Hazır Yufkadan Mantı (Sosyete Mantısı) Hazır yufkadan mantı, sosyete mantısı olarak da bilinir. Bir diğer adı da gül böreğidir. Çeşitli adlarla anılmasının sebebi, yapımının Kayseri mantısına göre oldukça zahmetsiz olması ve el becerisi gerektirmemesidir. Bir Kayserili olarak, acil misafir geldiğinde ve beş çaylarında sıklıkla tercih ettiğim bir börektir. Misafirlerim tabaklarında asla bırakmazlar, hepsi afiyetle yerler. Hazır Yufkadan Mantı (Sosyete Mantısı, Gül Böreği) İçin Gerekli Malzemeler
Hazır Yufkadan Mantı Nasıl Yapılır? Öncelikle iç harcı hazırlayın. Soğanları yemeklik olacak şekilde küçük küçük doğrayın. Sıvı yağda pembeleşinceye kadar kavurun. Pembeleşen soğanların üzerine kıymayı ekleyin ve kavurmaya devam edin. Rengi iyice dönen kıymaya biber ve domates salçasını ekleyin. Biraz daha kavurduktan sonra tuz, pul biber ve karabiberi ekleyin ve kavurmaya devam edin. Daha sonra ocaktan indirin ve soğumaya bırakın. Maydanozları ince ince kıyın. Soğuyan harca ekleyin ve karıştırın. Yarım su bardağı su ve 3 yemek kaşığı yağı karıştırın. Her bir yufkayı 4'e bölün ve hazırladığınız yağlı karışımdan yufkayı ıslatacak kadar sürün. İçine hazırladığınız kıymalı harcı koyarak rulo olarak sarın. Daha sonra yufkayı kıvırarak gül şeklini verin. Tüm yufkalar için aynı işlemi tekrarlayın. Böreklerin üzerine arta kalan yağlı karışımı sürün. Önceden ısıttığınız fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Yoğurttan sos hazırlayın. Börekleri servis tabağına alıp üzerine yoğurt sosunu dökün. Daha sonra nane, tereyağı ve pul biberi yakarak hazırladığınız sosu en son üzerine gezdirin. Afiyet olsun. Bu enfes lezzete hem eşiniz hem çocuklarınız hem de misafirleriniz bayılacaktır. Artık mantı hamuru açamıyorum diye üzülmek yok. |