Fırınlanmış Mantı Tarifi ve Malzemeleri
11 Temmuz 2024

Fırınlanmış Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Fırınlanmış Mantı

Fırınlanmış mantı, Türk mutfağının özel yemeklerinden biridir. Bir kez hazırlandıktan sonra derin dondurucuda bekletilip, istenildiği zaman hazır yemek olarak sunulabilir. Mantının içerisindeki malzemeler oldukça sağlıklı ve besleyicidir. Küçük büyük herkes tarafından sevilerek tüketilir.

Fırınlanmış Mantı İçin Gerekli Malzemeler

Hamuru İçin
  • 4 su bardağı un
  • 2 adet yumurta
  • Bir tutam tuz
  • Su
İç Malzemeleri
  • 2 adet soğan
  • Yarım kilo az yağlı dana kıyma
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Yarım demet maydanoz
  • Kırmızı biber
  • Karabiber
  • Tuz
Sosu İçin
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 2 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı nane
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
Fırınlanmış Mantı Nasıl Yapılır?

Fırınlanmış mantının yapımına ilk olarak hamurunu hazırlamakla başlıyoruz. Hamuru yoğurmak için derin bir kap içerisine hamur malzemelerini karıştırıyoruz. Sert bir hamur olması için suyunu az ekliyoruz, çünkü mantının hamuru sert olmalıdır. Kıvamına göre hamuru hazırladıktan sonra dinlenmeye bırakıyoruz.

İç malzemeleri hazırlamak için soğanı ince ince doğruyoruz. Soğanın çok küçük doğranması önemli bir ayrıntıdır. Maydanozu da yıkayıp aynı şekilde ince ince doğradıktan sonra diğer malzemeleri ekleyip karıştırıyoruz. Kıymayı iyice yoğurmak gerekiyor; güzel bir şekilde yoğurarak harcımızı hazırlamış oluyoruz.

Dinlenmesi için beklettiğimiz hamuru alıp, yufkadan biraz daha kalın olacak şekilde açıyoruz. Bıçak yardımı ile 2 cm x 2 cm ya da 3 cm x 3 cm olacak şekilde kareler halinde kesiyoruz. Hazırladığımız iç harcı küçük küçük hamur karelerinin üzerine bırakıp, hamurun dört köşesini yukarıdan birleştirerek hazırlıyoruz. Bütün hamur ve iç harç bitene kadar aynı işleme devam edilir. Yapışmaması için üzerine biraz un serpiştiriyoruz. Fırın tepsisini hafif yağlayıp içine tek kat olacak şekilde mantıları diziyoruz. 180 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.

Fırından çıkartılan mantılar soğumaya bırakılır. Mantılar hemen yenmeyecekse buzluk poşetine konarak 4-5 ay derin dondurucuda saklanabilir. İster aynı gün fırınlandıktan sonra, ister derin dondurucudan çıkarttıktan sonra, derin bir tencerede biraz su kaynatılır. Mantılar kaynar suda yumuşayana kadar pişirilir.

Mantılar yavaş yavaş kaynarken, biz de bir tavada sıvı yağı ısıtıp, salça, ezilmiş sarımsak ve kuru naneyi biraz kavuruyoruz. Biraz da tereyağı ekleyip sosu mantıların üzerine ekliyoruz. Tuzunu ve karabiberini ekleyip sıcak olarak servis tabaklarına alıyoruz. İsteğe göre üzerine sarımsaklı yoğurt dökerek ikram edebiliriz. Fırınlanmış mantımız hazırdır.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Gürel

21 Nisan 2024 Pazar

İlk defa mantı yapacağım yardımcı olursanız sevinirim. Fırınlanmış mantı için hangi sos malzemelerini kullanmam ve ne kadar atmam gerekiyor?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Tabii ki Gürel, fırınlanmış mantı için sos malzemeleri ve miktarları şu şekilde olabilir:

- Yoğurt Sosu: 2 su bardağı yoğurt, 2 diş sarımsak (ezilmiş), tuz (isteğe bağlı).
- Salçalı Sos: 2 yemek kaşığı tereyağı, 1 yemek kaşığı domates salçası, 1 yemek kaşığı biber salçası, 1 çay kaşığı pul biber, 1 çay kaşığı kuru nane, 1 çay kaşığı karabiber.

Fırından çıkan mantının üzerine önce yoğurt sosunu, sonra salçalı sosu ekleyebilirsiniz. Afiyet olsun!

2. Cevap
cevap

Kurman

Merhaba mantının son dokunuşu sosudur. Sosunun bir kere olmazsa olmazı nane yağ ve salçadır. Ancak sizin damak tadınıza uygun ise sarımsak ve tereyağı da kullanabilirsiniz. Klasik mantı sosu için 3 yemek kaşığı sıvı yağ 1 yemek kaşığı tere yağ, 2 ya da 3 diş sarımsak bi kaşık salça ve nane

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Pratik Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Pratik Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Nohutlu Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Nohutlu Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Milföy Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Milföy Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Mantı İçi Tarifi ve Malzemeleri

Mantı İçi Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kızarmış Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kızarmış Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Sosyete Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Sosyete Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Kıymasız Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kıymasız Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Hazır Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Hazır Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Sulu Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Sulu Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Salçalı Mantı Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Salçalı Mantı Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Üçgen Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Üçgen Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Şiş Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Şiş Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Gül Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Gül Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Nasıl Haşlanır?

Mantı Nasıl Haşlanır?

Çin Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Çin Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Patates Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Patates Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Mantı Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Mantı Sosu Tarifi ve Malzemeleri