekten nefis görünüyor, ama hazır yufka kullanarak mantı yapımında hamurun ince olması gerektiğini bilmiyordum. Yufkaların kalınlığı nasıl olmalı? Ayrıca, sos için kullanılan domates salçasının yerine farklı bir şey kullanabilir miyiz?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Yıldızhan, mantı tarifini beğenmenize sevindim! Hazır yufka kullanarak mantı yaparken yufkanın ince olması önemlidir; çünkü kalın yufka mantının hamurunun fazla olmasına ve dolayısıyla istenilen lezzetin azalmasına neden olabilir. Genellikle incecik, el açması yufkalar tercih edilmelidir. Sos konusunda ise, domates salçası yerine yoğurtlu veya yoğurt-sarımsak sosu kullanabilirsiniz. Bu soslar da mantıya çok yakışır. Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Sulu Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Sulu Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Mantı İçi Tarifi ve Malzemeleri

Mantı İçi Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Milföy Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Milföy Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Çorum Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Çorum Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Diyet Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Diyet Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Yağ Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Yağ Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Fırında Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Yumurtalı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Yumurtalı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Sini Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Sini Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Azeri Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Azeri Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Nohutlu Tavuklu Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Nohutlu Tavuklu Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Gürcü Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Gürcü Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Nasıl Haşlanır?

Mantı Nasıl Haşlanır?

Kızarmış Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kızarmış Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Pişirme Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Pişirme Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Boşnak Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Boşnak Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Sinop Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Sinop Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Kolay Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kolay Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Hazır Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Hazır Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kayseri Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Kayseri Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

İtalyan Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

İtalyan Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Kıymasız Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kıymasız Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Sosyete Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Sosyete Mantısı Tarifi ve Malzemeleri