Çerkez Mantısının Tanımı ve Tarihçesi Çerkez mantısı, iç harcında patates kullanılarak yapılan, Çerkez mutfağına özgü bir mantı türüdür. Adını, yapımında Çerkezlerin ustalığını sergilemesinden almıştır. Aynı zamanda "hıngel" veya "haluj" gibi farklı isimlerle de bilinmektedir. Mantılar, farklı harçlarla ve boyutlarda hazırlanabilir, bu nedenle isimleri de çeşitlilik gösterir. Mantı hamuru genellikle aynı olsa da, iç harcı, sosu, pişirme şekli ve sunumuyla farklılık gösterebilir. Çerkez mantısı da bu farklılıkları taşıyan bir mantı çeşididir. Çerkez Mantısının Özellikleri Çerkez mantısı, diğer geleneksel mantılardan büyük boyutlarda hazırlanır. Yanında tereyağlı, yoğurtlu, kırmızı toz biberli ve sarımsaklı sos ile servis edilir. Küçük boyutlarda yapılmaması, bu mantının karakteristik özelliklerinden biridir. Bu tarif, kolay hazırlanabilir ve erken yapılarak hafif unlanıp buzdolabında bekletilebilir. Bu lezzetli mantı tarifini birlikte hazırlayalım. Hepinize kolay gelsin. Çerkez Mantısı İçin Gerekli Malzemeler Hamuru İçin
İç Harcı İçin
Sos Malzemeleri
Çerkez Mantısı Nasıl Yapılır? Patateslerin Hazırlanması Öncelikle patatesleri kolay haşlamak için kabuklarını soyarak küçük küp biçiminde doğrayın. Bu sayede patatesleri haşlarken zorlanmazsınız ve püre haline getirmek daha kolay olur. Patatesler haşlanırken, mantının hamurunu yoğurmaya başlayabilirsiniz. Hamurun Hazırlanması Geniş bir yoğurma kabı hazırlayın. İçine unu, sıvı yağı, tuzu ve suyu koyarak hamuru yoğurun. Hamurun kıvamı poğaça hamurundan biraz sert olmalıdır. Ayrıca hamurun içine koyduğunuz tuz, hamurun dağılmasını önleyecektir. Özellikle haşlanırken bunun faydasını göreceksiniz. Hamurun kıvamını yakaladığınızda en az 15-20 dakika hamuru dinlendirin. İç Harcın Hazırlanması Bu arada mantının iç harcını hazırlayabilirsiniz. Patatesler haşlanmıştır. Bunları çatalla kolayca ezebilirsiniz. Tavada soğanı ve sarımsakları ince doğrayarak kavurmaya başlayın. Soğanlar şeffaflaşana kadar kavurun. İçine baharatlarını ve tuzunu ilave edin. En son ezdiğiniz patatesleri ekleyerek, harcı iyice karıştırın. Artık ocağın altını kapatabilirsiniz. Mantıların Hazırlanması Hamur yeteri kadar dinlendikten sonra bezelere ayırarak oklavayla açın. Bir çay bardağının ağzını ölçü alarak hamurdan yuvarlak parçalar hazırlayın. Her bir parçanın ortasına patatesli iç harcından koyarak, hamurları ikiye katlayın. Bu arada tencerede bolca su kaynatın. İçine Çerkez mantılarını fazla sıkıştırmadan atın. Yaklaşık 10 dakika içinde mantılar pişecektir. Dağılmamaları için mantıları fazla karıştırmayın. Pişince hepsi suyun üzerine çıkar zaten. Sosun Hazırlanması ve Servis Mantıları kevgirle alarak servis tabağına koyun. Yoğurt, ezilmiş sarımsak ve tuzu karıştırarak sosu hazırlayın ve mantıların üzerine yayın. Küçük bir sos tavasında kırmızı toz biberi, domates salçasını ve tereyağını kızdırın. En son Çerkez mantısının üzerine bu sosu gezdirin. Konuklarınız bu patatesli iç harçla hazırlanan Çerkez mantısını beğenecektir. Sıcak olarak ikram etmenizi tavsiye ederiz. Afiyet olsun. |
Olga
07 Nisan 2024 PazarUzun zamandan beri mantı tüketemiyorum. Bunun için bir türlü fırsatım olmadı. Bu mantı türünü evde yaparak tüketmek istiyorum ama elim normalde hiç böyle şeylere yatın değil. Sizce uğraşırsam bu mantıyı evde kendim yapabilir miyim?
Cevap yazAdmin
07 Nisan 2024 PazarTabii ki yapabilirsiniz! Öncelikle, biraz sabır ve zaman gerekecek ama sonuçta kendi yaptığınız mantıyı yemek çok daha keyifli olacak. Öncelikle kolay bir tarif bulup adım adım takip ederseniz, başarıya ulaşabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun!