Yalancı Mantı Tarifi ve Malzemeleri
07 Temmuz 2024

Yalancı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Yalancı Mantı

Diğer adıyla sosyete mantısı olarak bilinen yalancı mantı, Türk mutfağına özgü bir yemektir. Kolay yapımı ve pratik oluşu ile ev kadınlarının ilk tercihleri arasında yer almaktadır. Mantının ana yurdu Kayseri olmasına rağmen, yalancı mantı yurdumuzun hemen her bölgesinde yapılmaktadır. Kolay mantı olarak da adlandırılan bu yemek, yufka ve kıymanın birleşmesiyle ortaya çıkan ve her türlü damak zevkine hitap eden bir yöresel tattır. Bölgeye göre farklı yapılış şekilleri olmasına karşılık, yalancı mantının yapılış şekli genel hatları ile şu şekildedir.

Yalancı Mantı İçin Gerekli Malzemeler

  • Üç adet yufka
  • Üç yüz gram kıyma (Kuzu veya dana etinden olması fark etmez)
  • İki adet orta boy soğan
  • Bir demet maydanoz
  • Tuz
  • Pul biber, karabiber

Sosu İçin

  • Üç su bardağı su
  • Bir adet et bulyon
  • Bir yemek kaşığı domates salçası (Renk vermesi için)

Üzeri İçin

  • Yoğurt
  • Sarımsak
  • Tereyağı
  • Nane ve pul biber

Yalancı Mantı Nasıl Yapılır?

Derin bir kabın içerisine kıyma alınır ve üzerine soğan, maydanoz ince ince doğranarak eklenir. Tuz ve baharatlar da ilave edilerek iyice yoğurulur. Diğer yandan yufkalar ortadan ikiye bölünür ve parçalar düz bir yere serilir. Her parçanın kesilen kısmına hazırlanan kıymalı harçtan konulur ve yufkalar fazla sıkmadan iki parmak kalınlığında olacak şekilde sarılır. Sigara böreği şeklinde sarılan yufkalar yine iki parmak kalınlığında olacak şekilde kesilir ve kesilen kısımlar üste gelecek şekilde tepsiye dizilir. Yufkalar fırına verilir ve kızarıncaya kadar pişirilir.

Mantılar pişerken, diğer yandan derin bir tencere içine üç su bardağı su, et bulyon ve salça eklenerek hafif kıvam alıncaya kadar kaynatılır. Pişen mantılar fırından alınır ve üzerine hazırlanan bu sos ilave edilir. Sosu çekme işlemi yaklaşık on beş dakika sürmektedir, bu sürede mantı dinlendirilir. Sosu içine çektikten sonra tekrar fırına verilerek bir müddet daha pişirilir.

Son olarak sarımsaklı yoğurt hazırlanarak mantının üzerine dökülür ve tereyağı da eritilip üstüne döküldükten sonra mantı yemeye hazır hale gelir.

Ekstra Bilgiler

Yalancı mantının lezzetini artırmak için, kıymalı harca ufak doğranmış domates veya biber ekleyebilirsiniz. Ayrıca, üzerine dökülen yoğurda biraz limon suyu eklemek, yemeğe ferah bir tat katacaktır. Tereyağı yerine zeytinyağı kullanarak daha hafif bir versiyon hazırlayabilirsiniz. Yalancı mantı, hem ana yemek olarak hem de çay saatlerinde misafirlerinize sunabileceğiniz pratik ve lezzetli bir alternatiftir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Arzu

02 Mayıs 2024 Perşembe

Ben evde kültürümüze ait olan mantı yapmak istiyorum. Bu yüzden bir arkadaşımın tavsiyesi üzerine yalancı mantı adında olan yemek türü tarifini verdi. Ama tam olarak hiçbir şey anlamadım. Bundan dolayı yalancı mantı yemeğinin nasıl bir yemek olduğunu ve bunun nasıl yapıldığı ile ilgili olarak sizden bilgi almak istiyorum?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Yalancı mantı, geleneksel mantının aksine hamur açma ve doldurma işlemleriyle uğraşmadan yapılabilecek daha kolay bir alternatiftir. Genellikle yufka veya lavaş kullanılarak yapılır. İşte yalancı mantının tarifi:

Malzemeler:
- 3 adet yufka
- 300 gram kıyma
- 1 adet soğan
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- Tuz, karabiber, pul biber (isteğe bağlı)
- Yoğurt (üzeri için)
- Sarımsak (isteğe bağlı)
- Tereyağı ve toz kırmızı biber (üzeri için)

Yapılışı:
1. Öncelikle kıymalı harcı hazırlamak için soğanı ince ince doğrayın ve sıvı yağda kavurun.
2. Kıymayı ekleyip rengi değişene kadar kavurun. Tuz ve baharatları ekleyin ve biraz daha kavurduktan sonra ocaktan alın.
3. Yufkaları düz bir zemine yayın. Yufkanın üzerine kıymalı harçtan serpiştirin ve yufkaları rulo şeklinde sarın.
4. Rulo yaptığınız yufkaları 2-3 cm kalınlığında dilimleyin ve yağlanmış fı

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Mantı Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri

Hazır Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Hazır Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Diyet Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Diyet Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Sinop Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Sinop Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Nohutlu Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Nohutlu Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Nasıl Haşlanır?

Mantı Nasıl Haşlanır?

Sulu Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Sulu Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Boşnak Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Boşnak Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Hazır Yufkadan Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Hazır Yufkadan Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Çıtır Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Çıtır Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Sosları Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Sosları Tarifi ve Malzemeleri

Kavurma Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kavurma Mantı Tarifi ve Malzemeleri