Saçaklı Mantı Tarifi ve Malzemeleri
25 Haziran 2024

Saçaklı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Saçaklı Mantı

Saçaklı mantı, Balıkesir yöresine özgü ve oldukça sık yapılan bir tariftir. Bu yemeğin en önemli özelliklerinden biri, hamurun üzerine su dökülerek iyice yumuşatılmasıdır; böylece hamur kuru kalmaz. Ayrıca, fazla hamur kullanılmaması da önemlidir, çünkü bu tarif başlı başına oldukça doyurucudur. Bir yufka kullanarak dört kişilik bir porsiyon hazırlanabilir. Bu tarifte tavuk eti ve özel bir sos kullanılmıştır. Balıkesir yöresinde bazen sos yerine tavuklu nohut yemeği de eklenir. Saçaklı mantının hazırlanması oldukça kolaydır; tek tek mantı kapatmak zorunda kalmazsınız. Tek başına ana yemek olarak tüketilebilir. Eğer hamurunuz fazla gelirse, kalanından ev yapımı erişte hazırlayabilirsiniz. Yani çok amaçlı bir yemek yapmış olursunuz. Benzer tarifler hazır yufka ile de yapılabilir, ancak kendi yaptığınız hamurla daha lezzetli olacağını söylememize gerek yok. Şimdi bu yöresel mantı tarifini beraber hazırlamaya başlayalım. Hepinize kolay gelsin.

Saçaklı Mantı İçin Gerekli Malzemeler

  • 1,5 su bardağı un
  • 1 adet yumurta
  • Yeteri kadar tuz ve su

Sos ve Harç İçin

  • 400 gram tavuk eti (tercihen tavuk göğüs eti)
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası

Saçaklı Mantı Nasıl Yapılır?

Hamur malzemeleriyle biraz sertçe bir hamuru yoğurmaya başlayın. Suyu yavaşça ekleyerek, istediğiniz kıvamı daha kolay yakalayabilirsiniz. Hamuru yoğurduktan sonra 15-20 dakika kadar dinlendirin.

Dinlenmiş hamuru fazla ince olmayan bir yufka şeklinde oklava ile açın. Yufkanın üzerini iyice unlayın. Yufkanın bir ucunu sonuna kadar yaklaşık 6 cm genişliğinde katlamaya başlayın. Bu katlamaları şeritler halinde kesin. Daha sonra bu şeritleri ikiye bölerseniz, fazla uzun olmazlar. Kestiğiniz şeritlerin üzerindeki unu silkeleyerek, tepsiye alın. Fırını 180 derecede ısıtın ve tepsiyi fırına koyarak şeritleri biraz kızartın.

Bu arada tavukları bir tencerede haşlayın ve ince şekilde didikleyin. Fırından aldığınız hamur şeritlerinin üzerine tavuk suyunu gezdirin ve üzerini alüminyum folyo ile kapatın. Bu şekilde hamurlar iyice yumuşayacaktır. Daha sonra didiklediğiniz tavuk etlerini üzerine serpiştirin. Sos tavasında tereyağını domates salçası ile kızdırarak, saçaklı mantının üzerine gezdirin. Saçaklı mantı tarifini sıcak olarak sevdiklerinize ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kavurma Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kavurma Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Çerkez Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Çerkez Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Gül Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Gül Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Sinop Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Sinop Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Yağ Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Yağ Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Mantı Nasıl Haşlanır?

Mantı Nasıl Haşlanır?

Güncel

Yufka Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Yufka Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Yalancı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Yalancı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Üçgen Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Üçgen Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Arnavut Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Arnavut Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Etli Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Etli Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Saçaklı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Saçaklı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Mantı Tarifi ve Malzemeleri