Nohutlu Mantı Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Nohutlu Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Nohutlu mantı, diğer mantı türlerine göre biraz daha az yapılan ve insanlar tarafından biraz daha az sevilen bir mantı türüdür. Fakat ülkemizin bazı bölgelerinde bu mantıda oldukça sevildiği için yapılmaktadır. Tarihi normal mantı kadar eski olmasa bile yine de eski olan bu mantıyı sizlerde evlerinizde yaparak afiyetle tüketebilirsiniz. Nohutlu mantıyı yapmak için öncelikle hamur hazırlamanız gerekecektir. Bu nedenle öncelikle hamur malzemelerinden bahsedeceğim. Nohutlu mantı, birçok insanın ilk kez duyduğu yemeklerden biridir. Bu mantı da en az diğer mantılar kadar hafif olduğu için midenizi zorlamayacak bir yemektir. Bilindiği gibi mantı yapmak oldukça maharet ve emek ister. Bu nedenle herkes mantı yapamaz. Yapsalar bile asıl lezzeti tutturamamaktadır. Bu nedenle sizlerde tarifimi dikkatli bir şekilde okuyarak nohutlu mantıyı en lezzetli şekilde yaparak ailenize ve misafirlerinize farklı lezzetler sunabilirsiniz. Aslında nohutlu mantı diğer mantılara göre çok daha kolay bir şekilde yapılan bir yemektir. Birçok insan nohutlu mantı için özel hamur kalıpları ile hamur keserler. Sizde isterseniz özel kalıpları kullanarak açtığınız hamurları kolay bir şekilde dilimleyebilirsiniz. Ama el beceriniz sizin için iyiyse hamurları eşit büyüklüklerde kare olacak şekilde bıçak yardımıyla dilimleyebilirsiniz. Son olarak nohutlu mantı yapımında kullanılacak olan hamurun kıvamı normal mantılara göre biraz daha sert olmalıdır.


Nohutlu Mantı Malzemeleri

  • Bir su bardağı kadar nohut,
  • İki çorba kaşığı salça,
  • Bir miktar tereyağı,
  • Nane ve bir miktar tuz,
  • İki su bardağı un,
  • Hamurlaşacak kadar su,
  • 100 gr kadar kıyma,
  • Bir adet kuru soğan,
  • Bir miktar karabiber ve pul biber

Nohutlu Mantı Nasıl Yapılır?


Adım 1: Öncelikle bir kap içerisine unumuzu, tuzu ve suyu ekleyerek hamurumuzu hazırlamak üzere iyice yoğuralım. Yoğurma sırasında hamur gittikçe yapışmamaya başlayacaktır. Bu durumda hamurun kıvama gelmesi için arada su ya da un ekleyebilirsiniz. Bu şekilde kıvamı ayarladıktan sonra bir tepsiye un serpin ve üzerine yoğurmuş olduğunuz hamurdan 4 adet beze yaparak dizin. Tüm hamur için aynı işlemi yapın ve tepsiye dizdikten sonra üzerini örtün.

Adım 2: bu işlemde ise sıra iç harç yapmaya geldi. Şimdi bir kap içerisine kıymayı ekleyin ve kıyma üzerine ince ince yemeklik bir şekilde kıydığımız kuru soğanları ekleyelim. İyice yoğuralım ve bir miktar tuzla birlikte gerekli biber. Baharat gibi malzemeleri ekleyelim. Sonrasında iyice yoğuralım ve tüm malzemelerin birbirine karışmasını sağlayalım. Böylece iç harcımızı da hazırlamış olduk.

Adım 3: bu işlem ise kişide el becerisi gerektirmektedir. Şimdi dört adet bezenin hepsini ayrı ayrı iç içe açarak büyütün. Tüm hamurları sırayla açın ve küçük kareler olacak şekilde ayarlayın. Bu karelerin içerisine ise hazırladığımız iç harçtan azar azar ekleyerek bohça yapar gibi kapatalım. Bu mantıları yaptıktan sonra ise tereyağı ve salça ile iyice kavurun ve bir tencere içerisinde nohutlu haşlayarak süzün.

Adım 4: Başka bir tencere içerisinde nohut ve mantıyı karıştırın ve mantılar pişene kadar kaynatmaya devam edilir. Daha sonra ise soğutulur ve servis tabaklarına koyulur. Son olarak naneyi de üzerine serpiştirerek işlemi tamamlayabilirsiniz. Bu şekilde nohutlu mantı yapılışı tamamlanmış olur. Afiyetle yiyebilirsiniz.

Nohutlu Mantı Yorumları

soru

Lezir

30 Ağustos 2018 Perşembe

Merhabalar ellerinize sağlık çok güzel görünüyor. Analı kızlı tarifine de benziyor onda köfte bunda mantı var ama nohut ile mantı bir arada lezzetli olur mu akşama misafirim gelecek yapmak istiyorum ama yanına ne pisirebilirim bilgi verir misiniz

Cevap yaz
cevap

Bulak

16 Eylül 2018 Pazar

Aslında bu yemek kendi başına yeter de artar bile. Bu yemeğin yanında biraz aparetif şeyler olsa, bir de salata yaparsanız sade ve çok güzel bir akşam yemeği olur. Hem o kadar ağır bir yemek de olmaz. Yine bu yemeğin yanına isterseniz biraz yaprak sarması da yapabilirsiniz.

cevap

Müdafi

03 Eylül 2018 Pazartesi

Çok güzel bir tariftir babaannemden öğrenmiştim yanina ana yemek olarak sebzeli pilav yapabilirsiniz birde salata yaparsaniz olur bence

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kıymasız Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kıymasız Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Yağ Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Yağ Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Tavuklu Sosyete Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Tavuklu Sosyete Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Salçalı Mantı Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Salçalı Mantı Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Mantı Nasıl Haşlanır?

Mantı Nasıl Haşlanır?

Güncel

Nohutlu Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Nohutlu Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Hazır Mantı Nasıl Yapılır?

Hazır Mantı Nasıl Yapılır?

Ispanaklı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Ispanaklı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Sosları Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Sosları Tarifi ve Malzemeleri

Etli Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Etli Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Yufka Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Yufka Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Mantı İçi Tarifi ve Malzemeleri

Mantı İçi Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Diyet Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Diyet Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Diyet Mantı, Diyette olsanız bile mantıdan tamamen vazgeçmeniz gerekmiyor. Diyetinizi de bozmayacak şekilde mantılar yapıp yiyebilirsiniz. Bu vereceğim tarif diyete uygun b[...]

Ev Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Ev Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Ev mantısı, bilindiği gibi insanların eski zamanlardan günümüzde kadar çok severek tükettiği yemeklerden biridir. Ev mantısının en büyü özelliği oldukça hafif olm[...]

Salçalı Mantı Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Salçalı Mantı Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Salçalı mantı çorbası, soğuk kış günlerinde içinizi ısıtacak lezzetli bir çorba tarifidir. Yapımı biraz zahmetli olsa da lezzeti verilen zahmete değecek. Mantı ço[...]

Sini Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Sini Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Sini Mantısı, Türk mutfağında oldukça büyük bir yere sahip olan mantı, Türkiye dışında birçok ülkede de popüler olmuş bir yemek çeşididir. Pişirmesi biraz zaman[...]

Kuru Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kuru mantı, fırında pişirilen bu mantı hem pratik hem de çok lezzetli olmaktadır. İçerisinde olan kıyma ve üzerine konulan sarımsaklı yoğurdun sayesinde vitamin, prot[...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6