İçli Mantı Tarifi ve Malzemeleri
22 Haziran 2024

İçli Mantı Tarifi ve Malzemeleri

İçli mantı, farklı iç harçlarla ve çeşitli baharatlarla tatlandırılarak hazırlanan, Türk mutfağının en leziz ve sevilerek tüketilen bir hamur çeşididir. Mantı, ülkemizde olduğu gibi Orta Asya ülkelerinin mutfaklarının da vazgeçilmez yemekleri arasında yer almaktadır. Özellikle Türkiye'de Kayseri yöresine ait olarak ünlenen mantı, günümüzde her yörede yapılarak farklı iç harçlarla lezzetlendirilerek sıkça tüketilen bir yemek çeşididir.

İçli Mantı İçin Gerekli Malzemeler

  • 4,5 su bardağı elenmiş un
  • 1 adet yumurta
  • Yeteri kadar tuz
  • Yeteri kadar ılık su

İç Harcı İçin

  • 300 gr az yağlı dana kıyma
  • 1 baş iri boy kuru soğan
  • 1 tutam ince kıyılmış maydanoz
  • 2 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Yeteri kadar tuz

Sosu İçin

  • 1 kilo yoğurt
  • 3-4 diş sarımsak
  • 3 çorba kaşığı tereyağı
  • Yarım çorba kaşığı kırmızı pul biber
  • Yarım çorba kaşığı kuru nane

İçli Mantı Nasıl Yapılır?

İçli mantı hazırlığına ilk olarak mantı hamurumuzu yoğurarak başlayalım. Yoğurma kabında unun ortasını açarak bir yumurta ve yeteri kadar tuz ilave edip ılık suyla yoğurmaya başlayalım. Yoğrulacak mantı hamuru, kulak memesi kıvamından daha katı olmalıdır. İstediğiniz katı kıvama getirilerek yoğrulan hamurun üzerini örterek 5 dakika kadar dinlendirelim.

Bu sırada mantının iç harcını hazırlamak için, kuru soğanı ince yemeklik doğrayalım. Üzerine kıyma, tüm baharatlar, tuz ve ince kıyılmış maydanozu ilave ederek karıştıralım. Ardından dinlenen hamurdan yumruk büyüklüğünde parçalar alıp elimizle yuvarlayarak beze şekline getirelim. Hazırlanan bezeyi un serpiştirilmiş tezgah üzerinde oklava yardımıyla fazla kalın olmayacak şekilde açalım.

Açılan yufkayı bir bıçakla 3 santimlik şeritler halinde boylamasına kestikten sonra şeritleri kare şekline gelecek şekilde keselim. Daha sonra parçaların içine önceden hazırladığımız iç harçtan yeteri kadar yerleştirerek her bir parçayı dört kenarından tutarak bohça şeklinde kapatalım. Diğer kalan hamurları da aynı şekilde hazırlayarak mantılarımızı tamamlayalım.

Ardından geniş bir tencereye bolca su, 1-2 çorba kaşığı kadar sıvı yağ ve yeteri kadar tuz ilave ederek kaynamaya bırakalım. Kaynayan suyun içine mantıları atarak 5 dakika, mantılar suyun yüzüne çıkana kadar haşlayalım. Haşlanan mantıları süzdürerek geniş bir servis tabağına çıkaralım.

İçli mantının sosu için küçük bir tavaya tereyağını ekleyerek ocağa alalım. Eriyen yağın üzerine kırmızı pul biber ve nane ilave edip yağı kızdırarak ocaktan alalım. Yoğurdun içine dövülmüş sarımsak ve tuz ilave ederek koyu akışkan bir yoğurt sos elde edelim. Servis esnasında servis tabaklarına aldığımız mantıların üzerine önce sarımsaklı yoğurdu döktükten sonra üzerine tereyağlı sos gezdirerek içli mantımızı servis yapalım.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Yufka Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Yufka Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Sulu Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Sulu Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Salçalı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Salçalı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kıymalı Mantı Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Mantı Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Gül Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Gül Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Patates Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Patates Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Sosları Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Sosları Tarifi ve Malzemeleri

Soslu Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Soslu Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Tepsi Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Tepsi Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Sivas Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Sivas Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Tavuklu Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Tavuklu Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Pratik Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Pratik Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Ispanaklı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Ispanaklı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Çerkez Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Çerkez Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

İtalyan Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

İtalyan Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Kıymasız Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kıymasız Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Çorum Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Çorum Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Üçgen Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Üçgen Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Fırınlanmış Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Fırınlanmış Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Sosyete Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Sosyete Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Kızarmış Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kızarmış Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Etli Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Etli Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Değişik Mantı Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri

Değişik Mantı Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri

Kolay Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kolay Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Hazır Mantı Nasıl Yapılır?

Hazır Mantı Nasıl Yapılır?

Çıtır Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Çıtır Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Şiş Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Şiş Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Yalancı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Yalancı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Börek Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Börek Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Pişirme Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Pişirme Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Mantı Tarifi ve Malzemeleri