Mantı Pişirme Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Mantı Pişirme Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Pişirme, Türk toplumunun mantıya ayrı bir alaka ve düşkünlüğü vardır. Yöresel olarak hazırlanan mantının değişik yörelere göre hazırlanma ve pişirilme biçimleri vardır. Mantının kıymalısı, peynirlisi ve patateslisi Anadolu'da yapılıp tüketilmektedir. Fakat mantı denilince akla ilk gelen kıyma ile minik bohçalar biçimindedir. Hazırlanan mantının çoğunlukla herkesin damak tadına hitap ettiği de yadsınamaz bir gerçektir. Mantının hazırlanışı kadar pişirilme biçimi de çok önemlidir. Bazı yerlerde mantı tıpkı makarna gibi haşlanarak pişirilir. Bazı yerlerde ise pilav şeklinde haşlanarak pişirilir. Mantıyı pişirmek için mantının miktarı oldukça önemlidir ve miktar kadar su ölçüsü kullanmak şarttır. Örneğin 250 gram mantı için 500 gram kaynar su denk gelecektir. Bu şekilde pişirilen mantı çok daha sağlıklı ve lezzetli olacaktır. Sebebi ise bu metot sayesinde haşlama suyunun dökülerek vitamini ve lezzeti boşa gitmemiş oluyor.


Mantı pişirme için gerekli malzemeler

  • 400 gram hazırlanmış mantı
  • 2 çorba kaşığı kadar zeytinyağı
  • 2 çorba kadar kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 1 litre kadar kaynar su
  • Tuz
  • Arzuya bağlı olarak Sumak, kırmızı pul biber, karabiber ve kuru nane
  • 3-4 diş sarımsak
  • 1 orta boy kâse yoğurt
Mantı pişirme nasıl olur: İlk olarak uygun bir tencereye zeytinyağı ve tereyağını ilave ederek tencereyi ocağa koyarak kısık ateşte yağı eriterek başlayınız. Sonra eriyerek ısınan yağın üzerine biber salçası ve domates salçası ekleyerek salçaları ezerek kokuları çıkıncaya kadar kavurunuz. Kavrulmakta olan salçaların üzerine sıcak suyu ilave ettikten sonra yeterli oranda tuz ekleyerek ocağın altını açıp suyun kaynamasını sağlayınız. Daha sonra kaynamakta olan salçalı suyun içine 400 gr mantımızı ilave ederek birkaç kez çevirerek karıştırınız. Sonra 10-12 dakika kadar mantıyı haşlanmaya bırakınız. Mantı kaynarken bu arada sarımsakları ezerek yoğurda karıştırarak mantının yoğurdunu hazırlayınız. Beklenen sürenin sonunda mantı tenceresini ocaktan alınız. İlk sıcaklığı geçtikten sonra servis tabaklarına alarak üzerine sarımsaklı yoğurdu gezdiriniz. Mantınızın lezzetini artırmak için üzerine isteğe göre sumak, kuru nane, kırmızı pul biber ve karabiber serperek servis ediniz.

Mantı Pişirme Yorumları

soru

Ayşe

28 Eylül 2018 Cuma

Mantıyı sevmeyen yoktur. Fakat mantı pişirme yöntemi çok önemlidir. Mantıyı pişirirken en dikkat edilecek konu mantıların hamurlaşmamasıdır. Mantıyı pişirmek için gerekli malzemeler nelerdir ve ölçüleri ne kadar olmalıdır? Ayrıca mantıyı pişirirken malzemeleri, ölçüleri kullanıp, ne kadar ve nasıl pişirmeliyiz? Detaylı olarak bilgi verir misiniz?

Cevap yaz

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Salçalı Mantı Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Salçalı Mantı Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Kaç Kalori?

Mantı Kaç Kalori?

Milföy Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Milföy Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Nohutlu Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Nohutlu Mantı Tarifi ve Malzemeleri

İtalyan Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

İtalyan Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Hazır Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Hazır Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kıymalı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Mantının Yanına Ne Gider?

Mantının Yanına Ne Gider?

Mantı Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Özbek Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Özbek Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Yağ Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Yağ Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Arnavut Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Arnavut Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Mantı İçi Tarifi ve Malzemeleri

Mantı İçi Tarifi ve Malzemeleri

Saçaklı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Saçaklı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Pişirme Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Pişirme Tarifi ve Malzemeleri

Yufka Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Yufka Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Mercimekli Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Mercimekli Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Sinop Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Sinop Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Sinop mantısı, kulak mantısı diye de bilinen Sinop yöresine ait bir mantıdır. Tarihte Karadeniz bölgesi Rum Pontus cemiyeti egemenliğinde olan bölgede Rumlardan alınıp,[...]

Diyet Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Diyet Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Diyet Mantı, Diyette olsanız bile mantıdan tamamen vazgeçmeniz gerekmiyor. Diyetinizi de bozmayacak şekilde mantılar yapıp yiyebilirsiniz. Bu vereceğim tarif diyete uygun b[...]

Sulu Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Sulu Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Sulu Mantı, Yapılışı zor olmasına rağmen lezzetiyle dillerden düşmeyen mantı ve mantı çeşitleri birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Tercih edilen mantı çe[...]

Salçalı Mantı Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Salçalı Mantı Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Salçalı mantı sosu her ne kadar çok kolay bir şekilde hazırlanabilecek bir sos olarak düşünülse de aslında oldukça farklı şekillerde hazırlanabilecek ve çeşitli ba[...]

Hazır Yufkadan Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Hazır Yufkadan Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Hazır yufkadan mantı, sosyete mantısı olarak da bilinir. Bir diğer adı da gül böreğidir. Ne dersiniz, yapımı Kayseri mantısına göre oldukça zahmetsiz olduğu ve de e[...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6