İçli mantı, farklı iç harçlarla ve çeşitli baharatlarla tatlandırılarak hazırlanan, Türk mutfağının en leziz ve sevilerek tüketilen bir hamur çeşididir. Mantı, ülkemizde olduğu gibi Orta Asya ülkelerinin mutfaklarının da vazgeçilmez yemekleri arasında yer almaktadır. Özellikle Türkiye'de Kayseri yöresine ait olarak ünlenen mantı, günümüzde her yörede yapılarak farklı iç harçlarla lezzetlendirilerek sıkça tüketilen bir yemek çeşididir. İçli Mantı İçin Gerekli Malzemeler
İç Harcı İçin
Sosu İçin
İçli Mantı Nasıl Yapılır? İçli mantı hazırlığına ilk olarak mantı hamurumuzu yoğurarak başlayalım. Yoğurma kabında unun ortasını açarak bir yumurta ve yeteri kadar tuz ilave edip ılık suyla yoğurmaya başlayalım. Yoğrulacak mantı hamuru, kulak memesi kıvamından daha katı olmalıdır. İstediğiniz katı kıvama getirilerek yoğrulan hamurun üzerini örterek 5 dakika kadar dinlendirelim. Bu sırada mantının iç harcını hazırlamak için, kuru soğanı ince yemeklik doğrayalım. Üzerine kıyma, tüm baharatlar, tuz ve ince kıyılmış maydanozu ilave ederek karıştıralım. Ardından dinlenen hamurdan yumruk büyüklüğünde parçalar alıp elimizle yuvarlayarak beze şekline getirelim. Hazırlanan bezeyi un serpiştirilmiş tezgah üzerinde oklava yardımıyla fazla kalın olmayacak şekilde açalım. Açılan yufkayı bir bıçakla 3 santimlik şeritler halinde boylamasına kestikten sonra şeritleri kare şekline gelecek şekilde keselim. Daha sonra parçaların içine önceden hazırladığımız iç harçtan yeteri kadar yerleştirerek her bir parçayı dört kenarından tutarak bohça şeklinde kapatalım. Diğer kalan hamurları da aynı şekilde hazırlayarak mantılarımızı tamamlayalım. Ardından geniş bir tencereye bolca su, 1-2 çorba kaşığı kadar sıvı yağ ve yeteri kadar tuz ilave ederek kaynamaya bırakalım. Kaynayan suyun içine mantıları atarak 5 dakika, mantılar suyun yüzüne çıkana kadar haşlayalım. Haşlanan mantıları süzdürerek geniş bir servis tabağına çıkaralım. İçli mantının sosu için küçük bir tavaya tereyağını ekleyerek ocağa alalım. Eriyen yağın üzerine kırmızı pul biber ve nane ilave edip yağı kızdırarak ocaktan alalım. Yoğurdun içine dövülmüş sarımsak ve tuz ilave ederek koyu akışkan bir yoğurt sos elde edelim. Servis esnasında servis tabaklarına aldığımız mantıların üzerine önce sarımsaklı yoğurdu döktükten sonra üzerine tereyağlı sos gezdirerek içli mantımızı servis yapalım. Afiyet olsun. |