Yoğurtlu Mantı Tarifi ve Malzemeleri
24 Temmuz 2024

Yoğurtlu Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Mantı

Yoğurtlu mantı, Türk mutfağının vazgeçilmez yemeklerinden biridir. Yapım aşaması zahmetli olsa da, lezzetiyle büyük küçük herkesin beğenisini kazanır. Besleyici değeri oldukça yüksek olan bu yemek, ana yemek olarak tüketilebilir. Şimdi, yoğurtlu mantının nasıl yapıldığını adım adım inceleyelim.

Yoğurtlu Mantı İçin Gerekli Malzemeler

  • 3 su bardağı un
  • 1 tane yumurta
  • Yarım su bardağından az fazla su
  • Tuz

İç Harcı İçin

  • 300 gr kıyma
  • 1 tane orta boy kuru soğan
  • Tuz, karabiber ve kırmızı pul biber

Üzeri İçin

  • 1 kase yoğurt
  • 4 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Kırmızı pul biber ve nane

Yoğurtlu Mantı Nasıl Yapılır?

Yoğurtlu mantının hamurunu hazırlamak için derin bir yoğurma kabına un alınır ve ortası havuz şeklinde açılır. Orta kısma yumurta ve tuz eklenir, azar azar su ilave edilerek sert ve özlü bir hamur elde edilene kadar yoğrulur. Hamurun kıvamı, kulak memesi kıvamından daha sert olmalıdır. Yoğrulan hamurun üzerine nemli bir bez kapatılarak yarım saat kadar dinlendirilir. Bu arada iç harcı hazırlanır. Uygun bir kabın içine kıyma alınır. Üzerine kuru soğan ince ince doğranır. Karabiber, kırmızı biber ve yeteri kadar tuz eklenerek iç harç yoğrulur.

Dinlenen hamur bezelere bölünür. Her bir beze önce merdane sonra oklava yardımı ile mutfak tezgahında açılabildiğince açılır. Yufkanın kalınlığı 1,5 - 2 santim kadar olmalıdır. Açılan yufka bıçak yardımı ile önce şeritlere kesilir, ardından şeritler kare şeklinde kesilir. Her bir karenin içine parmak ucu ile iç harçtan yeteri kadar koyulur. Karelerin köşelerinden birleştirilerek mantı şeklinde katlanır. İsteğe bağlı olarak üçgen şeklinde de katlanabilir. Hazırlanan mantılar un serpilmiş bir tepsiye sıralanır. Tüm hamur bittikten sonra birbirine yapışmaması için tekrar üzerine un serpilir.

Geniş bir tencereye yeteri kadar su koyularak kaynamaya bırakılır. Üzerine tuz eklenir. Su kaynadıktan sonra hazırlanan mantılar kaynar suyun içine atılarak haşlanır. Haşlanan mantılar süzgeç yardımı ile çıkarılarak ılımaya bırakılır. Uygun bir kaseye yoğurt alınır. Sarımsaklar yoğurdun üzerine rendelenir. Yeteri kadar tuz eklenerek karıştırılır. Ufak bir cezveye sıvı yağ alınarak kızdırılır. Kızan yağ ocaktan alınır ve üzerine kırmızı pul biber, nane eklenip karıştırılır. Haşlanan mantılar servis tabağına alınır. Üzerine sarımsaklı yoğurt ve sarımsaklı yoğurdun üzerine ise bir yemek kaşığı sos gezdirilir. Yoğurtlu mantı servis için hazır.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Gençyaz

24 Temmuz 2024 Çarşamba

Yoğurtlu mantı yaparken hamurun kıvamı neden kulak memesi kıvamından daha sert olmalıdır?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Gençyaz, mantı hamurunun kulak memesi kıvamından daha sert olması gerektiği doğru bir yaklaşımdır. Bunun nedeni, daha sert hamurun daha iyi şekil alması ve pişirme sırasında dağılmamasıdır. Sert hamur, mantının iç harcını daha iyi sarar ve haşlama esnasında hamurun bütünlüğünü korumasını sağlar. Ayrıca, yoğurtlu sosun altında hamurun dokusunu kaybetmemesi için de bu kıvam önemlidir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

İlginizi Çekebilir

Mantı Kaç Kalori?

Mantı Kaç Kalori?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Çerkez Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Çerkez Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Şiş Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Şiş Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Sulu Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Sulu Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Patates Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Patates Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Mantı Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Soslu Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Soslu Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Rus Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Rus Mantısı Tarifi ve Malzemeleri