Mantı Hamuru Tarifi ve Malzemeleri
06 Temmuz 2024

Mantı Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Hamuru

Mantı hamuru, diğer mantılardan farklı olarak kendine özgü özellikler taşır. Mantı bohça şeklinde şekillendirilirken, yufkası kare şeklinde kesilir. İç malzemesi konulduktan sonra, karenin köşeleri birbiri üzerine yapıştırılır. Mantının bir diğer özelliği ise, farklı bir tavada salçayı, tuzu, naneyi ve kırmızı biberi yağda kavurarak, tenceredeki sulu mantının içerisine aktarmaktır. Mantı tabaklara konulduğunda, üzerine yoğurt ve baharat eklenir. Açılmış hamur minik kareler şeklinde kesildiğinden, diğer mantılara göre daha zahmetli olabilir. Ancak, eli hızlı ev hanımları için bu bir sorun teşkil etmez. İç malzemesinin miktarı az olsa bile, kendine özgü özel bir tadı vardır.

Mantı Hamuru Nasıl Yapılır?

Una bir yumurta kırın ve su ekleyerek kıvamına gelene kadar yoğurun. Ardından hamuru oklava ile 5 mm kalınlığında veya en ince şekilde açın. Hamuru, üzerine hafif un serpiştirilmiş yayvan bir kesme tahtasına alın (veya sehpa üstünde de yapabilirsiniz). Büyükçe açtığınız hamuru, bıçak ile enlemesine ve ardından boylamasına yaklaşık 3-4 santimetre genişlikte kesin. Sonuç olarak, hamur 3-4 santimetre kareler şeklinde kesilmiş olacaktır. Kare şeklinde olmayan ve kenarlarda kalan parçalar, ortalarından büzülerek fiyonk makarna şeklinde hazırlanabilir ve içleri boş olarak da pişirilmek üzere kenara konulabilir.

Mantı İçi Nasıl Yapılır?

Kıymaya tuz ve karabiber ekleyin. İyice yıkayıp doğradığınız maydanoz ve ince doğranmış soğan ile karıştırarak, mantının içini hazırlayın. (Soğanı kavurmayın)

Pişirme ve Sos
  • Bir tencere suya tuz ekleyip, ateşte kaynatın. Diğer yandan kıyma karışımını minik parçalar şeklinde (fındık tanesi büyüklüğünde) kestiğiniz hamur karelerine yerleştirin. Mantı tanelerini üçgen şeklini alacak şekilde uzak köşelerinden birleştirip, kenarlarını sıkıca kapatın. Mantı tanelerini hafif un serpilmiş bir tepside biriktirin.
  • Mantı tanelerini kaynayan suyun içerisine bırakın ve orta ateşte yaklaşık 15 dakika pişirin. Mantılar pişmeye başladığında, bir adet alıp pişip pişmediğini kontrol edin. Ardından açılmamasına dikkat ederek, süzgeç yardımıyla mantıları pişirme suyundan süzerek alın.
  • Ayıklanmış ve dövülmüş sarımsağı yoğurt ile karıştırın. Karışımı bütün mantı yemeğini içerisine alabilecek genişlikte bir kaba yayın.
  • Tavada tereyağını kızdırın ve süzdüğünüz mantının üzerine azar azar gezdirin. Son olarak mantıyı, içerisinde yoğurtlu sarımsak bulunan yayvan kaba ekleyin ve iyice karıştırın. En son, bir tavada tereyağını eritip, içerisine arzu edilen miktarda pul biber ekleyin. Kırmızı biber yanıp kararmadan önce, tavayı ateşten alın ve yoğurtlu mantının üzerine gezdirin, sıcak olarak servis yapın.
Not

Mantıya nane ve sumak ekleyebilirsiniz.

Mantı Yapımının Püf Noktaları
  • Bir kase dolusu un bir yumak mantı için yeterlidir.
  • Bir yumak mantı da 2 kişiyi doyuracak kadar olabilir. Kişi sayısına göre unu kase ile ayarlayabilirsiniz.
  • Mantıyı aşağı yukarı kaç kişilik hazırlayacaksanız, kişi sayısının yarısı kadar kase unu yoğurma kabına alın. Tuzunu una karıştırın. Ortasına 2 yumurta kırın. Alabildiği kadar su ekleyerek hamuru yoğurun. Yumaklar haline getirerek üzerine ıslak bez örterek hamuru dinlenmeye bırakın.
  • Dinlenen hamurları oklava ile açın. Hamurları çok ince açmayın.
  • Açtığınız hamuru büyük, temiz bir kağıdın üzerine alarak hamur ruleti ile üçer santim kadar kareler şeklinde kesin. İç harcını bu kağıt üstünde koyup kapatırsanız, kağıtla birlikte 4 ucundan tutup kaldırıp bir kenarda pişme saatine kadar bekleyebilir.
  • Mantı haşlanırken 3-4 kağıdın mantısı bir tencerede haşlanabilir. Çok sıkışık haşlanan mantı güzel olmaz. Mantıları bol suda haşlayın.
  • Mantıları haşlama suyuna birkaç kaşık sıvı yağ ekleyin.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Sulu Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Sulu Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Mantı Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Çıtır Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Çıtır Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Rus Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Rus Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Boşnak Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Boşnak Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Şiş Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Şiş Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Yoğurtlu Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Dondurulmuş Mantı Nasıl Pişirilir?

Dondurulmuş Mantı Nasıl Pişirilir?

Sinop Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Sinop Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Börek Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Börek Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Yufka Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Yufka Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Sini Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Sini Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Nasıl Haşlanır?

Mantı Nasıl Haşlanır?

Kozalak Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kozalak Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Mantı Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Mantı Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

İçli Mantı Tarifi ve Malzemeleri

İçli Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kıymasız Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kıymasız Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Sosyete Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Sosyete Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Kavurma Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kavurma Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Nohutlu Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Nohutlu Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Arnavut Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Arnavut Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Sivas Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Sivas Mantısı Tarifi ve Malzemeleri