Tepsi Mantısı Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Tepsi Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Tepsi mantısı, daha çok Kayseri ile ismini duyuran mantı çeşitlerinden biridir. Herkes tarafından çok sevilen çok lezzetli ve doyurucu mantı yemeği tariflerinden biridir. Yapım aşaması biraz uğraştırıcı olsa da uğraşmanıza değecek bir tariftir. Yaparken ki yorgunluğunuzu yerken rahatlıkla üzerinizden atabilirsiniz. Özellikle özel günlerde sevilen misafirlerde topluluklarda sıkça başvurulan bir yemek tarifidir.


Tepsi mantısı yapımı için gerekli malzemeler

  • Altı çorba kasesi un
  • Bir yumurta
  • Yarım kilo kıyma
  • İki adet büyük kuru soğan
  • Bir tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • Bir çay kaşığı karabiber
  • İki yemek kaşığı domates salçası
  • Üç dört diş sarımsak
  • İki kâse yoğurt
  • Üç yemek kaşığı tereyağı
  • Damak tadına göre tuz

Tepsi mantısı nasıl yapılır?


Mantı yapımı için ilk olarak hamurunu yoğurmak gerekiyor bunun için derin bir kaba altı kâse un ve bir yumurta konulur bir miktar tuz atılır. Tuzu kendi damak tadınıza göre ayarlamanız gerekiyor. Ardından yavaş yavaş su ilavesi yaparak hamur yoğurulur. Sert bir hamur elde etmeniz gerekecektir. Hamur yoğurma işlemi tamamlanınca hamuru bir kenara alınız ve iç harç hazırlığını yapınız. Üç harcı için ilk olarak iki adet kuru soğanı soyup çok küçük bir şekilde doğrayınız. Üzerine yarım kilo kıyma kırmızı toz biber tuz karabiber eklenip derin bir kapta iyice yoğurun. Malzemeler iyice karıştırılmalıdır. İç harç da hazır olduğuna göre hamurdan bezeler alınır ve ince bir şekilde açılır ve bir parmak kalınlığında şeritler halinde kesilir. Şeritlere aralıklı olarak iç harçtan konulur ve kenarlarından büzdürülür. Sonra tek tek kesilerek fırın tepsisine dizilir. Tüm hamur bu şekilde açılır ve içi doldurularak tepsiye dizilir. Tepsi fırına verilir ve on dakika kadar kızartılır. Ardında iki su bardağı su içerisine bir iki çay kaşığı tuz iki yemek kaşığı salça konularak çırpılır ve mantı fırından çıkarılır tepsinin kenarından bu su ilave edilir ve on beş dakika daha pişirilip fırından alınır. Soğuması için bir kenara alınır. Üzeri için iki kâse yoğurt içerisine üç dört diş sarımsak ezilerek eklenir tuzu ilave edilir. Mantının sıcaklığı geçince yoğurt üzerine gezdirilir her tarafına eşit olarak dağıtılır. Ardından iki yemek kaşığı tereyağı biraz toz biber bir tavaya alınır ve kızartılır ardından mantıklın üzerine dökülür ve mantı hazır.

Afiyet olsun.

Tepsi Mantısı Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Mercimekli Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Mercimekli Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Değişik Mantı Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri

Değişik Mantı Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri

Hazır Yufkadan Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Hazır Yufkadan Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Üçgen Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Üçgen Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Etli Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Etli Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Mantı Pişirme Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Pişirme Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Yağ Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Yağ Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Mantının Yanına Ne Gider?

Mantının Yanına Ne Gider?

Gürcü Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Gürcü Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Çorum Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Çorum Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Özbek Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Özbek Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Sivas Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Sivas Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Boşnak Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Boşnak Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Rus Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Rus Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Mantı Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Mantı Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Soslu Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Soslu Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kayseri Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Kayseri Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Kayseri mantısı, Kayseri yöresinin çok güzel bir yemeğidir. Kayseri mantısı herkes tarafından çok sevilen bir yemek çeşididir. Mantı hamur işi mucizesidir. Olağan ü[...]

Yufka Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Yufka Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Yufka Mantısı, farklı lezzet arayanlar için mantı çeşidine ek seçenek olarak hamurun yufka haline getirilip pişirilme aşamasından geçirilmesiyle sos ile sunulan bir man[...]

Şiş Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Şiş Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Şiş Mantısı, ilk duyduğunuz zaman gerçekten ismini hiç duymayan kişiler için oldukça ilginç gelmektedir. Şiş mantısı mı olur, ben hiç duymadım diyebilirsiniz. Asl[...]

Mantı Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Haşlama, bilindiği benzeri Türk toplumu olarak mantıya ayrı bir ilgimiz ve düşkünlüğümüz vardır. Yöresel olarak yapılan mantının çeşitli yörelere göre h[...]

Mantı İçi Tarifi ve Malzemeleri

Mantı İçi Tarifi ve Malzemeleri

Mantı İçi; Mantı yurdumuzun her bölgesinde yapılmasına karşın mantı denilince akla gelen ilk şehir Kayseri'dir. Eşsiz lezzeti ile mantı yapımı maharet isteyen yöre[...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6