Birçok kişi tarafından tercih edilen mantı, yapılışının zor olması nedeniyle ev hanımları tarafından yapma konusunda tedirginlik yaratmaktadır. Mantı, sabır ve zaman gerektiren bir yemektir. Tüm yaş grupları tarafından sevilen mantının birçok çeşidi bulunmaktadır. Özellikle zamanı olmayan kişiler, mantının kolay yapılabilen çeşitlerini tercih etmektedir. Bu kolay çeşitlerden biri de yağ mantısıdır. Yağ mantısının yapılışı diğer mantı türlerine göre daha kolaydır. Çünkü diğer mantı türlerinde küçük küçük kapama işlemleri varken, yağ mantısında kapama işlemi daha büyüktür. Yağ mantısının yapılışı şu şekildedir: Hamuru için
İç Harcı için
Sosu için
Kızartmak için
Yağ Mantısı Nasıl Yapılır? İlk olarak hamurunu yapmakla başlayın. Hamur için öncelikle bir kabın içine mayayı, suyu, yağı, yoğurdu, tuzu ve unu karıştırarak yoğurmaya başlayın. Hamurun kıvamı kulak memesi yumuşaklığında olmalıdır. Hamuru hazırladıktan sonra üzerini bir bez ile örtün ve dinlenmeye bırakın. Yaklaşık yarım saat dinlenmesi gerekmektedir. Hamur mayalanırken siz de iç harcını hazırlayın. İç harcı için bir kabın içinde kıyma, rendelenmiş soğan ve baharatları ilave ederek karıştırın. Daha sonra ayrı bir kabın içinde sarımsaklı yoğurdu hazırlayın. Hamur mayalandıktan sonra iki beze haline getirin ve oklava yardımıyla büyükçe açın. Açılan hamurun ortasına hazırladığınız kıymalı içten koyun. Daha sonra hamurun boş kalan kısmını üzerine örtüp kapatın. Kapattıktan sonra hamuru çay bardağı ile keserek yuvarlak mantılar yapın. İsteğe göre karelere bölüp mantı şeklinde de kesebilirsiniz. Diğer bezeye de aynı işlemi uyguladıktan sonra bol ve kızgın yağda puf puf olana kadar kızartın. Hamur mayalı olduğu için mantılar şişecektir. Yağdan çıkardığınız mantıları havlu kağıt üzerine alın. Servis tabağına alarak üzerine bolca sarımsaklı yoğurt gezdirerek servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun. |
Uğursoy
26 Temmuz 2024 CumaMantının yapılışı gerçekten bu kadar zor mu? Hamurun kıvamını kulak memesi yumuşaklığında tutmak için neye dikkat etmeliyim? Yağ mantısının kızartma süresi ne kadar olmalı? Yoğurdu ne kadar sürede hazırlamalıyım ki mantıları kızarttıktan sonra hemen servis edebileyim?
Cevap yazAdmin
26 Temmuz 2024 CumaMerhaba Uğursoy,
Mantı yapımı biraz zahmetli olabilir, ama bazı püf noktalarına dikkat ederek süreci kolaylaştırabilirsin. Hamurun kıvamını kulak memesi yumuşaklığında tutmak için su ve un dengesine dikkat etmelisin. Hamuru yoğururken suyu yavaş yavaş ekleyerek kontrollü bir şekilde ilerlemek önemli. Ayrıca, hamuru yoğurduktan sonra en az 30 dakika dinlendirmen de kıvamını tutturmana yardımcı olacaktır.
Yağ mantısının kızartma süresi ise genellikle 2-3 dakika arasındadır. Altın sarısı bir renk aldığında mantıların hazır demektir. Ancak, her zaman dikkatli olmalısın çünkü yağın sıcaklığına göre bu süre değişebilir.
Yoğurdu hazırlamak için, mantıları kızartmadan önce yoğurdu çırparak hazır hale getirebilirsin. Yoğurdu önceden hazırlayıp buzdolabında bekletebilir, mantılar kızardıktan sonra hemen servis edebilirsin. Bu şekilde yoğurt ve mantılar aynı anda hazır olur ve sıcak servis yapabilirsin.
Afiyet olsun!