Mantı Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Mantı Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Mantı tatlısı, Kayseri ilinin yöresel tatlılarından biridir. Lezzetli olması ile yapılışı da gayet basittir. Mantı, bilindiği üzere herkesin sevdiği bir yemektir. Ana yemek dışında mantının tatlısı yapılarak değişik bir damak tadı oluşturulmuştur. Şerbetli bu tatlımız, mantı severlerin dışında mantı ile pek arası olmayan kişiler için bile alternatif bir tatlıdır. Sizlere bu yazımızda yöresel bir tatlı olan ve hazırlanışı gayet kolay olan mantı tatlısı tarifini vereceğiz. Mantı tatlısı ister ara öğün ister ana yemek sonrası servis edilebilir. Ayrıca tatlımızın içine eklenen cevizler tatlımızın lezzetine lezzet katmaktadır.


Mantı tatlısı malzemeleri

  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 3 tane yumurta
  • Yarım çay kaşığı karbonat
  • Yarım çay kaşığı tuz
  • 4 su barağı un
  • 250 gr. Kadar buğday nişastası
  • Ceviz

Üzeri için

  • 1 su bardağı tereyağı
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ

Şerbet Malzemeleri

  • 3 su bardağı kadar şeker
  • 3.5 su bardağı su
  • 3 damla limon suyu

Mantı tatlısı Nasıl Yapılır?

Öncelikle bir kabın içine elenmiş unumuzu aktaralım. Sonra üzerine karbonat ve tuzu ekleyelim. Un ile hafiften karıştıralım. Sonra unumuzun içine yumurtaları ekleyelim. Hemen ardından da sıvı yağımızı ve yoğurdumuzu ekleyelim. Tüm malzemeleri bir ıspatulayla karıştırıp yoğurun. Kulak memesi kıvamına gelinceye kadar bu işleme devam edin. Daha sonra bu hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elimizle yuvarlayalım. Bu şekilde yaklaşık 30 adet beze oluşturalım. Sonra tezgâha nişasta serpelim. Her bir bezeyi tatlı tabağı büyüklüğü kadar açalım. Aralarına nişasta da serperek üst üste koyalım. Tüm bezeleri tatlı tabağı boyutunda aralarına bolca nişasta serptikten sonra merdane ile açalım.

Mantı tatlısı için, Mantı yapar gibi yaklaşık bir santim kalınlığında bir hamur halinde bezemizi büyükçe açıyoruz. Sonra açtığımız hamurumuzu, kareler elde edecek şekilde şerit şerit kesiyoruz. Sonra bu kez de yatay olarak kesip, karelerimizi hazırlıyoruz. Her karenin arasına iri kıyılmış ceviz içi yerleştirip, kareyi bir ucundan diğer ucunun üzerine kapatıp, üçgen şekiller oluşturuyoruz. Hepsini hafifçe yağlanmış tepsimize diziyoruz. Sonrasında tereyağımızı eritiyoruz. Bir müddet tezgâhta ılınmasını bekliyoruz tereyağımızın. Mantı tatlısı, tepsiye dizildikten sonra hamurların üzerine tereyağını ılık olarak gezdiriyoruz. Hamurumuzu 180 derecede yaklaşık yarım saat kadar kontrollü olarak, üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.

Mantı Tatlısı pişerken tatlımızın şerbetini hazırlamaya başlıyoruz. Bunun için şeker ve suyumuzu bir tencerede kaynatıyoruz. Kaynadıktan sonra bir iki damla limon damlatıp ateşten alıyoruz. Mantı tatlısı piştikten sonra ılık şerbetimizi soğumuş olan tatlımızın üzerinde gezdiriyoruz. Mantı tatlısı, yaklaşık iki saat açık şekilde şerbetini çekmesi için bırakılır. Sonra istenilen bir sunumla servis edilir.

Mantı Tatlısı Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Sivas Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Sivas Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Nasıl Haşlanır?

Mantı Nasıl Haşlanır?

Salçalı Mantı Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Salçalı Mantı Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Sosyete Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Sosyete Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kozalak Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kozalak Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Mantı Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kıymalı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Kaç Kalori?

Mantı Kaç Kalori?

Mantı Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Milföy Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Milföy Mantı Tarifi ve Malzemeleri

İçli Mantı Tarifi ve Malzemeleri

İçli Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Kayseri Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Kayseri Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Sinop Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Sinop Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Azeri Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Azeri Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Şiş Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Şiş Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Şiş Mantısı, ilk duyduğunuz zaman gerçekten ismini hiç duymayan kişiler için oldukça ilginç gelmektedir. Şiş mantısı mı olur, ben hiç duymadım diyebilirsiniz. Asl[...]

Saçaklı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Saçaklı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Saçaklı mantı, Balıkesir yöresinde oldukça sık yapılan bir tariftir. Bunun özelliği hamurun suyu dökülünce iyice yumuşatılıyor, hamur kuru kalmıyor. Mantının en [...]

Çorum Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Çorum Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Çorum Mantısı, kendi bölgesine has yöreye özgü hamur ile yapılan gıdalardan biridir. Türkiye'nin Çorum iline özgü olmasıyla tanınmıştır. Diğer mantılara göre i[...]

Çin Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Çin Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Çin Mantısı, Çin'e geleli hemen hemen 8 hafta oluyor. Eşyalarım da geldikten sonra bu ülkeyi çok aşırı şekilde sevdim. İşin özlem çekme bölümüne hiç girmeyeceğ[...]

Çerkez Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Çerkez Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Çerkez mantısı, iç harcında patates kullanılan yöresel bir mantı türüdür. Adını Çerkezler tarafından yapıldığı için bu şekilde almıştır. Aynız zamanda hın[...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6