Sosyete Mantısı Sosyete mantısı, diğer bir adıyla gül mantısı, hazırlanması kolay ve lezzetli bir yemektir. Pek çok kişi sosyete mantısını ana yemek olarak düşünmese de, aslında ana yemek olarak da sunulabilir. Sosyete mantısı, gerek ara sıcak olarak gerekse ana yemek olarak hazırlanabilir ve hazırlanması ile pişirilmesi oldukça pratiktir. Eğer daha önce sosyete mantısı yapmamış iseniz, önerdiğimiz tarif ile kolaylıkla hazırlayabilirsiniz. Sosyete Mantısı Püf Noktaları
Sosyete Mantısı İçin Gerekli Malzemeler
Salçalı Sos İçin
Yoğurtlu Sos İçin
Sosyete Mantısı Nasıl Yapılır? Sosyete mantısının hazırlanması için öncelikle bir adet kuru soğanı yemeklik doğrayarak başlayın. Doğranmış olan kuru soğanı yanmaz bir tavanın içerisine ilave edin ve üzerine sıvıyağ ekleyip kavurmaya başlayın. Kısık ateşte kuru soğanı rengi dönene dek kavurun. Yumuşamış olan kuru soğanın yanına 300 gr dana kıymayı ilave edin ve kıyma pişene dek kavurun. Kıyma yeteri kıvamda piştikten sonra harcın içerisine tuz, karabiber ve kırmızı pul biber ilavesi yapıp harcı bir güzel harmanlayın. Hazırlanmış olan kıymalı iç harcı soğuması için serin bir mekâna kaldırın ve bu arada siz de sosyete mantısının yufkasını hazırlamaya geçin. Yufkaları temiz ve kuru olan tezgâhın üzerine serin ve bir tane yufkayı dört eşit üçgen parçaya kesin. Yufkaların iç kısımlarına hafif şekilde bir fırça yardımı ile ılık sudan sürün. Su ile ıslatılmış olan yufkaların geniş yerlerine kıymalı iç harçtan ilave edin ve sigara böreği sarar gibi rulo şeklinde sarın. Sarılmış olan yufkaları tekrardan kendi etrafına dolayın ve gül şeklini verin. Yağlı kağıt serilmiş veya fırça ile her tarafı yağlanmış olan fırın tepsisine sarılmış olan sosyete mantılarını yerleştirin. Tepside bulunan sosyete mantılarının üzerine tekrardan su veya sıvıyağ sürüp 185 derecelik fırına tepsiyi gönderin. Sosyete mantılarının her tarafı kızarana dek fırında pişirin. Piştikten sonra mantıları fırından alın ve üzerlerine nemli bir bez örtüp bekletin. Bu işlem mantıların kurumasını önleyecektir. Salçalı sosu hazırlamak için sos tavasının içerisine tereyağını ilave edin ve eritin. Yağ eridikten sonra tavanın içerisine salçayı ve baharatları ilave edip kavurun. Salçanın kıvamı açıldıktan sonra da sosun içerisine su ilavesi yapıp bir taşım kaynatın ve ocağın üzerinden alın. Sosyete mantılarını bir servis tabağının üzerine alın. Salçalı sos biraz ılıdıktan sonra mantıların üzerine gezdirin. Yoğurdu bir kaseye alın ve içerisine iki diş sarımsağı rendeleyip ilave edin. Tuzu da ekledikten sonra karıştırın ve yoğurt sosunu salçalı sos ile buluşmuş olan mantıların üzerine gezdirin. Hazırlanmış olan sosyete mantısını soğumadan sevdiklerinize sunun. Afiyet olsun. |
Lâsif
12 Temmuz 2024 CumaSosyete mantısının fırında pişirilmesi sırasında fırının sıcaklığının 185 derece olması gerektği belirtilmiş. Eğer fırınım 185 dereceye ulaşmıyorsa, mantının pişmesinde sorun yaşar mıyım? Ayrıca, yoğurt sosu hazırlarken sarımsak yerine başka ne kullanabilirim?
Cevap yazAdmin
12 Temmuz 2024 CumaMerhaba Lâsif,
Fırının 185 dereceye ulaşmaması durumunda, sosyete mantısının pişme süresi uzayabilir ve mantılarının istendiği gibi kızarması zor olabilir. Bu nedenle fırının sıcaklığına dikkat etmek önemlidir. Fırının sıcaklığı daha düşükse, pişirme süresini biraz daha uzatıp mantıları dikkatle takip etmenizi öneririm.
Yoğurt sosunda sarımsak yerine kullanabileceğiniz alternatifler arasında taze nane, dereotu veya az miktarda limon kabuğu rendesi bulunur. Bu malzemeler de yoğurt sosuna farklı ve lezzetli tatlar katabilir.
Afiyet olsun!