Patatesli Mantı Patatesli mantı, patates ile hamurun birleşimiyle elde edilen enfes bir mantı türüdür. Patatesin besin değerleriyle sağlık açısından da önemli katkılar sağlayan bu gıda, sofralar için farklı bir seçenek sunar. Patatesli mantı, tokluk hissi uyandırır ve oldukça doyurucu bir etkiye sahiptir. Patatesin ve tahıl ürünü olan unun içerisindeki besin değerlerinin yüksek olması ile vücuda vitamin ve minerallerin girişini sağlayarak sağlık açısından oldukça faydalı bir besin olma özelliğine sahiptir. Patatesli Mantı İçin Gerekli Malzemeler Hamuru İçin
İç Harcı İçin
Sosu İçin
Patatesli Mantı Nasıl Yapılır? 1. Patatesler yıkanarak kabuklu halde tencereye alınır ve içerisine yeteri miktarda su eklenip haşlamaya bırakılır. Haşlanan patatesler soyulup ezme yöntemiyle belirli kıvama getirilir. 2. Soğan ince kıyılıp doğranarak az miktarda zeytinyağında kavrulur. Soğanın içerisine püre haline getirilen patatesler eklenir. Üzerine kırmızı toz biber, tuz, karabiber de eklenerek karıştırılarak kısa süreliğine pişirilip soğumaya bırakılır. 3. Daha sonra yumurta ve tuz derin bir kap içerisine alınarak karıştırılır. Sonrasında un ve su eklenir. Bu karışım hamur haline gelene kadar yoğrulur ve üzerine şeffaf bir jelatin kapatılarak dinlendirilir. 4. Diğer yandan dinlendirilen hamur büyük bezeler halinde alınarak oklava yardımıyla daire şeklinde açılır. Uzun şeritler halinde bıçak yardımıyla kesilir. Sonrasında bu şeritler kare olarak kesilip küçük parçalara ayrılır. 5. Bu ince açılmış kare hamur parçalarının içerisine çok az miktarda hazırlanan patates harcı koyularak köşeleri kapatılacak şekilde büzülür. Her yapılan mantı, unlanmış tepsiye düzgün bir şekilde dizilir. Tepsinin unlu olmasının sebebi hamurun tepsiye yapışmasını engellemektir. 6. Bir tencere içerisine 1 litre su koyulup kaynamaya başlayınca tuz ve mantılar eklenir. Haşlanan mantılar soğuk sudan geçirilerek kevgir eşliğinde süzülmeye bırakılır. 7. Diğer taraftan zeytinyağı ve nane kavrulur. Süzülen mantılar servis tabağına alınarak üzerine yoğurt dökülür. Bunun üzerine de zeytinyağlı nane sosu dökülerek leziz görünümüyle sunuma hazır hale getirilir. Afiyet olsun. |