Tepsi Mantısı Tepsi mantısı, özellikle Kayseri ile özdeşleşmiş olan ve birçok kişi tarafından sevilen lezzetli ve doyurucu bir mantı türüdür. Yapımı zahmetli gibi görünse de, sonuçta elde edilen lezzet tüm çabalarınıza değecektir. Özellikle özel günlerde ve kalabalık misafirler için sıkça tercih edilen bir yemektir. Tepsi Mantısı Yapımı İçin Gerekli Malzemeler
Tepsi Mantısı Nasıl Yapılır? Tepsi mantısı yapımı için öncelikle hamurun yoğurulması gerekmektedir. Derin bir kaba 6 kâse un ve 1 yumurta konur, bir miktar tuz eklenir. Tuzu kendi damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. Ardından yavaş yavaş su ilave ederek hamur yoğurulur. Sert bir hamur elde etmeniz gerekecektir. Hamur yoğurma işlemi tamamlanınca, hamuru bir kenara alınız ve iç harç hazırlığını yapmaya başlayınız. İç harcı hazırlamak için ilk olarak 2 adet kuru soğanı soyup çok küçük bir şekilde doğrayınız. Üzerine 500 gram kıyma, kırmızı toz biber, tuz ve karabiber eklenip derin bir kapta iyice yoğurun. Malzemelerin iyice karıştığından emin olun. İç harç hazır olduğunda, hamurdan bezeler alınır ve ince bir şekilde açılır. Daha sonra, açılan hamurlar bir parmak kalınlığında şeritler halinde kesilir. Şeritlere aralıklı olarak iç harçtan konulur ve kenarlarından büzdürülerek kapatılır. Tek tek kesilerek fırın tepsisine dizilir. Tüm hamur bu şekilde hazırlanır ve tepsiye dizilir. Tepsi fırına verilir ve 10 dakika kadar kızartılır. Ayrıca, 2 su bardağı su içerisine 1-2 çay kaşığı tuz ve 2 yemek kaşığı salça eklenerek çırpılır. Mantı fırından çıkarıldıktan sonra, tepsinin kenarından bu sos ilave edilir ve 15 dakika daha pişirilir. Pişirme işlemi tamamlanınca, tepsi fırından alınır ve soğuması için bir kenara bırakılır. Üzeri için 2 kâse yoğurt içerisine 3-4 diş sarımsak ezilerek eklenir ve tuzu ilave edilir. Mantının sıcaklığı geçince yoğurt üzerine gezdirilir ve her tarafına eşit olarak dağıtılır. Son olarak, 2 yemek kaşığı tereyağı biraz toz biber ile bir tavada kızartılır ve mantının üzerine dökülür. Tepsi mantınız servise hazır. Afiyet olsun. |