Mantı Hamuru

Mantı Hamuru

Mantı hamuru, diğer mantılardan başlıca farkı ortaya çıkarır. Mantı bohça şeklinde şekillendirildiği benzeri, yufkası tam kare olarak da kesilir. İçi doldurulduktan ardından, karenin köşeleri birbiri üzerine yapıştırılır. Mantının bir başka özelliği ise, farklı bir tavada salçayı, tuzu, naneyi ve kırmızı biberi yağda kavurarak, tenceredeki sulu mantının içerisine aktarılmasıdır. Mantı tabaklara koyulduğunda, üzerine yoğurt ve baharat katılır. Açılmış hamuru ek olarak minik kareler biçimde kesildiğinden, diğer mantılara yönelik ek olarak zorlu olabilmektedir. Fakat eli hızlı ev hanımları amaçlı bir sorun teşkil etmez. İç malzemesinin ölçüsü az olsa dahi, kendisini hissettiren özel bir tadı vardır.

Mantı hamurunun yapılışı
Una bir yumurta kırın, su ile kıvamına gelene denli bir hamur yoğurun. Ardından hamuru oklava ile 5 mm kadar, ya da en ince olarak açın. Hamuru, üzerine hafif un serpiştirilmiş yayvan bir kesme tahtasına alın (ya da sehpa üstünde de yapabilirsiniz). Kocaman ev biçimde açtığınız hamuru, bıçak ile enlemesine ve ardından boylamasına tahmini 3- 4 santimetre genişlikte kesinlikle. Neticede hamur 3-4 santimetre kareler biçimde kesilmiş olabilir. Kare biçimde olmamış ve kenarlarda olan parçalar, ortalarından büzülerek fiyonk makarna biçimde hazırlanır ve içleri boş olarak da pişirilmek üzere kenara konulur.

Mantı içi yapılışı
Kıymaya tuz ve karabiber ekleyin. iyice yıkayıp doğradığınız maydanoz ve ince doğranmış soğan ile karıştırıp, mantının içini hazırlayın. (Soğanı kavurmayın )
Pişirme ve Sos:
  • Bir tencere suya tuz ekleyip, ateşte kaynatın. Diğer yandan kıyma karışımını minik parçalar şeklinde (fındık tanesi biçimde) kestiğiniz hamur karelerine bir tek yerleştirin. Mantı tanelerini üçgen şeklini alacak olarak uzak köşelerinden birleştirip, kenarlarını sıkıca kapatın. Mantı tanelerini hafif un serpilmiş bir tepside biriktirin.
  • Mantı tanelerini kaynayan suyun içerisine bırakın ve ortada ateşte tahmini 15 dk pişirin. Mantılar pişmeye başlayınca, bir adet alıp pişip pişmediğini muayene edin. Ardından açılmamasına İlgi ederek, süzgeç yardımıyla mantıları pişirme suyundan süzerek alın.
  • Ayıklanıp, dövülmüş sarımsağı yoğurt ile karıştırın. Karışımı bütün mantı yemeğini içerisine alabilecek genişlikte bir kaba yayım.
  • Tavada tere yağını kızdırın, süzdüğünüz mantının üzerine az az gezdirin. Son Olarak mantıyı, içerisinde yoğurtlu sarımsak meydana gelen yayvan kaba ekleyin ve iyice karıştırın. En nihai bir tavada tere yağını eritip, içerisine arzu edilen oranda pul biber ekleyin. Kırmızı biber yanıp, kararmadan öncelikle, tavayı ateşten alın ve yoğurtlu mantı üzerine gezdirin, sıcak olan servis yapın.
Not:
Mantıya nane ve sumak ek edebilirsiniz.
Mantı yapımının püf noktaları
  • Bir kase dolusu un bir yumak mantı amaçlı yeterlidir oluyor.
  • Bir yumak mantı da 2 kişiyi doyuracak denli olabiliyor.Kişi sayısına yönelik unu kase ile ayarlayabiliriz
  • Mantıyı aşağı yukarı kaç şahsiyet hazırlayacaksanız birey sayısının yarısı denli kase unu yoğurma kabına alın. Tuzunu una karıştırın. Ortasına 2 yumurta kırın. Alabildiği denli su ek ederek hamuru yoğurun. Yumaklar haline getirerek üzerine ıslak bez örterek hamuru dinlenmeye bırakın.
  • Dinlenen hamurları oklava ile açın.Hamurları çok fazla ince açmayın.
  • Açtığınız hamuru kocaman, temiz bir kağıdın üzerine alarak hamur ruleti ile üçer santim denli kareler şeklinde kesinlikle. İç harcını bu kağıt üstünde koyup kapatırsanız kağıtla beraber 4 ucundan tutup kaldırıp bir kenarda pişme saatine denli bekleyebilir.
  • Mantı haşlanırken 3-4 kağıdın mantısı bir tencerede haşlanabiliyor. Çok fazla sıkışık haşlanan mantı güzel olmuyor. Mantıları bol suda haşlayın.
  • Mantıları haşlama suyuna birden çok kaşık sıvı yağ ek edin.
Son Güncelleme : 13.11.2018 11:24:38
Mantı Hamuru ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Mantı Hamuru Yorumları

şifre Kırmızı sayı

1 Yorum Yapılmış "Mantı Hamuru"
ilk etapda yaparken zorlanıyor insan ama yapa yapa pratiklik kazanıyor insan
Aydoğdu . 05.01.2016
CEVAP YAZ
Mantının Yanına Ne Gider
Mantının Yanına Ne Gider
Mantının yanına ne gider, Mantı başlı başına bir öğündür tek başına dahi yemek masallarının baş tacıdır. Benim şahsi tercihin mantı ve yanına bol yeşillikli bir mevsim salatası yeterlidir. Ama siz diyorsanız ki benim misafirin var ve onları en iyi ş...
Dondurulmuş Mantı Nasıl Pişirilir
Dondurulmuş Mantı Nasıl Pişirilir
Dondurulmuş mantı nasıl pişirilir, mantı bir çok ev hanımları yapılması zor olan bir yemek olarak görürler. Aslında mantı yapmak hamur yoğrulduktan sonra gerisi oldukça keyif veren bir yemek yapımıdır. Bir çok kişinin mantıyı hazır aldığı bilinir. Oy...
Mantı Nasıl Haşlanır
Mantı Nasıl Haşlanır
Mantı nasıl haşlanır, Mantı hemen hemen herkesin severek yediği yöresel bir yemek çeşididir. En lezzetli mantı adıyla ün kazanmış olan Kayseri de ilimizde yapılmaktadır. Kayseri mantısı çok fazla özen ve zahmet gerektirmektedir. Mantı Kayseri de tüm ...
Mantı Sosu
Mantı Sosu
Mantı yemeği, Kayseri yöresine ait olan ve Türkiye'nin istisnasız her ilinde sevilerek yapılan bir yemek çeşididir. Mantıdan kısaca bahsedecek olursak; temel olarak hamur ve kıymadan oluşan bir yemektir. Mantı sosu ise mantıyı mantı yapan şeydir. So...
Kavurma Mantı Tarifi
Kavurma Mantı Tarifi
Kavurma Mantı Tarifi, mantı özellikle Türk mutfağında sıkça kullanılan ve yemeklerin baş tacı olan hamur işi yemeklerinden birisidir. Büyük küçük herkesin severek yediği mantı genellikle sarımsaklı yoğurt ve üzerine naneli kırmızı pul biber yakılarak...
Kıymasız Mantı
Kıymasız Mantı
Kıymasız mantı, et sevmeyenler için alternatif lezzetlerden bir tanesi de kıymasız mantı dır. Bana sorarsanız ben tabi ki kıymalı yapılan mantıyı tercih ederim ama bu da onun kadar lezzetli bir tarif emin olun. Aslında mantı pek çok şekilde yapılabil...
Azeri Mantısı
Azeri Mantısı
Azeri Mantısı, Mantı çeşitlerinden biri olan ve birçok kişi tarafından tercih edilen mantı türlerinden biri de Azeri mantısıdır. Yapılışı şu şekildedir; Malzeme Listesi2-2,5 su bardağı un 1 adet yumurta 1 tatlı kaşığı tuzBir miktar su İç Harcı;250 gr...
Mantı Kaç Kalori
Mantı Kaç Kalori
Mantı kaç kalori, genellikle beyaz undan yapılır, mantı hem sağlığımıza kayıp vermekte hem de kilo alımına yol açmaktadır. Yediden yetmişe herkes tarafından çok fazla sevilen mantıdan vazgeçilememektedir. Rejim yaparak kilolarını denetim altına alan...
Mantı Sosları
Mantı Sosları
Mantı Sosları, mantıyı mantı yapan en önemli unsurlardan biridir ve mantı yemeğinin vazgeçilmezidir. Salçalı mantı sosu ise, herkesin çok sevdiği ve en çok tercih ettiği mantı sosudur. Sizde bu sos tarifi ile usta şeflerin hazırladığı lezzette man...
Fırında Mantı
Fırında Mantı
Fırında Mantı, Lezzetli oluşuyla mutfakların vazgeçilmezi olan mantı birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Mantı özellikle Kayseri ve Sivas gibi illerimizle anılmakta ve yöre halkı tarafından çok sık yapılmaktadır. Lezzetli olduğu kadar yapılış...
Arnavut Mantısı
Arnavut Mantısı
Arnavut Mantısı, Lezzetiyle dillerden düşmeyen fakat yapılışının zahmetli oluşu nedeni ile kişilerin yapmaktan çekindiği mantı çeşitlerinden biri de Arnavut mantısı'dır. Arnavut mantısını diğer mantı çeşitlerinden ayıran özellik mantıların iri olmas...
Sosyete Mantısı
Sosyete Mantısı
Sosyete mantısı, diğer bir adıyla gül mantısı hazırlanması kolay olan bir yemektir. Pek çok kişi sosyete mantısı ana yemek olarak düşünmese de aslında ana yemektir. Sosyete mantısı gerek ara sıcak olarak gerekse ana yemek olarak hazırlanabilir. Ha...

 

Mantının Yanına Ne Gider
Dondurulmuş Mantı Nasıl Pişirilir
Mantı Nasıl Haşlanır
Mantı Sosu
Kavurma Mantı Tarifi
Kıymasız Mantı
Azeri Mantısı
Mantı Kaç Kalori
Mantı Sosları
Fırında Mantı
Arnavut Mantısı
Sosyete Mantısı
Kızarmış Mantı
Mantı Hamuru
Mantı Çeşitleri
Hazır Yufkadan Mantı
İtalyan Mantısı
Hazır Mantı Nasıl Yapılır
Mantı Salatası
Kayseri Mantısı
Özbek Mantısı
Mantı Haşlama
Yalancı Mantı
Fırınlanmış Mantı
Sivas Mantısı
Rus Mantısı
Sulu Mantı
Patatesli Sosyete Mantısı
Salçalı Mantı
İçli Mantı
Popüler İçerik
Kızarmış Mantı
Kızarmış Mantı
Kızarmış Mantı, Lezzetiyle dillerden düşmeyen ve birçok kişi tarafında tercih edilen mantı çeşitlerinden biri de kızarmış mantıdır. Kızarmış mantı tar...
Mantı Çeşitleri
Mantı Çeşitleri
Mantı çeşitleri, özel günler, davetler veya düğünler de aranan yemeklerden bir tanesi de mantıdır. Yapılması her ne kadar meşakkatli olsa da lezzeti y...
Hazır Yufkadan Mantı
Hazır Yufkadan Mantı
Hazır yufkadan mantı, sosyete mantısı olarak da bilinir. Bir diğer adı da gül böreğidir. Ne dersiniz, yapımı Kayseri mantısına göre oldukça zahmetsi...
İtalyan Mantısı
İtalyan Mantısı
İtalyan mantısı, diğer bir isminde ravioli olan italyan mantısı gerçekten çok lezzetlidir. Tabi ki bizim mantımıza göre çok farklılıklar göstermektedi...
Hazır Mantı Nasıl Yapılır
Hazır Mantı Nasıl Yapılır
Hazır mantı Nasıl yapılır, hazır mantı, mantı severlerin fakat yapmaya zamanı ve el becerisi olmayanların kurtuluşudur. Yapımı çok kolay bir mantı çeş...
Mantı Salatası
Mantı Salatası
Mantı salatası; mantı kayseri yöresine ait geleneksel bir hamur işidir. Mantı ile birden çok yemek yapılmaktadır. Mantı yemekleri çok sevilerek yenili...
Kayseri Mantısı
Kayseri Mantısı
Kayseri mantısı, Kayseri yöresinin çok güzel bir yemeğidir. Kayseri mantısı herkes tarafından çok sevilen bir yemek çeşididir. Mantı hamur işi mucize...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Mantının Yanına Ne Gider
Dondurulmuş Mantı Nasıl Pişirilir
Mantı Nasıl Haşlanır
Mantı Sosu
Kavurma Mantı Tarifi
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019