Kuru Mantı Kuru Mantı Nedir? Kuru mantı, fırında pişirilen ve geleneksel mantıdan farklı olarak kızartılarak yapılan bir yemektir. İçerisinde bulunan kıyma ve üzerine eklenen sarımsaklı yoğurt sayesinde vitamin, protein ve karbonhidrat açısından zengindir. Sağlıklı ve besleyici olmasının yanı sıra enerji verici özelliklere de sahiptir. Yapımı zahmetli olsa da lezzeti tüm zahmetlere değen bir yemektir. Özellikle çocuklar tarafından çok sevilir ve misafirlerinize sunabileceğiniz özel bir menüdür. Kuru Mantı Tarifi İçin Gerekli Malzemeler Hamuru İçin
İç Malzemesi
Sosu İçin
Üzeri İçin
Kuru Mantı Tarifi Nasıl Yapılır? Hamur hazırlamak için yarım kilo un, 1 yumurta, 1 tatlı kaşığı tuz ve 2 yemek kaşığı sıvı yağı bir kaba koyarak kulak memesi kıvamında, biraz sert olacak şekilde yoğurun. Yoğurduğunuz hamuru üç eşit parçaya ayırın. Her bir parçayı un serperek merdane yardımıyla 2-3 mm kalınlığında açın. Açtığınız hamuru bir çay bardağı yardımıyla yuvarlak şekiller çıkararak kesin. Bu yuvarlak hamurların ortalarına hazırladığınız kıymalı, maydanozlu ve baharatlı iç harçtan koyun. Fırını önceden 150 dereceye ayarlayarak ısıtın. Hamurun kenarlarını altı çıkıntı olacak şekilde bükün. Hazırladığınız mantıları yağlanmış fırın tepsisine, kıvrılmış uçları alta gelecek şekilde dizin. Üzerlerine bir fırça yardımıyla yağ sürün. Önceden ısıttığınız 150 derecelik fırında 25-30 dakika kızarana kadar pişirin. Bu arada sosu hazırlamak için küçük bir tencerede 1 kaşık salça ve 1 kaşık sıvı yağı orta ateşte 1-2 dakika kavurun. Üzerine 2 su bardağı tavuk suyu ekleyin. Fırında kızaran mantıları yayvan bir tencereye alın ve sıcak sosu üzerine dökün. Kısık ateşte sosu tamamen çekene kadar pişirin. Dibine tutmaması için arada bir karıştırın. Pişen kuru mantıyı servis tabağına alıp üzerine sarımsaklı yoğurt dökün. Pul biber ve maydanozla süsleyerek servis yapın. Arzuya göre üzerine eritilmiş tereyağı da dökebilirsiniz. Kuru mantıyı sevdiklerinizle ve ailenizle afiyetle yiyebilirsiniz. Bu lezzetli ve besleyici yemeği mutlaka denemelisiniz. |