Gürcü Mantısı Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Gürcü Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Gürcü mantısı, özellikle küçük boyda mantı yapmayı sevmeyen ya da yapmakta zorlanan kişilere tavsiye edebileceğimiz lezzetli bir mantıdır. Aslında Gürcistan mutfağına ait olan bu yöresel mantı, ülkemizde de Çorum Alaca ilçesinde ve Artvin Şavşat ilçesinde oldukça fazla yapılır. Khinkala mantısı diye tanınmış olan bu mantıyı sizde beğeneceksiniz. Bildiğiniz mantıya çok benziyor. Fakat büyük boyda yapıldığından, 2-3 tanesiyle rahatlıkla doyacaksınız. İç harç olarak mantıda kullanacağınız kıymalı harcı çiğden hazırlayacaksınız. Gürcü mantısı kıymalı dışında peynirli ve mantarlı olarak da yapılıyor. Yalnız bu mantıyı yerken biraz dikkat edeceksiniz. Çünkü iç harcından dolayı ilk ısırdığınızda içindeki et suyu üstünüze gelebilir. Gürcistan mutfağında bu mantı biraz soğutulur ve halkın oradaki tabiriyle göbek deliği ya da şapkasından tutularak, mantı ters çevrilerek yenir. İlk ısırışta mantının içindeki et suyu emilerek yenir. Mantının sapları ise genellikle yenmeden tabakta kalır. Bu alışkanlık kişinin kaç tane mantı yediğini görmesi amacıyla bu şekilde yapılmaktadır. Ayrıca mantının yanında mutlaka yoğurt servis edilir. Gördüğünüz gibi bildiğimiz mantıdan bu yönleriyle ayrılıyor. Ancak sonuçta aynı mantıkla pişirilen bir mantıdır. Bu yöresel mantıyı hep birlikte hazırlayabiliriz. Hepinize kolay gelsin.


Gürcü mantısı için gerekli malzemeler



Hamuru için

  • 3 su bardağı elenmiş un (Her türlü hamur işinde elenmiş un kullanmanızı tavsiye ederiz)
  • 1 su bardağı ılık su
  • 2 adet yumurta
  • Yeteri kadar tuz

İç harcı için

  • 500 gram kıyma
  • 7-8 dal maydanoz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 adet kuru soğan
  • Yeteri kadar tuz
  • 2 yemek kaşığı yemeklik tereyağı

Gürcü mantısı nasıl yapılır?

Öncelikle geniş bir yoğurma kabında mantının hamurunu yoğurmaya başlayalım. İçine unu koyarak ortasını açın. Yumurtaları unun içine kırın. Tuzunu ve suyun bir kısmını koyarak hamuru yoğurmaya başlayın. Suyu yavaş ilave ederseniz hamurun kıvamını daha kolay yakalarsınız. İyice yoğurarak, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayın. Ancak çok yumuşa olmasın. Bildiğiniz mantı hamuru gibi olacak. Daha sonra hamurun üzerini örterek bir süre dinlendirin. Bu arada mantının iç harcını hazırlamalısınız.

İç harcı hazırlamak için kıymayı bir kâsenin içine alın. Buna soğanı rendeleyerek, maydanozları ince kıyarak ilave edin. Karabiber ve tuzunu koyarak iyice karıştırın. Eğer koyu kıvamda bir harç olursa, içine biraz su ilave edebilirsiniz. Harcımız hazır, hamuru kontrol edebiliriz.

Hamur yeteri kadar dinlendiyse, bunu tezgâhın üzerine çıkarın. Hamurdan bezeler ayırarak, oklavayla büyük boyda yufkalar açın. Çok ince olmasın, çok da kalın olmasın. Açtığınız hamurdan bir çay tabağı büyüklüğünde parçalar çıkarın. Bunların içine iç harçtan koyarak, ağız kısmını pile gibi kapatmaya başlayın. Bu arada tencerede bol su haşlamaya başlayabilirsiniz. İçine biraz da tuz atın. Gürcü mantısı kaynayan suyun içinde 15-20 dakikada pişer. Pişince mantılar suyun üzerine çıkar. Bunları delikli kepçeyle alabilirsiniz. Servis tabağına aldığınız mantıların üzerine tavada kızdırdığınız tereyağı ve kırmızı toz biber karışımından gezdirin. Yanında yoğurt ile Gürcü mantısı tarifini sevdiklerinize ikram edebilirsiniz. Mantıyı nasıl yemeniz gerektiğini yukarıda anlatmıştık.

Hepinize afiyet olsun.

Gürcü Mantısı Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Mantının Yanına Ne Gider?

Mantının Yanına Ne Gider?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Çorum Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Çorum Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Kavurma Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kavurma Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Çin Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Çin Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Cevizli Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Cevizli Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Soslu Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Soslu Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Üçgen Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Üçgen Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Sosyete Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Sosyete Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Diyet Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Diyet Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Salçalı Mantı Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Salçalı Mantı Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Fırınlanmış Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Fırınlanmış Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Hazır Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Hazır Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kolay Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kolay Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kolay mantı, mantı hemen herkesin sevdiği yemek tariflerindendir. Fakat yapımı biraz uğraştırıcı olan zaman isteyen bir yemek tarifidir. Mantı yapımının kolay ya da z[...]

Fırında Sosyete Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Sosyete Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Sosyete Mantısı, Farklı tarif arayan hanımlar sizler için nefis bir tarif daha hazırladım. Birçok kişiden beğeni toplayan ve şahane lezzete sahip fırında sos[...]

Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Mantı, Kayseri ilimiz ile anılan fakat ülkemizin birçok bölgesinde farklı usullerde hazırlanan, bazı bölgelerde ise aynı şekilde yapıldığı halde farklı isimleri ola[...]

Çerkez Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Çerkez Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Çerkez mantısı, iç harcında patates kullanılan yöresel bir mantı türüdür. Adını Çerkezler tarafından yapıldığı için bu şekilde almıştır. Aynız zamanda hın[...]

Yumurtalı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Yumurtalı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Yumurtalı mantı: Bol yumurta ile hazırlanan mantı çeşididir. Birçok kişi tarafından severek ve benimseyerek tüketilen bir yemektir. Ana yemek olarak özel günlerde sofra[...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6