Çorum Mantısı Çorum mantısı, Türkiye'nin Çorum iline özgü, yöresel bir hamur işi yemeğidir. Diğer mantılardan farklı olarak içi boş olarak yapılmasıyla bilinir ve bu özelliğiyle diğer mantılardan ayrılır. Çorum Mantısının Özellikleri Çorum mantısı, genellikle kış aylarında tüketilmek üzere yazın hazırlanarak fırınlanır ve muhafaza edilir. Yapımı oldukça kolay ve doyurucu olan bu yemek, herkes tarafından sevilen yemekler arasında yer alır. İçerisindeki besin değerleriyle vücuda önemli derecede sağlık faydası sağlar. Çorum Mantısı İçin Gerekli Malzemeler Hamuru İçin
Sosu İçin
Çorum Mantısı Nasıl Yapılır? Un ve tuz derin bir kaba alınarak içerisine su eklenir ve yoğurarak hamur haline getirilir. Üzerine streç film çekilerek kısa bir süre dinlendirilir. Daha sonrasında hamurlar istenilen büyüklükte beze haline getirilerek oklava ile açılır. İnce olarak açılan daire şeklindeki hamur bıçak yardımıyla uzun şeritler halinde kesilir. Bu şeritler iki parmak genişliğinde olmalıdır. Ardından kesilen şeritler kare şeklinde tekrar kesilerek küçük kare hamur parçaları elde edilir. Bu parçaların her köşesi katlanarak büzülür ve uçları yapıştırılacak seviyeye getirilir. Hafif un serpilmiş tepsiye dizilir. 1 litre kaynatılmış su içerisine hazırlanan mantılar atılarak haşlanır. Haşlandıktan sonra soğuk suya tutulur ve süzülmeye bırakılır. Diğer yandan yoğurt çırpılarak bir kenarda bekletilir. Tereyağı, sıvı yağ, salça ve nane kavrulur. İçerisine bir miktar su eklenerek salçanın kıvamı inceltilir. Soğuyan mantılar servis tabağına alınıp üzerine yoğurt dökülür. Ardından salçalı naneli sos üzerinde belirli miktarda gezdirilir. Görsel açıdan da iştah açıcı olan Çorum mantısı, enfes sunumuyla sofraların baş köşesinde yerini alır. Afiyet olsun. |