Saçaklı Mantı Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Saçaklı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Saçaklı mantı, Balıkesir yöresinde oldukça sık yapılan bir tariftir. Bunun özelliği hamurun suyu dökülünce iyice yumuşatılıyor, hamur kuru kalmıyor. Mantının en önemli özelliği hamurunun yumuşamış olmasıdır. Hamurun fazla olmaması da gerekiyor. Zaten başlı başına doyurucu bir tariftir. Bir yufka ile dört kişilik tarif hazırlanıyor. Verdiğimiz tarifte tavuk eti ve sos kullandık. Balıkesir yöresinde bazen sos yerine tavuklu nohut yemeği de dökülüyor. Bu mantının hazırlanması da oldukça kolay. Öyle mantıları tek tek kapatmak zorunda kalmıyorsunuz. Tek başına ana yemek gibi tüketilebilir. Eğer hamurunuz fazla gelirse, kalanından ev yapımı erişte hazırlayabilirsiniz. Yani çok amaçlı bir yemek yapmış olursunuz. Bu tarife benzer hazır yufka ile yapılan tariflerde bulunmaktadır. Ancak kendi yaptığınız hamurla daha lezzetli olduğunu söylememize gerek yok. Şimdi bu yöresel mantı tarifini beraber hazırlamaya başlayalım. Hepinize kolay gelsin.


Saçaklı mantı için gerekli malzemeler

  • 1,5 su bardağı un
  • 1 adet yumurta
  • Yeteri kadar tuz ve su

Sosu ve harcı için

  • 400 gram tavuk eti (Tercihen tavuk göğüs eti olsun)
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası

Saçaklı mantı nasıl yapılır?


Hamur malzemeleriyle biraz sertçe hamuru yoğurmaya başlayın. Suyu içine yavaş eklerseniz, hamjurda istediğiniz kıvamı daha kolay yakalarsınız. Yoğurduktan sonra hamuru 15-20 dakika kadar dinlendirin.

Dinlenmiş hamurla fazla ince olmayan yufkayı oklavaya açın. Yufkanın üzerini iyice unlayın. Yufkanın bir ucunu sonuna kadar yaklaşık 6 cm kalınlığında katlamaya başlayın. Bunu şeritler halinde keseceksiniz. Bu şeritleri daha sonra ikiye bölerseniz, fazla uzun olmazlar. Kestiğiniz şeritlerin üzerindeki unu sirkeleyerek, tepsinin içine alın. Fırını bu arada 180 derecede kızdırın. Tepsiyi fırına koyarak, şeritleri biraz kızartın.

Bu arada tavukları tencerede haşlayın. Tavukları ince şekilde didikleyin. Fırından aldığınız hamur şeritlerinin üzerine tavuğun suyunu gezdirin. Üzerini alüminyum folyo ile kapatın. Bu şekilde hamurlar iyice yumuşayacaktır. Daha sonra didiklediğiniz tavuk etlerini üzerine serpiştirin. Sos tavasının içinde tereyağını domates salçası ile kızdırarak, saçaklı mantı üzerine gezdirin. Saçaklı mantı tarifini sıcak olarak sevdiklerinize ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Saçaklı Mantı Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Nohutlu Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Nohutlu Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Yalancı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Yalancı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Kaç Kalori?

Mantı Kaç Kalori?

Ispanaklı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Ispanaklı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

İtalyan Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

İtalyan Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Hazır Mantı Nasıl Yapılır?

Hazır Mantı Nasıl Yapılır?

Güncel

Rus Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Rus Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Diyet Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Diyet Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Ev Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Ev Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Salçalı Mantı Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Salçalı Mantı Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Azeri Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Azeri Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Pişirme Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Pişirme Tarifi ve Malzemeleri

Mantının Yanına Ne Gider?

Mantının Yanına Ne Gider?

Patatesli Yufka Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Yufka Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Soslu Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Soslu Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Sini Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Sini Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Mantı böreği; Mantı böreğine ayrıca sosyete mantısı da denir. Çok kolay ve çok lezzetli bir tariftir ve yaparken de hiç zorlanmayacaksınız. Çok besleyici bir yiyecek[...]

Patatesli Sosyete Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Sosyete Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Sosyete Mantısı, bu mantıyı duymayan yoktur diye düşünüyorum. Genellikle pek çok restoranda sosyete mantısı hazırlanmaktadır. Yapımı oldukça basit olan so[...]

Pratik Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Pratik Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Pratik mantı, evde çok rahat bir şekilde el açması mantı yapmanızı sağlayacak bir tariftir. Evde mantı hazırlamanın zor olduğunu düşünenler için pratik bir şekild[...]

Nohutlu Tavuklu Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Nohutlu Tavuklu Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Nohutlu tavuklu mantı: Nohut ve tavuk eşliğinde hazırlanan mantı birçok kişi tarafından sevilen bir yemektir. Mantı çeşitlerinin Türk mutfağındaki yeri herkes tarafı[...]

Çıtır Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Çıtır Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Çıtır mantı, Fırında pişirilen bu mantı hem pratik hem de çok lezzetli çıtır çıtır oluyor. İçerisinde olan kıyma ve üzerine koyulan yoğurdun sayesinde vitaminli[...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6