Sinop Mantısı Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Sinop Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Sinop mantısı, kulak mantısı diye de bilinen Sinop yöresine ait bir mantıdır. Tarihte Karadeniz bölgesi Rum Pontus cemiyeti egemenliğinde olan bölgede Rumlardan alınıp, günümüze kadar değişikliğe uğrayarak gelmiş olan bu tarif, oldukça lezzetli oluyor. Mutlaka denemenizi tavsiye ediyoruz. Verdiğimiz ölçülere göre yaparsanız, üç beze çıkacaktır. Her bir su bardağı unla bir beze mantı hazırlayabilirsiniz. Siz ölçünüzü buna uygun yapabilirsiniz. Yörede oldukça sevilen bir yemek olan Sinop mantısı sıkça yapılıyor. Sizlerde de alışkanlık yapabilir. Mantının cevizle uyumunu bu tarifte göreceksiniz. Dilerseniz mantıyı hep birlikte hazırlamaya başlayalım. Hepinize kolay gelsin.


Sinop mantısı için gerekli malzemeler



Hamuru için

  • 3 su bardağı un
  • 1 adet yumurta
  • Yeteri kadar tuz ve su

İç harcı için

  • 300 gram kıyma
  • 2 adet kuru soğan
  • Yeteri kadar karabiber ve tuz

Sosu için
  • 1 kâse sarımsaklı yoğurt
  • 1 çay bardağı ince çekilmiş ceviz
  • 1 çay bardağı keş rendesi
  • 4 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay kaşığı toz kırmızı biber

Sinop mantısı nasıl yapılır?

Yoğurma kabının içinde unu, yumurtayı, tuzu koyarak, içine su ilave edip mantının hamurunu yoğurmaya başlayın. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin. Bunu yaklaşık 20 dakika kadar dinlendirin. Bu arada mantının iç harcını hazırlayabilirsiniz.

Çok ince kıyılmış soğanı kıyma, tuz ve karabiberle birlikte kâsenin içinde karıştırın. Bunu mantının iç harcında kullanacağız. Bu arada hamur yeteri kadar dinlendiyse, bunu 3 bezeye ayırın. Her birini oklavayla açın. Bunları 2 cm genişliğinde karelere kesin. İçlerine hazırladığınız kıymalı harçtan koyun. Hamurları önce üçgen şeklinde katlayın. Daha sonra orta parmağınızın çevresinde üçgenin iki ucunu birleştirin. Bu şekil aynı İtalyanların ravioli mantısının şekline benziyor. Bu nedenle yapmakta zorlanmazsınız. Mantılar bu şekilde kulağı andırdığından, Sinop yöresinde buna kulak mantısı derler. Yaptığınız mantıları içini unladığınız bir tepsiye yerleştirin.

İşlemler bitince tencerede su haşlamaya başlayın. Mantıları kaynayan suyun içine koyarak, yaklaşık 10 dakika kadar pişirin. Suyun içine biraz tuz ilave etmeyi atlamayın. Pişen mantıları süzgecin içine alın. Bunları iki servis tabağına bölün. Bir tabağın içine sarımsaklı yoğurt koyun. Üzerine tereyağında kızdırılmış kırmızı toz biber dökün. Diğer tabakta mantının üzerine keşle, çekilmiş cevizi karıştırarak dökün. Üzerine yine kızdırılmış tereyağı dökün. Sinop mantısı servis edilmeye hazır. Sıcak olarak ikram etmenizi tavsiye ederiz.

Afiyet olsun.

Sinop Mantısı Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Çin Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Çin Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Etli Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Etli Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Ev Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Ev Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Kaç Kalori?

Mantı Kaç Kalori?

Güncel

Yufka Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Yufka Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Patates Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Patates Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Çorum Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Çorum Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

İçli Mantı Tarifi ve Malzemeleri

İçli Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Değişik Mantı Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri

Değişik Mantı Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Börek Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Börek Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Hazır Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Hazır Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Çerkez Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Çerkez Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Çerkez mantısı, iç harcında patates kullanılan yöresel bir mantı türüdür. Adını Çerkezler tarafından yapıldığı için bu şekilde almıştır. Aynız zamanda hın[...]

Kolay Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kolay Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kolay mantı, mantı hemen herkesin sevdiği yemek tariflerindendir. Fakat yapımı biraz uğraştırıcı olan zaman isteyen bir yemek tarifidir. Mantı yapımının kolay ya da z[...]

Azeri Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Azeri Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Azeri Mantısı, Mantı çeşitlerinden biri olan ve birçok kişi tarafından tercih edilen mantı türlerinden biri de Azeri mantısıdır. Yapılışı şu şekildedir;Azeri Man[...]

Boşnak Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Boşnak Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Boşnak Mantısı, Yapılışının zor olmasına rağmen birçok kişi tarafından tercih edilen mantıların birden farklı çeşitleri bulunmaktadır. Mantı severler yapılış[...]

Hazır Mantı Nasıl Yapılır?

Hazır Mantı Nasıl Yapılır?

Hazır mantı Nasıl yapılır, hazır mantı, mantı severlerin fakat yapmaya zamanı ve el becerisi olmayanların kurtuluşudur. Yapımı çok kolay bir mantı çeşididir. İş[...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6