Nohutlu Mantı Nohutlu mantı, diğer mantı türlerine göre daha az yaygın olmakla birlikte, bazı bölgelerde oldukça sevilen bir yemektir. Her ne kadar tarihi, klasik mantı kadar eski olmasa da, geleneksel bir lezzet olarak mutfağımızda yerini almıştır. Nohutlu mantı, hafif ve mideyi yormayan bir yemek olması nedeniyle özellikle tercih edilir. Mantı yapımı, ustalık ve emek gerektiren bir süreçtir. Bu nedenle herkes tarafından yeterince iyi yapılamayabilir. Ancak bu tarifle, siz de nohutlu mantıyı en lezzetli şekilde yaparak ailenize ve misafirlerinize sunabilirsiniz. Nohutlu Mantı Malzemeleri
Nohutlu Mantı Nasıl Yapılır? Adım 1: Öncelikle bir kap içerisine un, tuz ve suyu ekleyerek hamurumuzu hazırlamak üzere iyice yoğurun. Yoğurma sırasında hamur gittikçe yapışmamaya başlayacaktır. Bu durumda hamurun kıvama gelmesi için arada su ya da un ekleyebilirsiniz. Bu şekilde kıvamı ayarladıktan sonra bir tepsiye un serpin ve üzerine yoğurduğunuz hamurdan dört adet beze yaparak dizin. Tüm hamur için aynı işlemi yapın ve tepsiye dizdikten sonra üzerini örtün. Adım 2: Bu aşamada iç harcı hazırlamaya başlayın. Bir kap içerisine kıymayı ekleyin ve üzerine ince ince doğradığınız kuru soğanları ekleyin. İyice yoğurun ve bir miktar tuz, karabiber ve pul biberi ekleyin. Tüm malzemelerin iyi bir şekilde karışmasını sağlayın. Böylece iç harcınız hazır hale gelecektir. Adım 3: Şimdi dört adet bezeyi ayrı ayrı açarak büyütün. Tüm hamurları sırasıyla açın ve küçük kareler olacak şekilde kesin. Bu karelerin içerisine hazırladığınız iç harçtan azar azar ekleyerek bohça şeklinde kapatın. Bu mantıları yaptıktan sonra tereyağı ve salça ile iyice kavurun. Bir tencere içerisinde nohutları haşlayarak süzün. Adım 4: Başka bir tencere içerisinde nohut ve mantıyı karıştırın ve mantılar pişene kadar kaynatmaya devam edin. Daha sonra soğutarak servis tabaklarına koyun. Son olarak üzerine nane serpiştirerek işlemi tamamlayabilirsiniz. Bu şekilde nohutlu mantı yapımı tamamlanmış olur. Afiyetle yiyebilirsiniz. Ekstra Bilgiler Nohutlu mantı, özellikle protein açısından zengin bir yemektir. Nohut, bitkisel protein kaynağı olarak önem taşır ve lif içeriği sayesinde sindirimi kolaylaştırır. Ayrıca, kıymalı iç harç ile birlikte, bu yemek dengeli bir besin profili sunar. Tarifte kullanılan baharatlar ve nane de yemeğin lezzetini artırırken, sağlık açısından da faydalıdır. Nohutlu mantıyı daha lezzetli ve sağlıklı hale getirmek için organik malzemeler kullanmayı tercih edebilirsiniz. Bu tarif ile nohutlu mantıyı pratik ve lezzetli bir şekilde hazırlayabilirsiniz. Aileniz ve misafirleriniz için farklı ve özel bir lezzet sunmak istediğinizde bu tarifi deneyebilirsiniz. Afiyet olsun! |
Lezir
27 Nisan 2024 CumartesiMerhabalar ellerinize sağlık çok güzel görünüyor. Analı kızlı tarifine de benziyor onda köfte bunda mantı var ama nohut ile mantı bir arada lezzetli olur mu akşama misafirim gelecek yapmak istiyorum ama yanına ne pisirebilirim bilgi verir misiniz
Cevap yazBulak
27 Nisan 2024 CumartesiAslında bu yemek kendi başına yeter de artar bile. Bu yemeğin yanında biraz aparetif şeyler olsa, bir de salata yaparsanız sade ve çok güzel bir akşam yemeği olur. Hem o kadar ağır bir yemek de olmaz. Yine bu yemeğin yanına isterseniz biraz yaprak sarması da yapabilirsiniz.
Müdafi
27 Nisan 2024 CumartesiÇok güzel bir tariftir babaannemden öğrenmiştim yanina ana yemek olarak sebzeli pilav yapabilirsiniz birde salata yaparsaniz olur bence
Soru Sor / Yorum Yap