Sini Mantısı Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Sini Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Sini Mantısı, Türk mutfağında oldukça büyük bir yere sahip olan mantı, Türkiye dışında birçok ülkede de popüler olmuş bir yemek çeşididir. Pişirmesi biraz zaman alan ve zahmetli olan mantının şahane lezzeti tadıldığında yapılan bütün zahmetlere değdiği düşünülür. Bugün de sizlerle mantı çeşitleri arasında en lezzetlisi olduğunu düşündüğüm tam ağzımıza layık lezzetli mi lezzetli şahane bir mantı tarifini mutlaka denemenizi düşündüğün için paylaştım. Sini mantısı herkesin severek yiyebileceği şahane bir tarif. Dilerseniz bu mantıyı üzerine yoğurt dökerek dilerseniz yoğurtsuz tüketebilirsiniz.


Sini mantısı malzemeleri

  • 500 gram un
  • 1 tane yumurta
  • Yeteri kadar un
  • 1 çay kaşığı tuz

İçin için

  • 300 gram kıyma
  • 1 tane kuru soğan
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tutam reyhan

Sosu için

  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı toz biber

Üzeri için
  • 1 kâse yoğurt
  • 2-3 diş sarımsak

Sini mantısı nasıl yapılır?

Öncelikle mantının hamurunun yoğurmak için geniş bir yoğurma kabının içerisine yumurta, tuz ve unu ekleyip üzerine azar azar su ilave ederek sert bir hamur olacak şekilde yoğurun. Hamur biraz sert olacağı için yoğurmakta biraz zorlanabilirsiniz. Hamur elinize yapışmayacak kıvama geldiğinde üzerini streç film ile kapatarak dinlenmeye bırakın. Bu arada mantının iç malzemelerini hazırlamak için bir kabın içerisine kuru soğanı mümkün olduğu kadar ince ince doğrayın ve içerisine kıyma, tuz, karabiber ve reyhanı da ilave edip iyice karıştırarak hazır edin. Daha sonra yoğurduğunuz hamuru altı eşit parçaya ayırarak bezeleyin. Ardından ilk bezeyi alarak mutfak tezgâhının üzerinde yufka büyüklüğünde ulaşana kadar un serperek açtıktan sonra dilediğiniz büyüklükte bir ya da iki parmak genişliğinde şeritler halinde kesin ve hazırladığınız kıymalı içten hamurların içerisine koyup kapattın. Aslında her yörenin mantıyı kapatma şekli vardır. Ancak sini mantısı genellikle hamurun dört köşesinden tutup ortada birleştirerek kapatılır. Bu işlem ilk başta biraz zor gibi görünse de birkaç defa yaptıktan sonra eliniz alışacaktır. Kapattığınız mantıları yağlanmış bir fırın tepsisinin üzerine yan yana sıkı sıkı dizin ve bütün bezeleri de aynı şekilde açıp içini doldurduktan sonra tepsinin üzerine yarım çay bardağı kadar zeytinyağı gezdirip 180 derecelik fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Mantılar kızardığında üzerine biraz geçecek kadar kaynar su ilave edip ve bu şekilde tepsiyi ocağın üzerine alın ve üzerine başka bir tepsi kapatarak mantılar suyu içine çekip yumuşayıncaya kadar kaynamaya bırakın. Bu arada mantının sosunu hazırlamak için bir tavanın içerisine tereyağını eritin. Sıvı yağı, salçaları ve bu toz biberi de tavaya ekleyip hafif kavurduktan sonra tavanın altını kapatın. Mantılar kaynarken sarımsaklı yoğurdu da hazır edin. Mantık iyice yumuşadığında ocağın altını kapatıp 5-10 dakika dinlendirdikten sonra servis tabağına alarak üzerine sarımsaklı yoğurt ve salçalı sos gezdirerek servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sini Mantısı Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Mantı Kaç Kalori?

Mantı Kaç Kalori?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Cevizli Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Cevizli Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Nohutlu Tavuklu Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Nohutlu Tavuklu Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Sosyete Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Sosyete Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Özbek Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Özbek Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Salçalı Mantı Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Salçalı Mantı Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Fırında Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kayseri Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Kayseri Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kuru Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Şiş Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Şiş Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Çorum Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Çorum Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Dondurulmuş Mantı Nasıl Pişirilir?

Dondurulmuş Mantı Nasıl Pişirilir?

Mantı Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Mantı tatlısı, Kayseri ilinin yöresel tatlılarından biridir. Lezzetli olması ile yapılışı da gayet basittir. Mantı, bilindiği üzere herkesin sevdiği bir yemektir. An[...]

Mantı Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Haşlama, bilindiği benzeri Türk toplumu olarak mantıya ayrı bir ilgimiz ve düşkünlüğümüz vardır. Yöresel olarak yapılan mantının çeşitli yörelere göre h[...]

Çıtır Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Çıtır Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Çıtır mantı, Fırında pişirilen bu mantı hem pratik hem de çok lezzetli çıtır çıtır oluyor. İçerisinde olan kıyma ve üzerine koyulan yoğurdun sayesinde vitaminli[...]

İtalyan Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

İtalyan Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

İtalyan mantısı, diğer bir isminde ravioli olan İtalyan mantısı gerçekten çok lezzetlidir. Tabi ki bizim mantımıza göre çok farklılıklar göstermektedir. Özellikle [...]

Kavurma Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kavurma Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kavurma Mantı Tarifi, mantı özellikle Türk mutfağında sıkça kullanılan ve yemeklerin baş tacı olan hamur işi yemeklerinden birisidir. Büyük küçük herkesin severek [...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6