Çorum Mantısı Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Çorum Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Çorum Mantısı, kendi bölgesine has yöreye özgü hamur ile yapılan gıdalardan biridir. Türkiye'nin Çorum iline özgü olmasıyla tanınmıştır. Diğer mantılara göre iç hamuru boş olarak yapılır. Bu özelliğiyle alışılagelen mantılardan sıyrılır. Yöresel bu tat kışlık besin maddesi olarak yazın yapılarak fırınlanıp muhafaza edilir. Yapımı oldukça kolay ve doyurucu bir etkiye sahip bu gıda herkes tarafından sevilen yemekler arasındadır. İçerisindeki besin değerleriyle vücuda önemli derecede sağlık bakımından fayda sağlamaktadır.


Çorum mantısı için gerekli malzemeler



Hamuru için

  • 5 bardak un
  • 2 bardak su
  • 1 yemek kaşığı tuz

Sosu için

  • 2 kâse yoğurt
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane

Çorum mantısı nasıl yapılır?

Un, tuz derin bir kaba alınarak içerisine su eklenip yoğurularak hamur haline getirilir. Üzerine şeffaf jelatin çekilerek kısa bir süre dinlendirilir. Daha sonrasında hamurlar istenilen büyüklükte beze haline getirilerek oklava ile açılır. İnce olarak açılan daire şeklindeki hamur bıçak yardımıyla uzun şeritler halinde kesilir. Bu şeritlerin yatay kısmı iki parmak genişliğinde olmalıdır. Ardından kesilen şeritler kare şeklinde tekrar kesilerek küçük kare hamur parçaları elde edilir. Bu parçaların her köşesi katlanarak büzülür ve uçları yapıştırılacak seviyeye getirilerek hafif un serpilmiş tepsiye dizilir. 1 litre kaynatılmış su içerisine hazırlanan mantılar atılarak haşlanır. Haşlandıktan sonra soğuk suya tutularak süzülmeye bırakılır. Diğer yandan yoğurt çırpılarak bir kenarda bekletilir. Tereyağı, sıvı yağ, salça ve nane kavrulur. İçerisine bir miktar su eklenerek salçanın kıvamı inceltilir. Soğuyan mantılar servis tabağına alınıp üzerine yoğurt dökülür. Ardından salçalı naneli sos üzerinde belirli miktarda gezdirilir. Görsel açıdan da iştah açıcı olan Çorum mantısı enfes sunumuyla sofraların baş köşesinde yerini alır.

Afiyet olsun.

Çorum Mantısı Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Mantı Kaç Kalori?

Mantı Kaç Kalori?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Rus Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Rus Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Fırınlanmış Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Fırınlanmış Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Hazır Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Hazır Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kolay Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kolay Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Nohutlu Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Nohutlu Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Mantı İçi Tarifi ve Malzemeleri

Mantı İçi Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Yağ Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Yağ Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Gül Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Gül Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Yalancı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Yalancı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Diyet Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Diyet Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Sulu Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Sulu Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Çıtır Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Çıtır Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Ispanaklı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Ispanaklı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Değişik Mantı Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri

Değişik Mantı Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri

Soslu Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Soslu Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Saçaklı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Saçaklı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Saçaklı mantı, Balıkesir yöresinde oldukça sık yapılan bir tariftir. Bunun özelliği hamurun suyu dökülünce iyice yumuşatılıyor, hamur kuru kalmıyor. Mantının en [...]

Sini Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Sini Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Sini Mantısı, Türk mutfağında oldukça büyük bir yere sahip olan mantı, Türkiye dışında birçok ülkede de popüler olmuş bir yemek çeşididir. Pişirmesi biraz zaman[...]

Çorum Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Çorum Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Çorum Mantısı, kendi bölgesine has yöreye özgü hamur ile yapılan gıdalardan biridir. Türkiye'nin Çorum iline özgü olmasıyla tanınmıştır. Diğer mantılara göre i[...]

Mantı Pişirme Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Pişirme Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Pişirme, Türk toplumunun mantıya ayrı bir alaka ve düşkünlüğü vardır. Yöresel olarak hazırlanan mantının değişik yörelere göre hazırlanma ve pişirilme b[...]

Azeri Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Azeri Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Azeri Mantısı, Mantı çeşitlerinden biri olan ve birçok kişi tarafından tercih edilen mantı türlerinden biri de Azeri mantısıdır. Yapılışı şu şekildedir;Azeri Man[...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6