Çıtır Mantı Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Çıtır Mantı Tarifi ve Malzemeleri


Çıtır mantı, Fırında pişirilen bu mantı hem pratik hem de çok lezzetli çıtır çıtır oluyor. İçerisinde olan kıyma ve üzerine koyulan yoğurdun sayesinde vitaminli ve protein, karbonhidrat içeriyor. Çok sağlıklı ve protein deposudur. Çok besleyici ve enerji verir. Bu mantı normal mantıdan biraz farklı oluyor. Özelliği çıtır çıtır olması.

Bu çıtır mantıyı sevmeyen yoktur. Öncelikle bu çıtır mantıları çocuklar çok seviyor. Çıtır mantı çok lezzetli oluyor. Misafirlerinizin de çok seveceği bir menü. Yanında çoban salata ile çok güzel gidiyor.


Çıtır mantının malzemeleri

  • 150 gr kıyma (Çiğ kıyma)
  • 10 Tane (Küçük kare olarak) yaprak milföy
  • 1 Tane kuru soğan
  • 1-2 Dal maydanoz
  • Tuz ve karabiber

Çıtır mantının üzeri için malzemeler

  • Sarımsaklı yoğurt
  • 1 Tatlı kaşığı ocağın üzerinde erimiş tereyağı
  • Ezilmiş suyla açılmış domates salçası (Sos için)

Çıtır mantının en üstüne koymak için malzemeler

  • Ocakta erimiş tereyağının içine 1 çay kaşığı nane
  • 1 Çay kaşığı kırmızı toz biber

Çıtır mantı nasıl yapılır?

Çiğ kıymayı bir tabağa alın ve üzerine kuru soğanı çok minik minik çentilmiş halde doğrayalım ya da soğanı rendeleyip suyunu sıkarak kıymaya ekleyebilirsiniz. Soğanın üzerine de ince ince kıyılmış maydanozu ekleyelim. Tuzu, karabiberi katıp karıştıralım ve bir yerde bekletelim. 5 tane büyük milföy yapraklarını buzluktan çıkarın çok da çözülmeden milföyleri sertken keselim. Sivri uçlu keskin bir bıçakla ilk önce 10 adet küçük kareler halinde keselim. Çok çözülürse kesemezsiniz. Çünkü bıçağa yapışıyor ve esner.

Sonra 10 küçük karelerin her birini uzunlamasına 3, enlemesine 3 olarak 9 parçaya bölelim. Kare milföylerin hepsini aynı şekilde kesin. Her bir küçük kare 9 parçaya bölünmüş olmalı. Kestiğimiz karelerin içine kıymalı harcımızdan koyalım. İç konmuş kareleri dört uçlarını birbirine yapıştıralım. Sonra yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsinize mantıların hepsini dizin. Önceden 200 derecede ısıtılmış sıcak fırında istediğiniz kıvama gelene kadar yani çıtır olana kadar pişirelim.

Daha sonra yoğurdumuzu hazırlayalım. 1 Çorba kasesi yoğurdu çatalla çırpalım ve içine soyulup ezilmiş sarımsağı ekleyelim. Çok az da tuz ekleyelim.

Diğer bir tarafta tavanın içine biraz tereyağı koyalım ve eritelim. Eriyen tereyağının içine toz biberi, naneyi ekleyelim, biraz karıştıralım ve hemen ocağın altını kapatalım. Nane çok yanmasın kokusu çıksın yeter.

Mantılar pişip güzelce kızarınca yani çıtır çıtır olana kadar bekleyelim. Sıcak sıcak servis tabağına alalım. Çünkü çabuk soğuyor. Üzerine sarımsaklı yoğurdu güzel bir şekilde gezdirelim. Onun üzerine de salçalı sosu da güzelce üzerine gezdirelim. En son da naneli yağımızı dökelim çıtır mantılarımız servise hazır.

Not: Kıyma mantının içine çiğden koyulacak kavrulmayacak. Kıymalar fırında çok güzel pişiyor merak etmeyin. Mantının milföy hamurlarını hızlı şekilde kapatın yoksa eriyor ve düzgün olmuyor ve elinize yapışır. Yani şu şekilde hızlı olmak gerekiyor. İç hazırla, anında kes, doldur, kapat, fırına ver ve hemen pişir gibi. Bu mantıyı Kayseri mantısıyla karıştırmayın bu kendine has çıtır çıtır oluyor. Buda mantının çıtır şekli oluyor.

Afiyet olsun.

Çıtır Mantı Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Mantı Nasıl Haşlanır?

Mantı Nasıl Haşlanır?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Mantı Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Çerkez Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Çerkez Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Sosyete Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Sosyete Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Cevizli Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Cevizli Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Mantı Kaç Kalori?

Mantı Kaç Kalori?

Güncel

Şiş Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Şiş Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Yalancı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Yalancı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Ispanaklı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Ispanaklı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Arnavut Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Arnavut Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Pratik Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Pratik Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Sinop Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Sinop Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Sulu Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Sulu Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Hazır Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Hazır Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kıymasız Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kıymasız Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Değişik Mantı Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri

Değişik Mantı Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri

Değişik mantı çeşitleri, baharatlar ile tatlandırılan kıymanın, küçük hamur parçalarının içine konularak ve de bu hamur parçalarının suda haşlanması ile yapıl[...]

Saçaklı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Saçaklı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Saçaklı mantı, Balıkesir yöresinde oldukça sık yapılan bir tariftir. Bunun özelliği hamurun suyu dökülünce iyice yumuşatılıyor, hamur kuru kalmıyor. Mantının en [...]

Kıymalı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı mantı, Kayseri mantısı olarak bilinen ve diğer mantılardan başlıca farkı, büküm şekli ve boyutunun daha küçük olmasıdır. Kayseri mantısı bohça biçimde[...]

Çorum Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Çorum Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Çorum Mantısı, kendi bölgesine has yöreye özgü hamur ile yapılan gıdalardan biridir. Türkiye'nin Çorum iline özgü olmasıyla tanınmıştır. Diğer mantılara göre i[...]

Yoğurtlu Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu mantı, Türk mutfağının vazgeçilmez yemeklerinden biridir. Yapım aşaması oldukça zahmetli olsa da lezzetine doyum olmayan yoğurtlu mantı, küçük büyük herk[...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6