Kıymalı Mantı Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Kıymalı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı mantı, Kayseri mantısı olarak bilinen ve diğer mantılardan başlıca farkı, büküm şekli ve boyutunun daha küçük olmasıdır. Kayseri mantısı bohça biçimde şekillendirildiği gibi de yufkası tam kare şeklinde kesilir. İçi doldurulduktan sonra da karenin köşeleri birbiri üzerine gelecek şekilde yapıştırılır. Kayseri mantısının diğer bir başka özelliği de ayrı bir tavada salçayı, tuzu, naneyi ve kırmızı biberi yağda kavurduktan sonra tenceredeki sulu mantının içine boşalttırılmasıdır. Kıymalı mantı tabaklara koyulduğunda ise üzerine yoğurt ve baharat eklenip servis edilir. Açılmış hamuru daha küçük kareler biçiminde kesildiğinden, diğer tür mantılara göre daha zahmetli olabilir. Fakat eli çabuk ve hızlı ev hanımları için bir sorun teşkil etmez. İç malzemesinin miktarı az olsa bile, kendini hissettiren özel bir tadı olur kıymalı mantının


Kıymalı mantı malzemeleri

  • 3 su bardağı un,
  • 1 su bardağı ılık su,
  • Bir miktar tuz,
  • 1 adet yumurta,
  • 250 gram kıyma,
  • 1 adet soğan,
  • Karabiber,
  • Tuz,

Sosu için

  • 2 diş sarımsak,
  • Yeteri kadar yoğurt,

Kıymalı Mantı Nasıl Yapılır?


3 su bardağı unu kabımıza alıyoruz ortasına yumurta için yer açtıktan sonra bir adet yumurtayı üzerine kırıyoruz ve bir miktar tuz ekleyip yavaş yavaş ılık suyu ilave ediyoruz ardından hamurumuz kıvamına gelene kadar yoğuruyoruz. Hamurumuz ne çok sert olmalı ne de çok yumuşak olmalı daha sonra hamurumuzu dinlenmesi için soğuk bir yere kaldırıyoruz. İçini hazırlamaya, kıymamızın içine bir adet soğanı rendeleyip başlıyoruz. Tuzunu karabiberini ekleyip karıştırıyoruz. Buzdolabında bekleyen hamurumuzu alıp eşit karelere ayırıp o bezeleri tek tek açmaya başlıyoruz. Hamurumuz ne çok kalın olmalı ne de çok ince olmalı, açma işlemi bittikten sonra bıçak yardımı ile eşit ölçülerde kesip kareler elde ediyoruz. Bu hamurların içine kıymalı içlerinden koyup ardından kapatıyoruz. Bu işlemi hamurlar bitene kadar tekrarlıyoruz ve daha sonra kaynamakta olan suyumuzun içine mantıları atıp 15-20 dakika kadar pişiriyoruz. Pişen mantıları sudan çıkarıp servis tabağına alıp üstüne sarımsaklı yoğurdumuzu ekleyip isteğe göre üzerine kırmızı biberli yağda gezdirelebilirsiniz.

Kıymalı Mantı Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Mantı Kaç Kalori?

Mantı Kaç Kalori?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Arnavut Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Arnavut Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Kolay Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kolay Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Çorum Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Çorum Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Boşnak Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Boşnak Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Rus Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Rus Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Salçalı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Salçalı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Cevizli Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Cevizli Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kayseri Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Kayseri Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Çıtır Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Çıtır Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Sinop Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Sinop Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Salçalı Mantı Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Salçalı Mantı Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Çerkez Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Çerkez Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Çerkez mantısı, iç harcında patates kullanılan yöresel bir mantı türüdür. Adını Çerkezler tarafından yapıldığı için bu şekilde almıştır. Aynız zamanda hın[...]

Kavurma Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kavurma Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kavurma Mantı Tarifi, mantı özellikle Türk mutfağında sıkça kullanılan ve yemeklerin baş tacı olan hamur işi yemeklerinden birisidir. Büyük küçük herkesin severek [...]

İtalyan Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

İtalyan Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

İtalyan mantısı, diğer bir isminde ravioli olan İtalyan mantısı gerçekten çok lezzetlidir. Tabi ki bizim mantımıza göre çok farklılıklar göstermektedir. Özellikle [...]

Patates Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Patates Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Patates mantısı, bu mantı çeşidi patates ile yapılan fakat oldukça lezzetli hafif bir yemek tarifidir. Beş çaylarında sabah kahvaltılarında brançlarda akşam yemekleri[...]

Gül Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Gül Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Gül mantısı, genel olarak kabul günlerinde yapılan bir mantı çeşididir. Ancak akşam yemeği veya öğle yemeği yerine de hazırlanabilir. Gül mantısı diğer mantı çe[...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6