Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Mantı Haşlama

Mantı Haşlama

Mantı Haşlama, bilindiği benzeri Türk toplumu olarak mantıya ayrı bir ilgimiz ve düşkünlüğümüz vardır. Yöresel olarak yapılan mantının çeşitli yörelere göre hazırlanma ve pişirilme şekilleri vardır. Fakat mantı denilince ilk akla gelen kıyma ile küçük bohçalar şeklinde yapılan mantının çoğunlukla herkesin damak tadına hitap ettiği de bir gerçektir. Mantının hazırlanışı kadar haşlama şeklide çok önemlidir. Bir Takım yörelerde mantı aynı makarna pişirilir benzeri haşlanarak pişirilir. Birtakım yörelerde ise pilav şeklinde haşlanarak pişirilir. Mantı haşlamak için mantının miktarı çok önemlidir ve miktara kadar su miktarı kullanmak lazımdır. Örneğin 200 gram mantı için 400 gram kaynar su denk gelecektir. Bu teknikle pişirilen mantı çok daha nefis ve sağlık açısından yararlı olacaktır. Sebebi ise bu yöntem yardımıyla haşlama suyunun dökülüp vitamin ve lezzetinin boşa gitmesidir.

Mantı Haşlama İçin Gereken Malzemeleri

  • 400 gr hazırlanmış mantı
  • 2 yemek kadar kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı kadar zeytinyağı
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 litre kadar kaynar su
  • 1 orta boy kâse yoğurt
  • 3-4 diş sarımsak
  • Yeterince tuz

Üzeri için

  • Arzuya bağlı olarak Sumak, kırmızı kırmızı biber, karabiber ve kuru nane

Mantı Haşlama Nasıl Yapılır?


Mantı haşlamak için ilk olarak uyumlu bir tencereye tereyağı ve zeytinyağı eklenerek tencereyi ocağa koyarak kısık ateşte yağı eriterek başlayalım. Sonrasında eriyip ısıtılan yağın içerisine domates ile biber salçası eklenerek salçaları ezerek kokuları çıkıncaya kadar kavuralım. Kavrulmakta olan salçanın üstüne kaynar suyu ekledikten sonra yeteri kadar tuz ekleyerek ocağın altını açıp suyun kaynamasını bekleyin. Daha sonra kaynamış olan salçalı suyun içerisine 400 gr mantıyı eklenerek 1-2 defa çevirerek karıştırdıktan sonra 10-12 dk kadar mantıyı haşlanmaya bırakalım. Verilen müddetin sonunda mantı tenceresini ocaktan alalım ve ilk sıcaklığı geçtikten sonra servis tabaklarına koyarak üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirdikten sonra mantının lezzetini artırmak için üstüne arzuya göre sumak, karabiber, kırmızı kırmızı biber ve kuru nane serperek servis yapılabilir. Mantı haşlamada diğer bir yöntem ise mantıyı bol kaynatılmış suyun içerisine atarak 10-12 dk kadar haşladıktan sonra aynı makarnada olduğu şekilde haşlama suyunu süzerek üzerine sarımsaklı yoğurt ve kızdırılmış yağın içerisinde kavrulan salçayı gezdirilerek servis yapılır. Verdiğimiz iki pişirme şekli ile mantı haşlanabilir. Fakat tercih sizlere kalmış her iki biçimde de mantınız çok lezzetli olacaktır.

Afiyet olsun.
Son Güncelleme : 21.01.2024 10:50:42
Mantı Haşlama ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Mantı Haşlama Yorumları
şifre

1 Yorum Yapılmış "Mantı Haşlama"
Çocuklarım mantıyı çok seviyor ama bazen mantıyı haşlarken mantıları hamurlaştırıyorum. Mantı haşlamanın tekniği nedir? Mantı haşlama için gerekli olan malzemeler nelerdir? Mantı haşlama için kullanılan malzemelerin ölçüleri ne kadar olmalıdır? Mantı haşlamanın hazırlanışı ve yapılışı nasıldır? Mantı haşlamayı kaç dakika yapmak gerekir? Detaylı olarak bilgi verir misiniz?
Fatma . 06.10.2018 17:40:56
CEVAP YAZ
Mantının Yanına Ne Gider
Mantının Yanına Ne Gider
Mantının yanına ne gider, Mantı başlı başına bir öğündür tek başına dahi yemek masallarının baş tacıdır. Benim şahsi tercihin mantı ve yanına bol yeşillikli bir mevsim salatası yeterlidir. Ama siz diyorsanız ki benim misafirin var ve onları en iyi şe...
Dondurulmuş Mantı Nasıl Pişirilir
Dondurulmuş Mantı Nasıl Pişirilir
Dondurulmuş mantı nasıl pişirilir, mantı birçok ev hanımları yapılması zor olan bir yemek olarak görürler. Aslında mantı yapmak hamur yoğrulduktan sonra gerisi oldukça keyif veren bir yemek yapımıdır. Birçok kişinin mantıyı hazır aldığı bilinir. Oysa...
Mantı Nasıl Haşlanır
Mantı Nasıl Haşlanır
Mantı nasıl haşlanır, Mantı hemen hemen herkesin severek yediği yöresel bir yemek çeşididir. En lezzetli mantı adıyla ün kazanmış olan Kayseri ilimizde yapılmaktadır. Kayseri mantısı çok fazla özen ve zahmet gerektirmektedir. Mantı Kayseri de tüm öze...
Mantı Sosu
Mantı Sosu
Mantı yemeği, Kayseri yöresine ait olan ve Türkiye'nin istisnasız her ilinde sevilerek yapılan bir yemek çeşididir. Mantıdan kısaca bahsedecek olursak; temel olarak hamur ve kıymadan oluşan bir yemektir. Mantı sosu ise mantıyı mantı yapan şeydir. Sos...
Kavurma Mantı Tarifi
Kavurma Mantı Tarifi
Kavurma Mantı Tarifi, mantı özellikle Türk mutfağında sıkça kullanılan ve yemeklerin baş tacı olan hamur işi yemeklerinden birisidir. Büyük küçük herkesin severek yediği mantı genellikle sarımsaklı yoğurt ve üzerine naneli kırmızı pul biber yakılarak...
Kıymasız Mantı
Kıymasız Mantı
Kıymasız mantı, et sevmeyenler için alternatif lezzetlerden bir tanesi de kıymasız mantıdır. Bana sorarsanız ben tabi ki kıymalı yapılan mantıyı tercih ederim ama bu da onun kadar lezzetli bir tarif emin olun. Aslında mantı pek çok şekilde yapılabili...
Azeri Mantısı
Azeri Mantısı
Azeri Mantısı, Mantı çeşitlerinden biri olan ve birçok kişi tarafından tercih edilen mantı türlerinden biri de Azeri mantısıdır. Yapılışı şu şekildedir;Azeri Mantısı Malzemeleri2-2,5 su bardağı un1 adet yumurta1 tatlı kaşığı tuzBir miktar suİç Harcı2...
Mantı Kaç Kalori?
Mantı Kaç Kalori?
Mantı kaç kalori, genellikle beyaz undan yapılır, mantı hem sağlığımıza kayıp vermekte hem de kilo alımına yol açmaktadır. Yediden yetmişe herkes tarafından çok fazla sevilen mantıdan vazgeçilememektedir. Rejim yaparak kilolarını denetim altına alan ...
Mantı Sosları
Mantı Sosları
Mantı Sosları, mantıyı mantı yapan en önemli unsurlardan biridir ve mantı yemeğinin vazgeçilmezidir. Salçalı mantı sosu ise herkesin çok sevdiği ve en çok tercih ettiği mantı sosudur. Sizde bu sos tarifi ile usta şeflerin hazırladığı lezzette mantı s...
Fırında Mantı
Fırında Mantı
Fırında Mantı, Lezzetli oluşuyla mutfakların vazgeçilmezi olan mantı birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Mantı özellikle Kayseri ve Sivas gibi illerimizle anılmakta ve yöre halkı tarafından çok sık yapılmaktadır. Lezzetli olduğu kadar yapılış...
Arnavut Mantısı
Arnavut Mantısı
Arnavut Mantısı, Lezzetiyle dillerden düşmeyen fakat yapılışının zahmetli oluşu nedeni ile kişilerin yapmaktan çekindiği mantı çeşitlerinden biri de Arnavut mantısı'dır. Arnavut mantısını diğer mantı çeşitlerinden ayıran özellik mantıların iri olması...
Sosyete Mantısı
Sosyete Mantısı
Sosyete mantısı, diğer bir adıyla gül mantısı hazırlanması kolay olan bir yemektir. Pek çok kişi sosyete mantısı ana yemek olarak düşünmese de aslında ana yemektir. Sosyete mantısı gerek ara sıcak olarak gerekse ana yemek olarak hazırlanabilir. Hazır...

 

Mantının Yanına Ne Gider
Dondurulmuş Mantı Nasıl Pişirilir
Mantı Nasıl Haşlanır
Mantı Sosu
Kavurma Mantı Tarifi
Kıymasız Mantı
Azeri Mantısı
Mantı Kaç Kalori?
Mantı Sosları
Fırında Mantı
Arnavut Mantısı
Sosyete Mantısı
Kızarmış Mantı
Mantı Hamuru
Mantı Çeşitleri
Hazır Yufkadan Mantı
İtalyan Mantısı
Hazır Mantı Nasıl Yapılır
Mantı Salatası
Kayseri Mantısı
Özbek Mantısı
Mantı Haşlama
Yalancı Mantı
Fırınlanmış Mantı
Sivas Mantısı
Rus Mantısı
Sulu Mantı
Patatesli Sosyete Mantısı
Salçalı Mantı
İçli Mantı
Popüler İçerik
Kızarmış Mantı
Kızarmış Mantı
Kızarmış Mantı, Lezzetiyle dillerden düşmeyen ve birçok kişi tarafında tercih edilen mantı çeşitlerinden biri de kızarmış mantıdır. Kızarmış mantı tar...
Mantı Hamuru
Mantı Hamuru
Mantı hamuru, diğer mantılardan başlıca farkı ortaya çıkarır. Mantı bohça şeklinde şekillendirildiği benzeri, yufkası tam kare olarak da kesilir. İçi ...
Mantı Çeşitleri
Mantı Çeşitleri
Mantı çeşitleri, özel günler, davetler veya düğünler de aranan yemeklerden bir tanesi de mantıdır. Yapılması her ne kadar meşakkatli olsa da lezzeti y...
Hazır Yufkadan Mantı
Hazır Yufkadan Mantı
Hazır yufkadan mantı,  sosyete mantısı olarak da bilinir. Bir diğer adı da gül böreğidir.  Ne dersiniz, yapımı Kayseri mantısına göre oldukça zahmetsi...
İtalyan Mantısı
İtalyan Mantısı
İtalyan mantısı, diğer bir isminde ravioli olan italyan mantısı gerçekten çok lezzetlidir. Tabi ki bizim mantımıza göre çok farklılıklar göstermektedi...
Hazır Mantı Nasıl Yapılır
Hazır Mantı Nasıl Yapılır
Hazır mantı Nasıl yapılır, hazır mantı, mantı severlerin fakat yapmaya zamanı ve el becerisi olmayanların kurtuluşudur. Yapımı çok kolay bir mantı çeş...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Mantının Yanına Ne Gider
Dondurulmuş Mantı Nasıl Pişirilir
Mantı Nasıl Haşlanır
Mantı Sosu
Kavurma Mantı Tarifi
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024