Sosyete Mantısı Tarifi ve Malzemeleri
12 Temmuz 2024

Sosyete Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Sosyete Mantısı

Sosyete mantısı, diğer bir adıyla gül mantısı, hazırlanması kolay ve lezzetli bir yemektir. Pek çok kişi sosyete mantısını ana yemek olarak düşünmese de, aslında ana yemek olarak da sunulabilir. Sosyete mantısı, gerek ara sıcak olarak gerekse ana yemek olarak hazırlanabilir ve hazırlanması ile pişirilmesi oldukça pratiktir. Eğer daha önce sosyete mantısı yapmamış iseniz, önerdiğimiz tarif ile kolaylıkla hazırlayabilirsiniz.

Sosyete Mantısı Püf Noktaları

  • Sosyete mantısının pişirilmesi kolay olsa da, fırının ayarının 185 derece olması mantının daha güzel pişmesi adına önemlidir. Ne çok hızlı ne de çok yavaş pişirilmemesi gerekir.
  • İki çeşit sosu olan mantının ilk önce salçalı sosunun dökülmesi gerekir. Nedeni ise salçalı sosun yufka ile pişirilen mantıyı biraz yumuşatacak olmasıdır.
  • Yoğurt ile yapılan sosun içerisine sarımsak ilave edilmesi lezzetini artıracaktır. Ancak kokusundan rahatsız olacak iseniz sadece tuz da kullanabilirsiniz.
  • Mantının salçalı sosunun çok sıcak dökülmemesi gerekir. Eğer sos sıcak dökülürse mantıyı çok yumuşatır ve hamur olmasına neden olabilir. Bu nedenle sosu ılık dökmek lezzetini artıracaktır.
  • Sosyete mantısı piştikten sonra üzerine nemli bir bez örtülürse mantılar kurumaz ve daha güzel olur. Kurur ise sosunu sıcak dökmeniz mantının lezzetini artırır. Ancak yumuşak olan sosyete mantısının üzerine salça ile hazırlanmış olan sosu ılık dökmeniz gerekir.

Sosyete Mantısı İçin Gerekli Malzemeler

  • 4 adet hazır yufka
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 300 gr dana kıyma
  • 1 kahve fincanı ılık su
  • 1 fincan sıvıyağ
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber

Salçalı Sos İçin

  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 fincan ılık su

Yoğurtlu Sos İçin

  • 1 kase yoğurt
  • 2 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Sosyete Mantısı Nasıl Yapılır?

Sosyete mantısının hazırlanması için öncelikle bir adet kuru soğanı yemeklik doğrayarak başlayın. Doğranmış olan kuru soğanı yanmaz bir tavanın içerisine ilave edin ve üzerine sıvıyağ ekleyip kavurmaya başlayın. Kısık ateşte kuru soğanı rengi dönene dek kavurun. Yumuşamış olan kuru soğanın yanına 300 gr dana kıymayı ilave edin ve kıyma pişene dek kavurun. Kıyma yeteri kıvamda piştikten sonra harcın içerisine tuz, karabiber ve kırmızı pul biber ilavesi yapıp harcı bir güzel harmanlayın.

Hazırlanmış olan kıymalı iç harcı soğuması için serin bir mekâna kaldırın ve bu arada siz de sosyete mantısının yufkasını hazırlamaya geçin. Yufkaları temiz ve kuru olan tezgâhın üzerine serin ve bir tane yufkayı dört eşit üçgen parçaya kesin. Yufkaların iç kısımlarına hafif şekilde bir fırça yardımı ile ılık sudan sürün. Su ile ıslatılmış olan yufkaların geniş yerlerine kıymalı iç harçtan ilave edin ve sigara böreği sarar gibi rulo şeklinde sarın. Sarılmış olan yufkaları tekrardan kendi etrafına dolayın ve gül şeklini verin.

Yağlı kağıt serilmiş veya fırça ile her tarafı yağlanmış olan fırın tepsisine sarılmış olan sosyete mantılarını yerleştirin. Tepside bulunan sosyete mantılarının üzerine tekrardan su veya sıvıyağ sürüp 185 derecelik fırına tepsiyi gönderin. Sosyete mantılarının her tarafı kızarana dek fırında pişirin. Piştikten sonra mantıları fırından alın ve üzerlerine nemli bir bez örtüp bekletin. Bu işlem mantıların kurumasını önleyecektir.

Salçalı sosu hazırlamak için sos tavasının içerisine tereyağını ilave edin ve eritin. Yağ eridikten sonra tavanın içerisine salçayı ve baharatları ilave edip kavurun. Salçanın kıvamı açıldıktan sonra da sosun içerisine su ilavesi yapıp bir taşım kaynatın ve ocağın üzerinden alın.

Sosyete mantılarını bir servis tabağının üzerine alın. Salçalı sos biraz ılıdıktan sonra mantıların üzerine gezdirin. Yoğurdu bir kaseye alın ve içerisine iki diş sarımsağı rendeleyip ilave edin. Tuzu da ekledikten sonra karıştırın ve yoğurt sosunu salçalı sos ile buluşmuş olan mantıların üzerine gezdirin. Hazırlanmış olan sosyete mantısını soğumadan sevdiklerinize sunun.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Lâsif

12 Temmuz 2024 Cuma

Sosyete mantısının fırında pişirilmesi sırasında fırının sıcaklığının 185 derece olması gerektği belirtilmiş. Eğer fırınım 185 dereceye ulaşmıyorsa, mantının pişmesinde sorun yaşar mıyım? Ayrıca, yoğurt sosu hazırlarken sarımsak yerine başka ne kullanabilirim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Lâsif,

Fırının 185 dereceye ulaşmaması durumunda, sosyete mantısının pişme süresi uzayabilir ve mantılarının istendiği gibi kızarması zor olabilir. Bu nedenle fırının sıcaklığına dikkat etmek önemlidir. Fırının sıcaklığı daha düşükse, pişirme süresini biraz daha uzatıp mantıları dikkatle takip etmenizi öneririm.

Yoğurt sosunda sarımsak yerine kullanabileceğiniz alternatifler arasında taze nane, dereotu veya az miktarda limon kabuğu rendesi bulunur. Bu malzemeler de yoğurt sosuna farklı ve lezzetli tatlar katabilir.

Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Börek Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Börek Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Salçalı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Salçalı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Ev Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Ev Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Çıtır Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Çıtır Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Azeri Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Azeri Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Tepsi Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Tepsi Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kayseri Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Kayseri Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Hazır Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Hazır Mantı Tarifi ve Malzemeleri

İtalyan Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

İtalyan Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Rus Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Rus Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Yalancı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Yalancı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Arnavut Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Arnavut Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Üçgen Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Üçgen Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Cevizli Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Cevizli Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Salçalı Mantı Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Salçalı Mantı Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Sulu Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Sulu Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Yumurtalı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Yumurtalı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kıymasız Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kıymasız Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kolay Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kolay Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Fırınlanmış Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Fırınlanmış Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Hazır Mantı Nasıl Yapılır?

Hazır Mantı Nasıl Yapılır?

Nohutlu Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Nohutlu Mantı Tarifi ve Malzemeleri