Patates Mantısı Patates mantısı, patates ile yapılan ve oldukça lezzetli, hafif bir yemek tarifidir. Beş çaylarında, sabah kahvaltılarında, brunchlarda ve akşam yemeklerinde rahatlıkla tüketilebilecek lezzetlerden biridir. Farklı sunumu ile sofralarınıza şıklık katacak bu tarif, yapım aşaması bakımından çok zor olmayan, fakat biraz zaman alabilen bir yemektir. Ancak, bu lezzet ve şıklık kesinlikle çabalarınıza değecektir. Patates Mantısı Yapımı İçin Gerekli Malzemeler
Patates Mantısı Nasıl Yapılır? Patates mantısı yapımı için ilk olarak altı yedi tane patates yıkanır ve bir tencereye alınır. Üzerini geçecek kadar su ilave edilerek ocağa alınır ve ocağın altı açılır. Patatesler haşlanmaya bırakılır. Patates haşlanırken, iç harç hazırlanır. İsteğe göre kıyma yerine garnitür kullanabilir ya da sade yapabilirsiniz. Kıymalı harç için ilk olarak bir adet kuru soğan çok küçük bir şekilde doğranır ve bir tavaya alınır. Üzerine yarım çay bardağı sıvı yağ ilave edilir. Soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur. Ardından iki tatlı kaşığı salça eklenir. Salça da kavrulunca, üzerine yüz gram kadar kıyma eklenir ve damak tadına göre tuz ilavesi yapılır. Kıymanın içine bir çay kaşığı karabiber eklenir. İsteğe göre farklı baharatlar da kullanabilirsiniz. Kıyma pişince ocağın altı kapatılır ve iç harç soğuması için bir kenara alınır. Patatesler kontrol edilir ve pişmişse tencereden alınır. Tencereden alınan patatesler soğuk suya tutulur ve soyulmaya başlanır. Patatesler soyulunca derin bir kaba alınır ve patates ezici yardımı ile iyice ezilir. Pütürlü bir yapı kalmamasına dikkat edilir. İçerisine eklemek için sumak ve maydanoz yıkanır ve çok ince bir şekilde doğranır. Büyük doğranınca hoş olmayan bir görüntü oluşabilir. Doğranan yeşillikler de patateslerin içine ilave edilir ve iyice karıştırılır. Ardından pul biberi ve damak tadınıza göre tuzu ayarlanır ve elle yoğrulmaya başlanır. Tüm malzeme iyice karışınca ceviz büyüklüğünde parçalar koparılır ve el ile yuvarlanır. Daha sonra parmak yardımı ile ortalarına kıymalı harç koyabilmemiz için oyuntular açılır ve çanak şekli verilir. Tüm patatesler bu şekilde hazırlanarak servis tabağına alınır. Tüm patatesler hazırlanıp, içlerinin oyuk kısımları daha önceden hazırlanmış olan kıymalı harç ile doldurulur. Harç konulduktan sonra bir kase süzme yoğurt hafif çırpılır ve ister sarımsaklı ister sade yoğurttan birer kaşık kıymalı patateslerin üzerine dökülür. Son olarak iki yemek kaşığı tereyağı tava da eritilir. İçerisine bir tatlı kaşığı salça ve bir tatlı kaşığı nane eklenir ve kavrulur. Ardından yoğurdun üzerine gezdirilir. Patates mantısı hazır, afiyetle yiyebilirsiniz. |