Özbek Mantısı Tarifi ve Malzemeleri
20 Temmuz 2024

Özbek Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Özbek Mantısı

Özbek mantısı, adından da anlaşılacağı üzere Özbek mutfağına özgü bir ana yemektir. Bu mantının iç harcı bölgelere göre değişiklik gösterebilir. Özbek mantısının en önemli özelliği, özel 5 katlı mantı tenceresinde buharda pişirilmesidir. Bu özel tencereler, ülkemizde de bulunabilir. Mantı kazanı olarak adlandırılan bu tencerelerde hazırlanan mantılar oldukça lezzetli olur. Tencerenin buharı dışarı sızdırmaması, mantının daha kolay pişmesini sağlar. Yöresel olarak mantının sunumu havuçlu pilavın üzerinde yapılır. Bizim yaptığımız gibi sarımsaklı yoğurtla tüketilmez. Ancak biz denedik, yoğurtla da gayet güzel oluyor. Size de tavsiye ederiz. Dilerseniz mantıyı hazırlamaya başlayalım.

Özbek Mantısı İçin Gerekli Malzemeler

Hamuru İçin

  • 4 su bardağı un
  • 1,5 su bardağı su
  • 1 adet yumurta
  • Yeteri kadar tuz

İç Harcı İçin

  • Yarım kilo orta yağlı kıyma (Satır kıyması olursa daha iyi olur)
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 adet yeşil biber
  • Yarım demet taze soğan ya da pırasa
  • 2 adet havuç
  • 2 adet kabak
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • Yarım demet maydanoz
  • Yeteri kadar tuz
  • Tepsilerin yağlanması için margarin

Sos Malzemeleri

  • 1 baş sarımsak
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • Yarım çay bardağı üzüm sirkesi
  • 2 yemek kaşığı kırmızı pul biber

Özbek Mantısı Nasıl Yapılır?

Öncelikle hamur malzemelerini yoğurma kabının içinde tam mantı hamuru kıvamında yoğurun. Hamurun üzerini örterek 15-20 dakika kadar dinlendirin. Bu arada mantının iç harcını hazırlamaya başlayın. Bir kâsenin içinde kıymayı, ince kıydığınız soğan, yeşil soğan, maydanoz, kabak ve havucu karıştırın. Kabak ve havucu çok küçük doğramalısınız. İçine tuzunu ve yağını da ilave edin. Harcı elinizle yoğurursanız daha iyi olur. Eğer çok kuru bir harç olursa, içine bir adet domatesi rendeleyip koyabilirsiniz. İsterseniz az su ilavesi de yapabilirsiniz.

Bu arada hamur dinlendi. Bunu bezelere ayırın. Her zaman yaptığınız mantıda olduğu gibi aynı kalınlıkta yufkaları açmaya başlayın. Yufkaları 3-4 parmak genişliğinde karelere kesin. Her birinin içine yaklaşık bir yemek kaşığı iç harçtan koyun. Kare parçaların uçlarını birleştirerek kapatın. Bu arada mantı tenceresinin her katını margarinle yağlayın. Bu aşamada dikkatli olmalısınız. İyi yağlamadığınız takdirde mantı pişerken yapışabilir. Daha sonra hazırladığınız mantıları tencereye dizin.

Mantılar hazır olunca, tencerenin altını yarıya kadar suyla doldurun. İçine yarım limon atarsanız tencereniz kaynama sırasında kararmaz. Kapağını kapatarak, tenceredeki su kaynayınca 20 dakika kadar sonra tencerenin alttaki iki katını üstteki katlarla yer değiştirin. Eğer tenceredeki su azalmaya başlarsa arada içine kaynar su ilave edebilirsiniz.

Şimdi mantının sosunu hazırlayabilirsiniz. Bir tavanın içinde sıvı yağı ısıtmaya başlayın. İçine ince dilimlediğiniz sarımsakları atın. Bunları yakmadan kızartın. En son kırmızı pul biberi de içine atarak 1-2 dakika kavurun. Ocaktan alarak içine sirkeyi de koyun ve karıştırın. Bu sosu mantıda sos olarak kullanacaksınız. Bu sosu hazırlayıp, kavanozlarda buzdolabında bekletebilirsiniz. Makarna, haşlanmış sebzelerde bile kullanabilirsiniz.

Özbek mantısı pişince servis tabağına alarak, üzerine hazırladığınız sostan gezdirin. Sıcak olarak sevdiklerinize ikram edebilirsiniz. Tadını unutamayacakları bir mantı yemiş olacaklar.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Mantı Kaç Kalori?

Mantı Kaç Kalori?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Sosyete Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Sosyete Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Kavurma Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kavurma Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Ispanaklı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Ispanaklı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri

Azeri Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Azeri Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Boşnak Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Boşnak Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Mercimekli Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Mercimekli Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Saçaklı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Saçaklı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kozalak Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kozalak Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Mantının Yanına Ne Gider?

Mantının Yanına Ne Gider?

Yufka Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Yufka Mantısı Tarifi ve Malzemeleri