Çerkez Mantısı Tarifi ve Malzemeleri
22 Haziran 2024

Çerkez Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Çerkez Mantısının Tanımı ve Tarihçesi

Çerkez mantısı, iç harcında patates kullanılarak yapılan, Çerkez mutfağına özgü bir mantı türüdür. Adını, yapımında Çerkezlerin ustalığını sergilemesinden almıştır. Aynı zamanda "hıngel" veya "haluj" gibi farklı isimlerle de bilinmektedir. Mantılar, farklı harçlarla ve boyutlarda hazırlanabilir, bu nedenle isimleri de çeşitlilik gösterir. Mantı hamuru genellikle aynı olsa da, iç harcı, sosu, pişirme şekli ve sunumuyla farklılık gösterebilir. Çerkez mantısı da bu farklılıkları taşıyan bir mantı çeşididir.

Çerkez Mantısının Özellikleri

Çerkez mantısı, diğer geleneksel mantılardan büyük boyutlarda hazırlanır. Yanında tereyağlı, yoğurtlu, kırmızı toz biberli ve sarımsaklı sos ile servis edilir. Küçük boyutlarda yapılmaması, bu mantının karakteristik özelliklerinden biridir. Bu tarif, kolay hazırlanabilir ve erken yapılarak hafif unlanıp buzdolabında bekletilebilir. Bu lezzetli mantı tarifini birlikte hazırlayalım. Hepinize kolay gelsin.

Çerkez Mantısı İçin Gerekli Malzemeler

Hamuru İçin
  • 4 su bardağı elenmiş un
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 su bardağı su
  • Yeteri kadar tuz
İç Harcı İçin
  • 4-5 adet patates
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 diş sarımsak
  • Yeteri kadar karabiber, kırmızı toz biber, tuz
  • Sızma zeytinyağı
  • Yarım demet maydanoz
Sos Malzemeleri
  • 2-3 diş sarımsak
  • 250 gram yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • Yeteri kadar tuz
Çerkez Mantısı Nasıl Yapılır?

Patateslerin Hazırlanması

Öncelikle patatesleri kolay haşlamak için kabuklarını soyarak küçük küp biçiminde doğrayın. Bu sayede patatesleri haşlarken zorlanmazsınız ve püre haline getirmek daha kolay olur. Patatesler haşlanırken, mantının hamurunu yoğurmaya başlayabilirsiniz.

Hamurun Hazırlanması

Geniş bir yoğurma kabı hazırlayın. İçine unu, sıvı yağı, tuzu ve suyu koyarak hamuru yoğurun. Hamurun kıvamı poğaça hamurundan biraz sert olmalıdır. Ayrıca hamurun içine koyduğunuz tuz, hamurun dağılmasını önleyecektir. Özellikle haşlanırken bunun faydasını göreceksiniz. Hamurun kıvamını yakaladığınızda en az 15-20 dakika hamuru dinlendirin.

İç Harcın Hazırlanması

Bu arada mantının iç harcını hazırlayabilirsiniz. Patatesler haşlanmıştır. Bunları çatalla kolayca ezebilirsiniz. Tavada soğanı ve sarımsakları ince doğrayarak kavurmaya başlayın. Soğanlar şeffaflaşana kadar kavurun. İçine baharatlarını ve tuzunu ilave edin. En son ezdiğiniz patatesleri ekleyerek, harcı iyice karıştırın. Artık ocağın altını kapatabilirsiniz.

Mantıların Hazırlanması

Hamur yeteri kadar dinlendikten sonra bezelere ayırarak oklavayla açın. Bir çay bardağının ağzını ölçü alarak hamurdan yuvarlak parçalar hazırlayın. Her bir parçanın ortasına patatesli iç harcından koyarak, hamurları ikiye katlayın. Bu arada tencerede bolca su kaynatın. İçine Çerkez mantılarını fazla sıkıştırmadan atın. Yaklaşık 10 dakika içinde mantılar pişecektir. Dağılmamaları için mantıları fazla karıştırmayın. Pişince hepsi suyun üzerine çıkar zaten.

Sosun Hazırlanması ve Servis

Mantıları kevgirle alarak servis tabağına koyun. Yoğurt, ezilmiş sarımsak ve tuzu karıştırarak sosu hazırlayın ve mantıların üzerine yayın. Küçük bir sos tavasında kırmızı toz biberi, domates salçasını ve tereyağını kızdırın. En son Çerkez mantısının üzerine bu sosu gezdirin. Konuklarınız bu patatesli iç harçla hazırlanan Çerkez mantısını beğenecektir. Sıcak olarak ikram etmenizi tavsiye ederiz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Olga

07 Nisan 2024 Pazar

Uzun zamandan beri mantı tüketemiyorum. Bunun için bir türlü fırsatım olmadı. Bu mantı türünü evde yaparak tüketmek istiyorum ama elim normalde hiç böyle şeylere yatın değil. Sizce uğraşırsam bu mantıyı evde kendim yapabilir miyim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Tabii ki yapabilirsiniz! Öncelikle, biraz sabır ve zaman gerekecek ama sonuçta kendi yaptığınız mantıyı yemek çok daha keyifli olacak. Öncelikle kolay bir tarif bulup adım adım takip ederseniz, başarıya ulaşabilirsiniz. ޞimdiden afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Mantı Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Sivas Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Sivas Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Sulu Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Sulu Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Sosyete Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Sosyete Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kolay Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kolay Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Çıtır Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Çıtır Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Yumurtalı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Yumurtalı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Soslu Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Soslu Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Rus Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Rus Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Mercimekli Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Mercimekli Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Pratik Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Pratik Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Hazır Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Hazır Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Üçgen Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Üçgen Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Tavuklu Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Tavuklu Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Azeri Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Azeri Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Yufka Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Yufka Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Şiş Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Şiş Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Kıymasız Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kıymasız Mantı Tarifi ve Malzemeleri

İtalyan Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

İtalyan Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Kayseri Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Kayseri Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Mantı Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Mantı Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

İçli Mantı Tarifi ve Malzemeleri

İçli Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Hazır Mantı Nasıl Yapılır?

Hazır Mantı Nasıl Yapılır?

Mantı Sosları Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Sosları Tarifi ve Malzemeleri

Tavuklu Sosyete Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Tavuklu Sosyete Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Diyet Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Diyet Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Arnavut Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Arnavut Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Tepsi Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Tepsi Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Milföy Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Milföy Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Değişik Mantı Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri

Değişik Mantı Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri