Sosyete mantısı, diğer bir adıyla gül mantısı hazırlanması kolay olan bir yemektir. Pek çok kişi sosyete mantısı ana yemek olarak düşünmese de aslında ana yemektir. Sosyete mantısı gerek ara sıcak olarak gerekse ana yemek olarak hazırlanabilir. Hazırlanması ve pişirilmesi oldukça pratiktir. Eğer daha önce sosyete mantısı yapmamış iseniz önereceğimiz tarif ile kolay şekilde hazırlayabilirsiniz.
Sosyete Mantısı Püf Noktaları
- Sosyete mantısının pişirilmesi kolay olsa da fırının ayarının 185 derecede olması mantısının daha güzel pişmesi adına önemlidir. Ne çok hızlı ne de çok yavaş pişirilmemesi gerekir.
- İki çeşit sosu olan mantının ilk önce salçalı sosunun dökülmesi gerekir. Nedeni ise salçalı sos yufka ile pişirilen mantıyı biraz yumuşatacaktır.
- Yoğurt ile yapılan sosun içerisine sarımsak ilave edilmesi lezzetini arttıracağı için sarımsak kullanılması gerekir. Ancak kokusundan rahatsız olacak iseniz sadece tuz da kullanabilirsiniz.
- Mantının salçalı sosunun çok sıcak dökülmemesi gerekir. Eğer sos sıcak dökülür ise mantıyı çok yumuşatacaktır ve hamur olmasını sağlayacaktır. Bu nedenden dolayı da sosu ılık dökmek lezzetini arttıracaktır.
- Sosyete mantısını piştikten sonra üzerine nemli bir bez örtülür ise mantılar kurumayacak ve daha güzel olacaktır. Kurur ise sosunu sıcak dökmeniz mantının lezzetini arttıracaktır. Ancak yumuşak olan sosyete mantısının üzerine salça ile hazırlanmış olan sosu ılık dökmeniz gerekir.
Sosyete Mantısı İçin Gerekli Malzemeleri
- 4 tane hazır yufka
- 1 tane orta boy kuru soğan
- 300 gr dana kıyma
- 1 kahve fincanı kadar ılık su
- 1 fincanı sıvıyağ
- 1 şeker kaşığı kırmızı pul biber
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 şeker kaşığı karabiber
Salçalı Sos için
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 fincan ılık su
Yoğurtlu Sos için
- 1 kâse yoğurt
- 2 diş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı tuz
Sosyete Mantısı Nasıl Yapılır?
Sosyete mantısının hazırlanması için öncelikle bir tane kuru soğanı yemeklik şekilde doğrayarak başlayın. Doğranmış olan kuru soğanı yanmaz bir tavanın içerisine ilave edin ve üzerine sıvıyağ eklemesi yapıp kavurmaya başlayın. Kısık ateşin üzerinde kuru soğanı rengi dönene dek kavurun. Yumuşamış olan kuru soğanın yanına 300 gr dana kıymayı ilave edin ve kıyma pişene dek kavurun. Kıyma yeteri kıvam da piştikten sonra harcın içerisine tuz, karabiber ve kırmızı pul biber ilavesi yapıp harcı bir güzel harmanlayın.
Hazırlanmış olan kıymalı iç harcı soğuması için serin bir mekâna kaldırın ve bu ara da siz de sosyete mantısının yufkasını hazırlamaya geçin. Yufkaları temiz ve kuru olan tezgâhın üzerin eserin ve bir tane yufkayı dört eşit üçgen parçaya kesin. Yufkaların iç kısımlarına hafif şekilde bir fırça yardımı ile ılık sudan sürün. Su ile ıslatılmış olan yufkaların geniş yerlerine kıymalı iç harçtan ilave edin ve sigara böreği sarar gibi rulo şeklinde sarın. Sarılmış olan yufkaları tekrardan kendi etrafına dolayın ve gül şeklini verin.
Yağlı kâğıt serilmiş veya fırça ile her tarafı yağlanmış olan fırın tepsisine sarılmış olan sosyete mantılarını yerleştirin. Tepsi de bulunan sosyete mantıların üzerine tekrardan su veya sıvıyağ sürüp 158 derecelik fırına tepsiyi gönderin. Sosyete mantıların her tarafı kızarana dek fırında pişirin. Piştikten sonra mantıları fırından alın ve üzerlerine nemli bir bez örtüp bekletin. Bu işlem mantıların kurumasını önleyecektir.
Salçalı sosu hazırlamak için sos tavasının içerisine tereyağını ilave edin ve eritin. Yağ eridikten sonra tavanın içerisine salçayı ve baharatları ilave edip kavurun. Salçanın kıvamı açıldıktan sonra da sosun içerisine su ilavesi yapıp bir taşım kaynatın ve ocağın üzerinden alın.
Sosyete mantılarını bir servis tabağının üzerine alın. Salçalı sos biraz ılıdıktan sonra mantıların üzerine gezdirin. Yoğurdu bir kâseye alın ve içerisine iki diş sarımsağı rendeleyip ilave edin. Tuzu da ekledikten sonra karıştırın ve yoğurt sosunu salçalı sos ile buluşmuş olan mantıların üzerine gezdirin. Hazırlanmış olan sosyete mantısı sevdiklerinize soğumadan sunum yapın.
Afiyet olsun.