Fırınlanmış Mantı Fırınlanmış mantı, Türk mutfağının özel yemeklerinden biridir. Bir kez hazırlandıktan sonra derin dondurucuda bekletilip, istenildiği zaman hazır yemek olarak sunulabilir. Mantının içerisindeki malzemeler oldukça sağlıklı ve besleyicidir. Küçük büyük herkes tarafından sevilerek tüketilir. Fırınlanmış Mantı İçin Gerekli Malzemeler Hamuru İçin
İç Malzemeleri
Sosu İçin
Fırınlanmış Mantı Nasıl Yapılır? Fırınlanmış mantının yapımına ilk olarak hamurunu hazırlamakla başlıyoruz. Hamuru yoğurmak için derin bir kap içerisine hamur malzemelerini karıştırıyoruz. Sert bir hamur olması için suyunu az ekliyoruz, çünkü mantının hamuru sert olmalıdır. Kıvamına göre hamuru hazırladıktan sonra dinlenmeye bırakıyoruz. İç malzemeleri hazırlamak için soğanı ince ince doğruyoruz. Soğanın çok küçük doğranması önemli bir ayrıntıdır. Maydanozu da yıkayıp aynı şekilde ince ince doğradıktan sonra diğer malzemeleri ekleyip karıştırıyoruz. Kıymayı iyice yoğurmak gerekiyor; güzel bir şekilde yoğurarak harcımızı hazırlamış oluyoruz. Dinlenmesi için beklettiğimiz hamuru alıp, yufkadan biraz daha kalın olacak şekilde açıyoruz. Bıçak yardımı ile 2 cm x 2 cm ya da 3 cm x 3 cm olacak şekilde kareler halinde kesiyoruz. Hazırladığımız iç harcı küçük küçük hamur karelerinin üzerine bırakıp, hamurun dört köşesini yukarıdan birleştirerek hazırlıyoruz. Bütün hamur ve iç harç bitene kadar aynı işleme devam edilir. Yapışmaması için üzerine biraz un serpiştiriyoruz. Fırın tepsisini hafif yağlayıp içine tek kat olacak şekilde mantıları diziyoruz. 180 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. Fırından çıkartılan mantılar soğumaya bırakılır. Mantılar hemen yenmeyecekse buzluk poşetine konarak 4-5 ay derin dondurucuda saklanabilir. İster aynı gün fırınlandıktan sonra, ister derin dondurucudan çıkarttıktan sonra, derin bir tencerede biraz su kaynatılır. Mantılar kaynar suda yumuşayana kadar pişirilir. Mantılar yavaş yavaş kaynarken, biz de bir tavada sıvı yağı ısıtıp, salça, ezilmiş sarımsak ve kuru naneyi biraz kavuruyoruz. Biraz da tereyağı ekleyip sosu mantıların üzerine ekliyoruz. Tuzunu ve karabiberini ekleyip sıcak olarak servis tabaklarına alıyoruz. İsteğe göre üzerine sarımsaklı yoğurt dökerek ikram edebiliriz. Fırınlanmış mantımız hazırdır. Afiyet olsun. |
Gürel
21 Nisan 2024 Pazarİlk defa mantı yapacağım yardımcı olursanız sevinirim. Fırınlanmış mantı için hangi sos malzemelerini kullanmam ve ne kadar atmam gerekiyor?
Cevap yazAdmin
21 Nisan 2024 PazarTabii ki Gürel, fırınlanmış mantı için sos malzemeleri ve miktarları şu şekilde olabilir:
- Yoğurt Sosu: 2 su bardağı yoğurt, 2 diş sarımsak (ezilmiş), tuz (isteğe bağlı).
- Salçalı Sos: 2 yemek kaşığı tereyağı, 1 yemek kaşığı domates salçası, 1 yemek kaşığı biber salçası, 1 çay kaşığı pul biber, 1 çay kaşığı kuru nane, 1 çay kaşığı karabiber.
Fırından çıkan mantının üzerine önce yoğurt sosunu, sonra salçalı sosu ekleyebilirsiniz. Afiyet olsun!
Kurman
21 Nisan 2024 PazarMerhaba mantının son dokunuşu sosudur. Sosunun bir kere olmazsa olmazı nane yağ ve salçadır. Ancak sizin damak tadınıza uygun ise sarımsak ve tereyağı da kullanabilirsiniz. Klasik mantı sosu için 3 yemek kaşığı sıvı yağ 1 yemek kaşığı tere yağ, 2 ya da 3 diş sarımsak bi kaşık salça ve nane
Soru Sor / Yorum Yap