Etli Mantı Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Etli Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Etli Mantı, çeşitli baharatlar ile harmanlanan kıymanın, küçük hamur parçalarının içine konulması ve bu hamur parçalarının suda haşlanması ile yapılan yemeğe mantı denmektedir. Türk mutfağının olduğu kadar diğer Orta Asya mutfağının da bir parçası olan mantı, eski Sovyetler Birliğindeki ülkelerinde mutfaklarında sıkça yapılan yemeklerden bir tanesidir. Mantı Orta Asya'dan Anadolu'ya göç eden Türkler tarafından getirilmiştir. Bazı yörelerde mantıya tatar denilmesinin nedeni mantının göçebelik ile olan ilişkisini doğrulamaktadır. Mantı, Uzak Doğu'da baozi ve manduadları ile anılan etli ve sebzeli hamur yemeklerine benzer özellik göstermektedir. Mantı yemeği özellikle Kayseri ile özdeşleştirilmiştir. Ama ülkemizde birçok yörede yapılmaktadır. Bu illerimiz arasında Kırşehir, Adana, Aksaray, Çorum, Konya, Niğde, Sivas, Tokat, Yozgat, Ardahan gibi yöresel yemek haline gelmiş mantı çeşitleri yapılmaktadır.

Etli Mantı; un, yumurta, kıyma, salça, yoğurt, tereyağı kullanılarak yapılan mantının ortalama bir porsiyonu 299 kalori kadardır. Diyet yapanların özellikle dikkat etmesi gereken bir yemektir. 2 ila 3 yemek kaşığı mantı, ince bir dilim ekmek, 0.5 köfte kadar yağ içermektedir. Etli mantı tarifimiz ise şöyle;
Malzemeler:


Etli Mantı Hamuru için

  • 4 su bardağı kadar un
  • Tuz
  • Yeteri kadar ılık su

İçi için

  • 250 gram çok az yağlı kıyma
  • 1 adet büyük boy soğan
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Tuz

Üzerinin sosu için

  • 750 gram yoğurt
  • 3 diş sarımsak
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane

Mantının haşlanan suyun içerisine
  • Sıvı yağ ve çok az tuz katabilirsiniz.

Etli Mantı Nasıl Yapılır?

Yoğurma kabına unu alıyoruz üzerine tuz ve ılık suyu yavaş yavaş ekleyerek yoğuruyoruz. Hamurumuz kulak memesi kıvamında olacak. Hamurumuzdan cevizden biraz daha büyük parçalar alarak bir merdane yardımı ile mantı kalıbına göre açıyoruz. Kalıbın üzerine bir kat olacak şekilde koyuyoruz. Kalıptaki boşluklara kıymalı harçtan katıyoruz. Bir bezeyi daha açarak üzerine kapatıyoruz. Merdane ile üzerine bastırarak mantıların birbirine yapışmasını sağlıyoruz. Kenarlarda kalan fazla hamurları alıyoruz. Kalıbı çevirerek mantıları deliklerden çıkartıyoruz. Mantılarımızın birbirlerine yapışmasını önlemek için hafif unlu yor uz. Kalan hamurları da bu şekilde yapıyoruz. Mantının içi için, İnce doğradığımız soğanı baharatlar ile kıymaya ekleyerek karıştırıyoruz. Sarımsağı rendeleyerek yoğurt ile karıştırıyoruz. Tere yağında pul biber ile naneyi kavuruyoruz. Bir tencereye su, tuz ve sıvı yağı koyarak kaynatıyoruz. Kaynadığı zaman içerisine mantıları koyup haşlıyoruz. Haşlandığı zaman suyunu süzerek servis tabağına alıyoruz. Üzerine sarımsaklı yoğurdu döküyoruz, tereyağlı biberi de gezdirerek servis ediyoruz.

Afiyet olsun.

Etli Mantı Yorumları

soru

Meziyet

10 Eylül 2018 Pazartesi

Merhaba bu mantıyı haşlamak yerine fırına versem olur mu? Eşim çok sever akşama yapmayı düşünüyorum

Cevap yaz
cevap

Dünya

24 Eylül 2018 Pazartesi

Merhaba meziyet hanım mantı haşlama daha lezzetli olur ancak siz fırına vermek istiyorssanız başemal sos tarzı bir sos ile mantıyı yumuşatmalı öyle fırına vermelisiniz aksi takdirde mantı fırından çıktığında çok kuru olacaktır. İlla ki fırınlanmış tadı seviyorsanız haşlama sonrası da fırına verebilirsiniz böylece o kavruk tadı yine elde edebilirsiniz

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Fırında Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Hazır Mantı Nasıl Yapılır?

Hazır Mantı Nasıl Yapılır?

Çerkez Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Çerkez Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Sivas Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Sivas Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kuru Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Arnavut Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Arnavut Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Mantı Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Salatası Tarifi ve Malzemeleri

İtalyan Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

İtalyan Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Kıymasız Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kıymasız Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Çorum Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Çorum Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Kayseri Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Kayseri Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Üçgen Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Üçgen Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Etli Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Etli Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Nohutlu Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Nohutlu Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kolay Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kolay Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kızarmış Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kızarmış Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kızarmış Mantı, Lezzetiyle dillerden düşmeyen ve birçok kişi tarafında tercih edilen mantı çeşitlerinden biri de kızarmış mantıdır. Kızarmış mantı tarifi şu �[...]

Mantı Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Çorbası, çok eski zamanlardan beri yapılan yöresel bir yemek çeşidimizdir. Çukurova yöresine özgü bir yemektir. Hatta yüzük çorbası olarak adlandırılır. Y�[...]

Diyet Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Diyet Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Diyet Mantı, Diyette olsanız bile mantıdan tamamen vazgeçmeniz gerekmiyor. Diyetinizi de bozmayacak şekilde mantılar yapıp yiyebilirsiniz. Bu vereceğim tarif diyete uygun b[...]

Hazır Yufkadan Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Hazır Yufkadan Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Hazır yufkadan mantı, sosyete mantısı olarak da bilinir. Bir diğer adı da gül böreğidir. Ne dersiniz, yapımı Kayseri mantısına göre oldukça zahmetsiz olduğu ve de e[...]

Ev Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Ev Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Ev mantısı, bilindiği gibi insanların eski zamanlardan günümüzde kadar çok severek tükettiği yemeklerden biridir. Ev mantısının en büyü özelliği oldukça hafif olm[...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6