Fırında Mantı Lezzetiyle mutfakların vazgeçilmezi olan mantı, birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Mantı, özellikle Kayseri ve Sivas gibi illerimizle anılmakta ve yöre halkı tarafından çok sık yapılmaktadır. Lezzetli olduğu kadar yapımı zahmetli olan mantının birçok çeşidi bulunmaktadır. Son zamanlarda tercih edilen mantı türlerinden biri de fırında mantı olmuştur. Yapılışı ve hazırlanışı şu şekildedir: Malzeme Listesi
Nasıl Yapılır? Mantı yapımına ilk olarak iç harcını hazırlayarak başlayın. İç harç için bir kabın içine küçük doğranmış soğanları koyun ve üzerine ince kıyılmış maydanozları, kıymayı, tuzu ve karabiberi ekleyerek iyice yoğurun. Böylece iç harcınız hazır olacaktır. İç harcını hazırladıktan sonra derin bir kabın içine unu koyun. Unun içerisine yumurta ve tuzu ilave ederek yoğurun. Hamurun sert olması gerekmektedir. Hamuru iyice yoğurduktan sonra üzerine bir bez örtün ve dinlenmeye bırakın. Yaklaşık yarım saat dinlendirdikten sonra hamuru bezelere ayırın. Aldığınız bezeleri un serpilmiş tahtada 2-3 mm inceliğinde açın. İnce açtığınız hamuru 4-5 cm kareler şeklinde kesin. Kesme işlemi bittikten sonra karelerin ortasına hazırladığınız iç harçtan koyun. İç harcı koyduktan sonra dört ucunu üstte birleştirip yapıştırın. Yaptığınız mantıları önceden yağlanmış fırın tepsisine dizin. Bütün hamura bu işlemi uyguladıktan sonra mantıları pembeleşinceye kadar kızartın. Pembeleşmeye başlayan mantıların üzerine tepsinin yarısına gelecek kadar et suyu veya normal su koyun. Mantılar suyunu çekene kadar fırında pişirin. Mantılar suyunu çekince fırından alın ve servis tabağına koyun. Daha sonra üzerine önceden hazırladığınız sarımsaklı yoğurdu dökün. Arzu eden kişiler üzerine kırmızı biber ve yağ döküp servis yapabilirler. Afiyet olsun. |