Sini Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Sini mantısı, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Özellikle kaynar su ile pişirilip üzerine yoğurt ve sos eklenerek servis edilen bu yemek, zahmetli görünse de tadı ile tüm emeğe değmektedir. İşte adım adım bu lezzetli tarife ulaşma rehberi.
Sini Mantısı Tarifi ve Malzemeleri
01 Eylül 2024

Sini Mantısı


Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan mantı, Türkiye dışında birçok ülkede de popüler bir yemek türüdür. Pişirmesi zaman alan ve zahmetli olan mantının lezzeti, tadıldığında yapılan tüm zahmetlere değdiğini gösterir. Bu yazıda, mantı çeşitleri arasında en lezzetlisi olduğunu düşündüğüm, tam ağzınıza layık bir sini mantısı tarifini paylaşacağım. Sini mantısı, herkesin severek yiyeceği şahane bir tariftir. Bu mantıyı dilerseniz üzerine yoğurt dökerek, dilerseniz yoğurtsuz tüketebilirsiniz.

Sini Mantısı Malzemeleri


  • 500 gram un
  • 1 tane yumurta
  • Yeteri kadar su
  • 1 çay kaşığı tuz

İç Harcı İçin


  • 300 gram kıyma
  • 1 tane kuru soğan
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tutam reyhan
Sosu İçin

  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı toz biber
Üzeri İçin

  • 1 kâse yoğurt
  • 2-3 diş sarımsak
Sini Mantısı Nasıl Yapılır?

Öncelikle mantının hamurunu yoğurmak için geniş bir yoğurma kabının içerisine yumurta, tuz ve unu ekleyip üzerine azar azar su ilave ederek sert bir hamur olacak şekilde yoğurun. Hamur biraz sert olacağı için yoğurmakta biraz zorlanabilirsiniz. Hamur elinize yapışmayacak kıvama geldiğinde üzerini streç film ile kapatarak dinlenmeye bırakın.

Bu arada mantının iç malzemelerini hazırlamak için bir kabın içerisine kuru soğanı mümkün olduğu kadar ince ince doğrayın ve içerisine kıyma, tuz, karabiber ve reyhanı da ilave edip iyice karıştırarak hazır edin. Daha sonra yoğurduğunuz hamuru altı eşit parçaya ayırarak bezeler yapın. Ardından ilk bezeyi alarak mutfak tezgâhının üzerinde yufka büyüklüğüne ulaşana kadar un serperek açın. Dilediğiniz büyüklükte bir ya da iki parmak genişliğinde şeritler halinde kesin ve hazırladığınız kıymalı içten hamurların içerisine koyup kapatın. Aslında her yörenin mantıyı kapatma şekli vardır; ancak sini mantısı genellikle hamurun dört köşesinden tutup ortada birleştirerek kapatılır. Bu işlem ilk başta zor gibi görünse de birkaç defa yaptıktan sonra eliniz alışacaktır.

Kapattığınız mantıları yağlanmış bir fırın tepsisinin üzerine yan yana sıkı sıkı dizin ve bütün bezeleri de aynı şekilde açıp içini doldurduktan sonra tepsinin üzerine yarım çay bardağı kadar zeytinyağı gezdirip 180 derecelik fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Mantılar kızardığında üzerine biraz geçecek kadar kaynar su ilave edin ve bu şekilde tepsiyi ocağın üzerine alıp üzerine başka bir tepsi kapatarak mantılar suyu içine çekip yumuşayıncaya kadar kaynamaya bırakın.

Bu arada mantının sosunu hazırlamak için bir tavanın içerisine tereyağını eritin. Sıvı yağı, salçaları ve toz biberi de tavaya ekleyip hafif kavurduktan sonra tavanın altını kapatın. Mantılar kaynarken sarımsaklı yoğurdu da hazırlayın. Mantılar iyice yumuşadığında ocağın altını kapatıp 5-10 dakika dinlendirdikten sonra servis tabağına alarak üzerine sarımsaklı yoğurt ve salçalı sos gezdirerek servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun!

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Abdülhakim 12 Temmuz 2024 Cuma

Gerçekten de sini mantısını yaparken hamurun yoğurulması ve ince ince açılması çok zor oluyor mu? Ayrıca mantıları kapatırken dört köşesinden tutup ortada birleştirmek ilk başta zor geliyor mu?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Abdülhakim, sini mantısını yaparken hamurun yoğurulması ve ince ince açılması gerçekten zahmetli bir iş olabilir. Özellikle hamuru yeterince ince açmak biraz pratik gerektirir. Mantıları kapatırken dört köşesinden tutup ortada birleştirmek ise ilk başta biraz zorlayıcı gelebilir, ama birkaç denemeden sonra eliniz alışacaktır. Bu süreçler biraz zaman ve sabır gerektirir, ancak sonundaki lezzetli sonuçlar tüm çabayı değerli kılar.

Çok Okunanlar
Hazır Mantı Nasıl Yapılır?
Hazır Mantı Nasıl Yapılır?
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Mantı Tarifi ve Malzemeleri
Mantı Tarifi ve Malzemeleri
Sini Mantısı Tarifi ve Malzemeleri
Sini Mantısı Tarifi ve Malzemeleri
Hazır Yufkadan Mantı Tarifi ve Malzemeleri
Hazır Yufkadan Mantı Tarifi ve Malzemeleri
Kıymasız Mantı Tarifi ve Malzemeleri
Kıymasız Mantı Tarifi ve Malzemeleri
Çerkez Mantısı Tarifi ve Malzemeleri
Çerkez Mantısı Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Fırında Mantı Tarifi ve Malzemeleri
Fırında Mantı Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Patatesli Mantı Tarifi ve Malzemeleri
Patatesli Mantı Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Mantı Sosları Tarifi ve Malzemeleri
Mantı Sosları Tarifi ve Malzemeleri
Milföy Mantı Tarifi ve Malzemeleri
Milföy Mantı Tarifi ve Malzemeleri
Şiş Mantısı Tarifi ve Malzemeleri
Şiş Mantısı Tarifi ve Malzemeleri
Mantı Kaç Kalori?
Mantı Kaç Kalori?
Tepsi Mantısı Tarifi ve Malzemeleri
Tepsi Mantısı Tarifi ve Malzemeleri
Yağ Mantısı Tarifi ve Malzemeleri
Yağ Mantısı Tarifi ve Malzemeleri
Kıymalı Mantı Tarifi ve Malzemeleri
Kıymalı Mantı Tarifi ve Malzemeleri
Hazır Mantı Tarifi ve Malzemeleri
Hazır Mantı Tarifi ve Malzemeleri
Etli Mantı Tarifi ve Malzemeleri
Etli Mantı Tarifi ve Malzemeleri
Gül Mantısı Tarifi ve Malzemeleri
Gül Mantısı Tarifi ve Malzemeleri