Çin Mantısı Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Çin Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Çin Mantısı, Çin'e geleli hemen hemen 8 hafta oluyor. Eşyalarım da geldikten sonra bu ülkeyi çok aşırı şekilde sevdim. İşin özlem çekme bölümüne hiç girmeyeceğim çünkü şimdi "doğduğum yer değil doyduğum yer" felsefesini uygulamaya çabalıyorum. Biliyorum size buradaki yaşantımdan çok fazla söz etmedim. Esasında bu konuyla alakalı yazıyorum, yorumlarıyla birlikte şu an 60 sayfalık bir forumum bile var. Başka bir deyişle buraya yazmaya çalışsam en az 30 sayfa içerik çıkar yani. Çin mutfağından bundan önce kısaca bahsetmiştim. Her ülkenin kendine özgü bir mutfağı vardır ama Çin mutfağı kendine özgü olması ve çok çeşitli tarifleriyle gerçekten etkiliyor insanı. Sebzenin, meyvenin, etin başka bir deyişle tüm yemek çeşitleri mevcut ve sınırı yok. Sanılanın aksine burada aç kalmanız olanaksız. Yalnızca özellikle damak tadınıza uyumlu türde yemeği seçebilmekten geçiyor yolunuz. Söz gelişi eskiden düşündüğümün aksine Çin pastacılığı ve fırıncılığı çok gelişmiş ve çok da lezzetli. Henüz bir pasta yemedim ama geçenlerde aldığım pasta kitabından bir tarifi tecrübe şansım oldu. Hayatımda yediğim en leziz kurabiyelerden biriydi. Önyargılarınızı atar ve denemek isterseniz mutfağınıza börek tadında bir tür kazandıracaksınız. Bu mantının en iyi yanı minicik minicik kapatmak zorunda olmamanız. Çin'de mantı, aile sofralarında en az 70-80 adet yapılıp yeniliyormuş, biz ise dışarıda yemek yediğimizde sofraya çeşit olarak da sipariş ediyoruz. Daha önce Türkiye'deyken bir Çin mantısı denemiş ve çok beğenmiştim ama burada hazır fırsatını bulmuşken gerçek Çinliden yapılışını öğrenip size sunmak istedim.


Çin Mantısı Malzemeler (60-70 adet için)

  • 850 gr civarı un (Tahmini 7 su bardağı)
  • Su (Su ölçüsü belli değil, azar azar ekleyerek sertçe bir hamur elde etmelisiniz)

İç harcı

  • 250-300 gr kıyma
  • 1 kâse ince doğranmış taze soğan
  • 1 kâse ince doğranmış mantar
  • 1,5-2 kâse ince doğranmış marul (Mevsimine göre lahana ya da pırasa da koyabilirsiniz)
  • Tuz
  • Karabiber
  • Az sıvıyağ (2-3 yemek kaşığı)

Çin Mantısı Nasıl Yapılır?


İç harcını hazırlarken şayet içine marul koyacaksanız önceden doğrayıp, belli bir süre tuz ile ovup suyunu sıkmalısınız. Suyu çıkarılan marula diğer gerekli malzemeler eklenip yoğurmadan karıştırılır, tuz karabiber ve yağ katılır. Elde edilen katı hamurdan, cevizden biraz daha küçük ve yassı bezeler hazırlanır. (Yardımcım Xia, hamurun katı yapılmasının nedeninin, açarken una gereksinim duyulmaması için böyle yapıldığını söyledi) Her bir beze, merdane sayesinde çay tabağı iriliğinde açılır. Açılan hamurların kalınlığı bıçak sırtı kalınlığından çok fazla olmayacak şekilde olmalı. Hamurların her bir tanesi açılıp hazırlanır, iç malzemesinden bir dolu kaşık ortaya konulup uçları büzülerek kapatılır. Hazırlanan mantıların ağızlarının sıkıca kapatıldığından emin olun ki pişerken ağızları açılmasın. Böylelikle elde edilen mantılar derince yapışmaz bir tavaya dizilir. (Yemeyeceğiniz miktardaki mantıları önce bir tabağa dizin ve dondurucuda 10-15 dk bekletip, daha sonra buzdolabı poşetlerine koyup dondurucuda saklayabilirsiniz.) Pişirme işlemi için tavaya mantıların yarısından biraz daha az olacak şekilde su katılır. Tavanın ağzı kapatılır, ortada ateşte mantılar yumuşayıp suyunu tamamıyla çekene kadar pişirilir. Mantıların suyu çekilir çekilmez tavaya bir yemek kaşığı sıvıyağ katılır, mantılar sararıncaya dek kızartılır. Arzu ederseniz mantıları çevirerek her 2 yanını da kızartabilirsiniz. Mantıları yerken soya sosuna bulayıp lezzetlendirebilirsiniz.

Çin Mantısı Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Mantı Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Hazır Yufkadan Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Hazır Yufkadan Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Ispanaklı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Ispanaklı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Sinop Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Sinop Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Çerkez Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Çerkez Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Üçgen Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Üçgen Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Saçaklı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Saçaklı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Hazır Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Hazır Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Börek Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Börek Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Nasıl Haşlanır?

Mantı Nasıl Haşlanır?

Çıtır Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Çıtır Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Salçalı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Salçalı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Salçalı Mantı Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Salçalı Mantı Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Yağ Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Yağ Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Yağ Mantısı; Birçok kişi tarafından tercih edilen mantı yapılışının zor olması nedeniyle ev hanımları yapma konusunda tedirgin olmaktadır. Mantı yapması Sabir ve [...]

Yufka Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Yufka Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Yufka Mantısı, farklı lezzet arayanlar için mantı çeşidine ek seçenek olarak hamurun yufka haline getirilip pişirilme aşamasından geçirilmesiyle sos ile sunulan bir man[...]

Yalancı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Yalancı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Yalancı Mantı; Diğer adı sosyete mantısı olarak adlandırılan yalancı mantı Türk mutfağına özgü bir yemektir. Kolay yapımı ve pratik oluşu ile ev kadınlarının [...]

Kayseri Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Kayseri Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Kayseri mantısı, Kayseri yöresinin çok güzel bir yemeğidir. Kayseri mantısı herkes tarafından çok sevilen bir yemek çeşididir. Mantı hamur işi mucizesidir. Olağan ü[...]

Azeri Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Azeri Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Azeri Mantısı, Mantı çeşitlerinden biri olan ve birçok kişi tarafından tercih edilen mantı türlerinden biri de Azeri mantısıdır. Yapılışı şu şekildedir;Azeri Man[...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6