Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Özbek Mantısı

Özbek Mantısı

Özbek mantısı, adı üzerinde Özbeklerin kendilerine özel bir ana yemeğidir. Bu mantının iç harcı yöresel olarak değişiklik gösterebilir. Mantının en önemli özelliği özel 5 kattan oluşan mantı tenceresinde pişirilmesidir. Bu özel tencereleri ülkemizde de bulabilirsiniz. Yani mantı bu tencerede buharda pişiriliyor. Mantı kazanı diye adlandırdıkları bu tencerelerde hazırlanan mantılar oldukça lezzetli oluyor. Tencere buharı dışarı sızdırmaz ise mantınız daha kolay pişer. Yöresel olarak mantının sunumu havuçlu pilavın üzerinde yapılır. Bizim yaptığımız gibi sarımsaklı yoğurtla yemezler. Ancak biz denedik, yoğurtla da gayet güzel oluyor. Size de tavsiye ederiz. Dilerseniz mantıyı hazırlamaya başlayalım. Hepinize kolay gelsin.

Özbek mantısı için gerekli malzemeler


Hamuru için

  • 4 su bardağı un
  • 1,5 su bardağı su
  • 1 adet yumurta
  • Yeteri kadar tuz

İç harcı için

  • Yarım kilo orta yağlı kıyma (Satır kıyması olursa daha iyi olur)
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 adet yeşil biber
  • Yarım demet taze soğan ya da pırasa
  • 2 adet havuç
  • 2 adet kabak
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • Yarım demet maydanoz
  • Yeteri kadar tuz
  • Tepsilerin yağlanması için margarin
Sos malzemeleri
  • 1 baş sarımsak
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • Yarım çay bardağı üzüm sirkesi
  • 2 yemek kaşığı kırmızı pul biber
Özbek mantısı nasıl yapılır?

Öncelikle hamur malzemelerini yoğurma kabının içinde tam mantı hamuru kıvamında yoğurun. Hamurun üzerini örterek 15-20 dakika kadar dinlendirin. Bu arada mantının iç harcını hazırlamaya başlayın. Bir kâsenin içinde kıymayı, ince kıydığınız soğan, yeşil soğan maydanoz, kabak ve havucu karıştırmaya başlayın. Kabak ve havucu çok küçük doğramalısınız. İçine tuzunu ve yağını da ilave edin. Harcı elinizle yoğurursanız daha iyi olur. Eğer çok kuru bir harç olursa, içine 1 adet domatesi rendeleyip koyabilirsiniz. İsterseniz az su ilavesi de yapabilirsiniz.

Bu arada hamur dinlendi. Bunu bezelere ayırın. Her zaman yaptığınız mantı da olduğu gibi aynı kalınlıkta yufkaları açmaya başlayın. Yufkaları 3-4 parmak genişliğinde karelere kesin. Her birinin içine yaklaşık 1 yemek kaşığı iç harçtan koyun. Kare parçaların uçlarını birleştirerek kapatın. Bu arada mantı tenceresinin her katını margarinle yağlayın. Bu aşamada dikkatli olmalısınız. İyi yağlamadığınız takdirde mantınız pişerken yapışabilir. Daha sonra hazırladığınız mantıları tencereye dizin.

Mantıları hazırlama aşaması bitince, tencerenin altının yarıya kadar suyla doldurun. İçine yarım limon atarsanız tencereniz kaynama sırasında kararmaz. Kapağını kapatarak, tenceredeki su kaynayınca 20 dakika kadar sonra tencerenin alttaki 2 katını üsteki katlarla yer değiştirin. Eğer tenceredeki su azalmaya başlarsa arada içine kaynar su ilave edebilirsiniz.

Şimdi mantının sosunu hazırlayabilirsiniz. Bir tavanın içinde sıvı yağı ısıtmaya başlayın. İçine ince dilimlediğiniz sarımsakları atın. Bunları yakmayacak şekilde kızartın. En son kırmızı pul biberi de içine atarak 1-2 dakika kavurun. Ocaktan alarak içine sirkeyi de koyun ve karıştırın. Bunu mantıda sos olarak kullanacaksınız. Bu sosu hazırlayıp, kavanozlarda buzdolabında bekletebilirsiniz. Makarna, haşlanmış sebzelerde bile kullanabilirsiniz.

Özbek mantısı pişince servis tabağına alarak, üzerine hazırladığınız sostan gezdirin. Sıcak olarak sevdiklerinize ikram edebilirsiniz. Tadını unutamayacakları bir mantı yemiş olacaklar.

Afiyet olsun.
Son Güncelleme : 19.01.2024 13:24:37
Özbek Mantısı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Özbek Mantısı Yorumları
şifre

1 Yorum Yapılmış "Özbek Mantısı"
Ailecek mantı yemeye bayılırız. Bu akşam aile toplantımız olacak ve ben onlara çok güzel bir mantı hazırlamak istiyorum. Nasıl bir mantı hazırlasam diye düşünürken aklıma Özbek mantısı geldi. Daha önce denemediğim için biraz tereddütte kaldım açıkcası. Acaba Özbek mantısı yapmam için almam gereken malzemeler nelerdir? Hazırlanışı ve yapılışı nasıldır?
Çağlayan . 07.10.2018 10:12:26
CEVAP YAZ
Mantının Yanına Ne Gider
Mantının Yanına Ne Gider
Mantının yanına ne gider, Mantı başlı başına bir öğündür tek başına dahi yemek masallarının baş tacıdır. Benim şahsi tercihin mantı ve yanına bol yeşillikli bir mevsim salatası yeterlidir. Ama siz diyorsanız ki benim misafirin var ve onları en iyi şe...
Dondurulmuş Mantı Nasıl Pişirilir
Dondurulmuş Mantı Nasıl Pişirilir
Dondurulmuş mantı nasıl pişirilir, mantı birçok ev hanımları yapılması zor olan bir yemek olarak görürler. Aslında mantı yapmak hamur yoğrulduktan sonra gerisi oldukça keyif veren bir yemek yapımıdır. Birçok kişinin mantıyı hazır aldığı bilinir. Oysa...
Mantı Nasıl Haşlanır
Mantı Nasıl Haşlanır
Mantı nasıl haşlanır, Mantı hemen hemen herkesin severek yediği yöresel bir yemek çeşididir. En lezzetli mantı adıyla ün kazanmış olan Kayseri ilimizde yapılmaktadır. Kayseri mantısı çok fazla özen ve zahmet gerektirmektedir. Mantı Kayseri de tüm öze...
Mantı Sosu
Mantı Sosu
Mantı yemeği, Kayseri yöresine ait olan ve Türkiye'nin istisnasız her ilinde sevilerek yapılan bir yemek çeşididir. Mantıdan kısaca bahsedecek olursak; temel olarak hamur ve kıymadan oluşan bir yemektir. Mantı sosu ise mantıyı mantı yapan şeydir. Sos...
Kavurma Mantı Tarifi
Kavurma Mantı Tarifi
Kavurma Mantı Tarifi, mantı özellikle Türk mutfağında sıkça kullanılan ve yemeklerin baş tacı olan hamur işi yemeklerinden birisidir. Büyük küçük herkesin severek yediği mantı genellikle sarımsaklı yoğurt ve üzerine naneli kırmızı pul biber yakılarak...
Kıymasız Mantı
Kıymasız Mantı
Kıymasız mantı, et sevmeyenler için alternatif lezzetlerden bir tanesi de kıymasız mantıdır. Bana sorarsanız ben tabi ki kıymalı yapılan mantıyı tercih ederim ama bu da onun kadar lezzetli bir tarif emin olun. Aslında mantı pek çok şekilde yapılabili...
Azeri Mantısı
Azeri Mantısı
Azeri Mantısı, Mantı çeşitlerinden biri olan ve birçok kişi tarafından tercih edilen mantı türlerinden biri de Azeri mantısıdır. Yapılışı şu şekildedir;Azeri Mantısı Malzemeleri2-2,5 su bardağı un1 adet yumurta1 tatlı kaşığı tuzBir miktar suİç Harcı2...
Mantı Kaç Kalori?
Mantı Kaç Kalori?
Mantı kaç kalori, genellikle beyaz undan yapılır, mantı hem sağlığımıza kayıp vermekte hem de kilo alımına yol açmaktadır. Yediden yetmişe herkes tarafından çok fazla sevilen mantıdan vazgeçilememektedir. Rejim yaparak kilolarını denetim altına alan ...
Mantı Sosları
Mantı Sosları
Mantı Sosları, mantıyı mantı yapan en önemli unsurlardan biridir ve mantı yemeğinin vazgeçilmezidir. Salçalı mantı sosu ise herkesin çok sevdiği ve en çok tercih ettiği mantı sosudur. Sizde bu sos tarifi ile usta şeflerin hazırladığı lezzette mantı s...
Fırında Mantı
Fırında Mantı
Fırında Mantı, Lezzetli oluşuyla mutfakların vazgeçilmezi olan mantı birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Mantı özellikle Kayseri ve Sivas gibi illerimizle anılmakta ve yöre halkı tarafından çok sık yapılmaktadır. Lezzetli olduğu kadar yapılış...
Arnavut Mantısı
Arnavut Mantısı
Arnavut Mantısı, Lezzetiyle dillerden düşmeyen fakat yapılışının zahmetli oluşu nedeni ile kişilerin yapmaktan çekindiği mantı çeşitlerinden biri de Arnavut mantısı'dır. Arnavut mantısını diğer mantı çeşitlerinden ayıran özellik mantıların iri olması...
Sosyete Mantısı
Sosyete Mantısı
Sosyete mantısı, diğer bir adıyla gül mantısı hazırlanması kolay olan bir yemektir. Pek çok kişi sosyete mantısı ana yemek olarak düşünmese de aslında ana yemektir. Sosyete mantısı gerek ara sıcak olarak gerekse ana yemek olarak hazırlanabilir. Hazır...

 

Mantının Yanına Ne Gider
Dondurulmuş Mantı Nasıl Pişirilir
Mantı Nasıl Haşlanır
Mantı Sosu
Kavurma Mantı Tarifi
Kıymasız Mantı
Azeri Mantısı
Mantı Kaç Kalori?
Mantı Sosları
Fırında Mantı
Arnavut Mantısı
Sosyete Mantısı
Kızarmış Mantı
Mantı Hamuru
Mantı Çeşitleri
Hazır Yufkadan Mantı
İtalyan Mantısı
Hazır Mantı Nasıl Yapılır
Mantı Salatası
Kayseri Mantısı
Özbek Mantısı
Mantı Haşlama
Yalancı Mantı
Fırınlanmış Mantı
Sivas Mantısı
Rus Mantısı
Sulu Mantı
Patatesli Sosyete Mantısı
Salçalı Mantı
İçli Mantı
Popüler İçerik
Kızarmış Mantı
Kızarmış Mantı
Kızarmış Mantı, Lezzetiyle dillerden düşmeyen ve birçok kişi tarafında tercih edilen mantı çeşitlerinden biri de kızarmış mantıdır. Kızarmış mantı tar...
Mantı Hamuru
Mantı Hamuru
Mantı hamuru, diğer mantılardan başlıca farkı ortaya çıkarır. Mantı bohça şeklinde şekillendirildiği benzeri, yufkası tam kare olarak da kesilir. İçi ...
Mantı Çeşitleri
Mantı Çeşitleri
Mantı çeşitleri, özel günler, davetler veya düğünler de aranan yemeklerden bir tanesi de mantıdır. Yapılması her ne kadar meşakkatli olsa da lezzeti y...
Hazır Yufkadan Mantı
Hazır Yufkadan Mantı
Hazır yufkadan mantı,  sosyete mantısı olarak da bilinir. Bir diğer adı da gül böreğidir.  Ne dersiniz, yapımı Kayseri mantısına göre oldukça zahmetsi...
İtalyan Mantısı
İtalyan Mantısı
İtalyan mantısı, diğer bir isminde ravioli olan italyan mantısı gerçekten çok lezzetlidir. Tabi ki bizim mantımıza göre çok farklılıklar göstermektedi...
Hazır Mantı Nasıl Yapılır
Hazır Mantı Nasıl Yapılır
Hazır mantı Nasıl yapılır, hazır mantı, mantı severlerin fakat yapmaya zamanı ve el becerisi olmayanların kurtuluşudur. Yapımı çok kolay bir mantı çeş...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Mantının Yanına Ne Gider
Dondurulmuş Mantı Nasıl Pişirilir
Mantı Nasıl Haşlanır
Mantı Sosu
Kavurma Mantı Tarifi
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024