Etli mantı, çeşitli baharatlarla harmanlanan kıymanın, küçük hamur parçalarının içine konulması ve bu hamur parçalarının suda haşlanması ile yapılan geleneksel bir Türk yemeğidir. Türk mutfağının yanı sıra, diğer Orta Asya mutfaklarının da bir parçası olan mantı, özellikle eski Sovyetler Birliği'ndeki ülkelerin mutfaklarında sıkça yapılan bir yemektir. Mantı, Orta Asya'dan Anadolu'ya göç eden Türkler tarafından getirilmiştir. Bazı yörelerde mantıya "tatar" denilmesinin nedeni, mantının göçebelik ile olan ilişkisinden kaynaklanmaktadır. Uzak Doğu'da baozi ve mandu gibi etli ve sebzeli hamur yemeklerine benzerlik göstermektedir. Mantı yemeği özellikle Kayseri ile özdeşleştirilmiştir. Ancak ülkemizde birçok yörede de yapılmaktadır. Bu iller arasında Kırşehir, Adana, Aksaray, Çorum, Konya, Niğde, Sivas, Tokat, Yozgat ve Ardahan gibi yöresel yemek haline gelmiş mantı çeşitleri bulunmaktadır. Etli Mantının Besin Değerleri Etli mantı; un, yumurta, kıyma, salça, yoğurt ve tereyağı kullanılarak yapılır. Ortalama bir porsiyonu yaklaşık 299 kalori içermektedir. Diyet yapanların özellikle dikkat etmesi gereken bir yemektir. 2 ila 3 yemek kaşığı mantı, ince bir dilim ekmek ve 0.5 köfte kadar yağ içermektedir. Etli Mantı Tarifi Hamur İçin Malzemeler:
İç Harcı İçin Malzemeler:
Üzeri İçin Malzemeler:
Haşlama Suyu İçin:
Etli Mantı Nasıl Yapılır? Yoğurma kabına un alınır, üzerine tuz ve ılık su yavaş yavaş eklenerek yoğurulur. Hamur, kulak memesi kıvamında olmalıdır. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak merdane yardımı ile açılır. Hamur parçaları mantı kalıbının üzerine yerleştirilir ve boşluklara kıymalı harç konur. Üstüne bir kat daha açılan hamur kapatılır. Merdane ile üzerine bastırılarak mantıların birbirine yapışması sağlanır. Kenarlarda kalan fazla hamurlar alınır ve kalıp ters çevrilerek mantılar deliklerden çıkarılır. Mantıların birbirine yapışmaması için hafif un serpilir. Kalan hamurlar da aynı şekilde hazırlanır. İç harcı için, ince doğranmış soğan baharatlarla birlikte kıymaya eklenerek karıştırılır. Sarımsaklar rendelenip yoğurt ile karıştırılır. Tereyağında pul biber ve nane kavrulur. Bir tencereye su, tuz ve sıvı yağ konarak kaynatılır. Su kaynadığında içine mantılar atılarak haşlanır. Haşlanan mantılar süzülerek servis tabağına alınır. Üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür ve tereyağlı biber gezdirilerek servis edilir. Afiyet olsun. |
Meziyet
18 Mayıs 2024 CumartesiMerhaba bu mantıyı haşlamak yerine fırına versem olur mu? Eşim çok sever akşama yapmayı düşünüyorum
Cevap yazAdmin
18 Mayıs 2024 CumartesiMerhaba Meziyet, elbette mantıyı fırında da yapabilirsiniz. Fırında mantı hem daha kışır kılır hem de farklı bir lezzet katar. Eşinizin seveceğinden eminim. Şimdiden afiyet olsun!
Dünya
18 Mayıs 2024 CumartesiMerhaba meziyet hanım mantı haşlama daha lezzetli olur ancak siz fırına vermek istiyorssanız başemal sos tarzı bir sos ile mantıyı yumuşatmalı öyle fırına vermelisiniz aksi takdirde mantı fırından çıktığında çok kuru olacaktır. İlla ki fırınlanmış tadı seviyorsanız haşlama sonrası da fırına verebilirsiniz böylece o kavruk tadı yine elde edebilirsiniz
Soru Sor / Yorum Yap