Ev Mantısı: Geleneksel Bir Lezzet Ev mantısı, geçmişten günümüze kadar insanların severek tükettiği geleneksel yemeklerden biridir. Ev mantısının en büyük özelliği, oldukça hafif olmasıdır; bu nedenle kilo sorunu olan kişiler bile rahatlıkla tüketebilirler. Ancak, ev mantısını herkes lezzetli yapamaz. Hamurun kıvamı, mantının büyüklüğü ve iç harç miktarı çok önemlidir. Günümüzde yaygın olarak yapılan pek çok mantı türü bulunmaktadır. Bu mantılar, kimi zaman iç harç farkı, kimi zaman da hamurundaki farklılıklar nedeniyle çeşitlilik göstermektedir. Ev mantısı da dahil olmak üzere pek çok mantı türü, genellikle yoğurtla karıştırılarak yenir. Ancak bazı mantı türleri yoğurtsuz ve yağlı olarak yapılır ve bu şekilde tüketilir. Ülkemizde en güzel ev mantısı Kayseri'de yapılmaktadır. Türkiye'nin her bölgesinde severek tüketilen ev mantısı, bu şehirde çok daha lezzetli bir şekilde yapılmaktadır. Ev mantısı ile diğer mantılar arasında çok büyük bir lezzet farkı bulunmaktadır. Bu lezzet farkı, doğrudan mantının yapılışı ve iç malzemeleri ile ilgilidir. Aşağıda vereceğim tarif ile siz de ev mantısını yaparak ailenize mükemmel lezzetler sunabilirsiniz. Ancak, ev mantısı yaparken vereceğim tarifi dikkatli bir şekilde okuyarak aynısını uygulamanız gerekmektedir. Ev Mantısı İçin Hamur Malzemeleri
İç Harç İçin Malzemeler
Üzeri İçin Malzemeler
Ev Mantısı Nasıl Yapılır? Ev mantısı yapabilmek için öncelikle mantı hamurunu hazırlamalıyız. Bir hamur leğeni içerisine yumurtayı kırın. Daha sonra yumurta üzerine tuzu dökün ve un ekleyin. Son olarak suyu yavaş yavaş ekleyin. Suyu dökerken yoğurarak eklemeniz, hamuru daha kolay yoğurmanızı sağlar. Hamur, ele yapışmayacak duruma gelene kadar yoğurun. Bu aşamadan sonra hamuru dinlendirin. Hamurdan yumaklar elde edilir ve bir tepsinin içi unlanır. Bu sayede aldığınız yumaklar tepsiye yapışmaz. Tüm hamuru yumaklar haline getirin ve bezelerin üzerini tamamen örtün. Böylece hamurlar kurumaz. Şimdi hamurlarımızı açalım. Hamurları açacağınız yeri unlayarak yapışmasını engelleyin. Elinizdeki yumakları 1 mm kalınlığında açın ve inceltin. Tüm yumakları bu şekilde açın ve kare şeklinde küçük parçalar halinde kesin. Kestiğiniz karelerin içerisine iç harç ekleyeceğiz, bu nedenle kareleri yerinden oynatmayın. İç harcı hazırlamak için bir kap içerisine kıymayı koyun ve üzerine ince doğranmış soğanı ekleyin. Baharatları da ekleyerek iyice karıştırın. İç harcımız hazır. Kare kare kestiğiniz hamurların içerisine bir çimdik harç ekleyerek bohça şeklinde kapatın. Tüm kare hamurlara aynı işlemi uygulayın ve un serperek unlayın. Daha sonra geniş bir tencere içerisinde bu malzemeleri su içinde kaynatın ve haşlayın. Kaynayan mantıları süzün ve tabaklara yerleştirerek üzerine sarımsaklı yoğurdu ekleyin. Artık ev mantısı hazır. Afiyet olsun. |