Çerkez Mantısı Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Çerkez Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Çerkez mantısı, iç harcında patates kullanılan yöresel bir mantı türüdür. Adını Çerkezler tarafından yapıldığı için bu şekilde almıştır. Aynız zamanda hıngel, haluj gibi farklı isimlerle de bilinir. Hepimizin bildiği gibi mantılar farklı harçlarla, farklı büyüklüklerle hazırlanabiliyor. Zaten bu nedenle isimleri de farklı oluyor. Aslında mantı için kullanılan hamur genellikle aynıdır. Fakat iç harcıyla, sosuyla, pişirme şekli ve sunumuyla aralarında farklar olabiliyor. İşte çerkez mantısı da bunlardan birisi. Mantıyı büyük boyda hazırlayacağız. Yine yanında tereyağlı, yoğurtlu, kırmızı toz biberli, sarımsaklı sosu yapacağız. Küçük boyda yapmayacağınız için, bu mantı tarifini seveceğinizi umuyoruz. Üstelik kolay da hazırlayacaksınız. Erken yaparak mantıları hafif unlayıp buzdolabında bile bekletebilirsiniz. Bu lezzetli mantı tarifini birlikte hazırlamaya başlayalım. Hepinize kolay gelsin.


Çerkez mantısı için gerekli malzemeler



Hamuru için

  • 4 su bardağı elenmiş un
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 su bardağı su
  • Yeteri kadar tuz

İç harcı için

  • 4-5 adet patates
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 iş sarımsak
  • Yeteri kadar karabiber, kırmızı toz biber, tuz
  • Sızma zeytinyağı
  • Yarım demet maydanoz

Sos malzemeleri
  • 2-3 diş sarımsak
  • 250 gram yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • Yeteri kadar tuz

Çerkez mantısı nasıl yapılır?

Öncelikle patatesleri kolay haşlamak için, kabuklarını soyarak küçük küp biçiminde doğrayın. Bu sayede patatesleri haşlarken zorlanmayacaksınız. Hem de püre haline getirmek daha kolay olacak. Patatesler haşlanırken, mantının hamurunu yoğurmaya başlayabiliriz.

Kendinize geniş bir yoğurma kabı hazırlayın. İçine unu, sıvı yağı, tuzu ve suyu koyarak hamuru yoğurmaya başlayın. Hamurun kıvamı poğaça hamurundan biraz sert olmalı. Ayrıca hamurun içine koyduğunuz tuz hamurun dağılmasını önleyecektir. Özellikle haşlanırken bunun faydasını göreceksiniz. Hamurun kıvamını yakaladığınızda en az 15-20 dakika hamuru dinlendirin.

Bu arada sizde mantının iç harcını hazırlayabilirsiniz. Patateslerde haşlanmıştır. Bunları çatalla kolayca ezebilirsiniz. Tavanın içinde soğanı ve sarımsakları ince doğrayarak kavurmaya başlayın. Sadece şeffaflaşana kadar soğanları kavurmalısınız. İçine baharatlarını ve tuzunu ilave edin. En sonolarak ezdiğiniz patatesleri koyarak, harcı iyice karıştırın. Artık ocağın altını kapatabilirsiniz.

Hamur yeteri kadar dinlendi. Bunu bezelere ayırarak oklavayla açın. Bir çay bardağının ağzını ölçü alarak hamurdan yuvarlak parçalar hazırlayın. Her bir parçanın ortasına patatesli iç harcından koyarak, hamurları ikiye katlayın. Bu arada tencerde bolca su kaynatın. İçine çerkez mantılarını fazla sıkıştırmadan atın. Yaklaşık 10 dakika içinde mantılar pişecektir. Bu arada dağılmamaları için mantıları fazla karıştırmayın. Pişince hepsi suyun üzerine çıkar zaten. Mantıları kevgirle alarak servis tabağına koyun. Bu arada yoğurt, ezilmiş sarımsak ve tuzu karıştırarak sosu hazırlayın. Bunu mantıların üzerine yayın. Bir yandan küçük bir sos tavasının içinde kırmızı toz biberi, domates salçasını ve tereyağını kızdırın. En son çerkez mantısının üzerine bu sosu gezdirin. Konuklarınız bu patatesli iç harçla hazırlanan Çerkez mantısını beğenecektir. Sıcak olarak ikram etmenizi tavsiye ederiz.

Afiyet olsun.

Çerkez Mantısı Yorumları

soru

Olga

05 Ekim 2018 Cuma

Uzun zamandan beri mantı tüketemiyorum. Bunun için bir türlü fırsatım olmadı. Bu mantı türünü evde yaparak tüketmek istiyorum ama elim normalde hiç böyle şeylere yatın değil. Sizce uğraşırsam bu mantıyı evde kendim yapabilir miyim?

Cevap yaz

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

Mantı Nasıl Haşlanır?

Mantı Nasıl Haşlanır?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kıymalı Mantı Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Mantı Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Çıtır Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Çıtır Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Diyet Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Diyet Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Soslu Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Soslu Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Şiş Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Şiş Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Yumurtalı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Yumurtalı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Yalancı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Yalancı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kıymasız Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kıymasız Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Salçalı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Salçalı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Sinop Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Sinop Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Sivas Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Sivas Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Saçaklı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Saçaklı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Mantının Yanına Ne Gider?

Mantının Yanına Ne Gider?

Mantı Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Kozalak Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kozalak Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kozalak mantı, bu mantı özellikle son günlerde çok sık yapılan göz önünde olan mantı tariflerinden biridir. Görsel açıdan çok şıktır. Kendi zevkinize göre çeşi[...]

Ev Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Ev Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Ev mantısı, bilindiği gibi insanların eski zamanlardan günümüzde kadar çok severek tükettiği yemeklerden biridir. Ev mantısının en büyü özelliği oldukça hafif olm[...]

Özbek Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Özbek Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Özbek mantısı, adı üzerinde Özbeklerin kendilerine özel bir ana yemeğidir. Bu mantının iç harcı yöresel olarak değişiklik gösterebilir. Mantının en önemli özell[...]

Rus Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Rus Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Rus mantısı, el açması hamur ile yapılan bir mantı çeşididir. Şekli diğer mantı çeşitlerine göre biraz farklıdır. İlk kez yapan kişiler için hazırlanması biraz[...]

Yufka Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Yufka Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Yufka Mantısı, farklı lezzet arayanlar için mantı çeşidine ek seçenek olarak hamurun yufka haline getirilip pişirilme aşamasından geçirilmesiyle sos ile sunulan bir man[...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6