Mantı

Mantı

Mantı, Kayseri ilimiz ile anılan fakat ülkemizin birçok bölgesinde farklı usullerde hazırlanan, bazı bölgelerde ise, aynı şekilde yapıldığı halde farklı isimleri olan Türk mutfağında çok sevilen bir yemektir. Mantı dendiği zaman bizim ülkemizde ağzı sulanmayan insan çok azdır. Yapması biraz zahmetlidir ama
zaten tek başına yapılan bir yemek değildir. Bir çok ev hanımı bir kaç kişi bir araya gelerek yapmakta ve dondurucuya atarak saklamaktadır. Bu şekilde ihtiyaç duyduğu her an çıkarıp pişirebilmektedir. Derin dondurucular hayatımıza girmeden önce fırınlarda kurutularak saklanmakta idi. Siz de her iki yöntemi uygulayabilirsiniz. Mantı hamur olduğu için eğer hemen pişirmeyecek iseniz, ya fırınlayarak yada dondurarak saklamalısınız.. Aksi halde eriyerek birbirine yapışacaktır. Kolay gelsin...

Mantı Malzemeler:

İç Harcı İçin:
  • 1 adet orta irilikte kuru soğan
  • 150 gram kıyma
  • 1 çay kaşığı nane
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Bir küçük kase ince doğanmış maydanoz
Hamuru İçin Malzemeler:
  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağı ılık su
  • Aldığı kadar un
  • 1 çorba kaşığı tuz
Sosu İçin:
  • 2 çorba kasesi yoğurt
  • 1 diş sarımsak
Salçalı sos:
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salası
  • 1 çay kaşığı nane
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • 2 çorba kaşığı su
Mantı Hazırlanışı:

Hamur karıştırma kabının içerisine yumurtayı kırıyoruz. Üzerine ılık suyu ve tuzu atıp karıştırıyoruz. Üzerine un ilave edip yoğurmaya başlıyoruz. Kulak memesi yumuşaklığından biraz daha katı ve özlü bir hamur elde ediyoruz. Daha sonra üzerine bir naylon poşet örtüp en az 15 dakika dinlendiriyoruz.

İç harcını hazırlamak için geniş bir kabın içerisine kıymayı alıyoruz. Soğanın kabuğunu soyup mümkün olan en ince şekilde elimizde doğruyoruz. Robotta çekmek soğanı sulandıracak dır. Bu yüzden elde doğramak daha lezzetli olur. Şayet vaktiniz yoksa robottan geçirebilirsiniz. Daha sonra üzerine baharatlarını ve tuzu ilave edip kıyma baharatlar ile kaynaşması için karıştırmaya devam ediyoruz. Üzerine en son maydanozu ilave edip bir miktar daha karıştırıyoruz.

Dinlenen hamuru iki parçaya ayırıp yumurtadan biraz daha iri bezeler oluşturuyoruz. Bir beze alarak açabildiğimiz incelikte açıyoruz. Daha sonra küçük kareler şeklinde kesiyoruz. İçlerine küçük küçük harç yerleştirip mantıyı katlayarak şekil veriyoruz. Hamurun hepsini katladıktan sonra küçük bir tepsinin üzerine un serpiştiriyoruz. Mantıları tepsiye atıp derin dondurucuya alarak pişireceğimiz saate kadar bu şekilde saklıyoruz.

Diğer bezeyi de aynı şekilde açıp mantı yapıyoruz.

Orta büyüklükte tencereye 2 litre kadar su doldurup kaynatıyoruz. Üzerine 2 kaşık tuz ve bir kaç damla sıvı yağ damlatıp karıştırıyoruz. Daha sonra mantıları suya atıp 5 dakika kadar pişiriyoruz. sıcak sudan çıkarıp soğuk suyun içine atıyoruz. Daha sonra suyunu güzelce süzüyoruz.

Sarımsağı sahanda ezip yoğurdun içine karıştırıyoruz. Bir miktar tuz ve 1 çay bardağı soğuk su ilave ederek, karıştırıyoruz.

Salçalı sosu hazırlamak için sos tavasının içine sıvı yağı alıyoruz. Bir miktar kızardıktan sonra üzerine salçayı ekleyip kavuruyoruz. Daha sonra üzerine baharatları ekleyip karıştırıyoruz. Ardından su ilave edip salça suyun içinde tamamen çözülünceye kadar karıştırıyoruz.

Mantıyı servis tabağına alıyoruz. Üzerine sarımsaklı yoğurdu döküp karıştırıyoruz. Hazırladığımız salçalı sosu üzerine gezdirip servis ediyoruz. Afiyet olsun...
Son Güncelleme : 22.11.2018 07:13:04
Mantı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Mantı Yorumları

şifre Kırmızı sayı

1 Yorum Yapılmış "Mantı"
teşekkürler tarif için ama video da olsaydı daha güzel olurdu
Nevfel . 05.01.2016
CEVAP YAZ
Mantının Yanına Ne Gider
Mantının Yanına Ne Gider
Mantının yanına ne gider, Mantı başlı başına bir öğündür tek başına dahi yemek masallarının baş tacıdır. Benim şahsi tercihin mantı ve yanına bol yeşillikli bir mevsim salatası yeterlidir. Ama siz diyorsanız ki benim misafirin var ve onları en iyi ş...
Dondurulmuş Mantı Nasıl Pişirilir
Dondurulmuş Mantı Nasıl Pişirilir
Dondurulmuş mantı nasıl pişirilir, mantı bir çok ev hanımları yapılması zor olan bir yemek olarak görürler. Aslında mantı yapmak hamur yoğrulduktan sonra gerisi oldukça keyif veren bir yemek yapımıdır. Bir çok kişinin mantıyı hazır aldığı bilinir. Oy...
Mantı Nasıl Haşlanır
Mantı Nasıl Haşlanır
Mantı nasıl haşlanır, Mantı hemen hemen herkesin severek yediği yöresel bir yemek çeşididir. En lezzetli mantı adıyla ün kazanmış olan Kayseri de ilimizde yapılmaktadır. Kayseri mantısı çok fazla özen ve zahmet gerektirmektedir. Mantı Kayseri de tüm ...
Mantı Sosu
Mantı Sosu
Mantı yemeği, Kayseri yöresine ait olan ve Türkiye'nin istisnasız her ilinde sevilerek yapılan bir yemek çeşididir. Mantıdan kısaca bahsedecek olursak; temel olarak hamur ve kıymadan oluşan bir yemektir. Mantı sosu ise mantıyı mantı yapan şeydir. So...
Kavurma Mantı Tarifi
Kavurma Mantı Tarifi
Kavurma Mantı Tarifi, mantı özellikle Türk mutfağında sıkça kullanılan ve yemeklerin baş tacı olan hamur işi yemeklerinden birisidir. Büyük küçük herkesin severek yediği mantı genellikle sarımsaklı yoğurt ve üzerine naneli kırmızı pul biber yakılarak...
Kıymasız Mantı
Kıymasız Mantı
Kıymasız mantı, et sevmeyenler için alternatif lezzetlerden bir tanesi de kıymasız mantı dır. Bana sorarsanız ben tabi ki kıymalı yapılan mantıyı tercih ederim ama bu da onun kadar lezzetli bir tarif emin olun. Aslında mantı pek çok şekilde yapılabil...
Azeri Mantısı
Azeri Mantısı
Azeri Mantısı, Mantı çeşitlerinden biri olan ve birçok kişi tarafından tercih edilen mantı türlerinden biri de Azeri mantısıdır. Yapılışı şu şekildedir; Malzeme Listesi2-2,5 su bardağı un 1 adet yumurta 1 tatlı kaşığı tuzBir miktar su İç Harcı;250 gr...
Mantı Kaç Kalori
Mantı Kaç Kalori
Mantı kaç kalori, genellikle beyaz undan yapılır, mantı hem sağlığımıza kayıp vermekte hem de kilo alımına yol açmaktadır. Yediden yetmişe herkes tarafından çok fazla sevilen mantıdan vazgeçilememektedir. Rejim yaparak kilolarını denetim altına alan...
Mantı Sosları
Mantı Sosları
Mantı Sosları, mantıyı mantı yapan en önemli unsurlardan biridir ve mantı yemeğinin vazgeçilmezidir. Salçalı mantı sosu ise, herkesin çok sevdiği ve en çok tercih ettiği mantı sosudur. Sizde bu sos tarifi ile usta şeflerin hazırladığı lezzette man...
Fırında Mantı
Fırında Mantı
Fırında Mantı, Lezzetli oluşuyla mutfakların vazgeçilmezi olan mantı birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Mantı özellikle Kayseri ve Sivas gibi illerimizle anılmakta ve yöre halkı tarafından çok sık yapılmaktadır. Lezzetli olduğu kadar yapılış...
Arnavut Mantısı
Arnavut Mantısı
Arnavut Mantısı, Lezzetiyle dillerden düşmeyen fakat yapılışının zahmetli oluşu nedeni ile kişilerin yapmaktan çekindiği mantı çeşitlerinden biri de Arnavut mantısı'dır. Arnavut mantısını diğer mantı çeşitlerinden ayıran özellik mantıların iri olmas...
Sosyete Mantısı
Sosyete Mantısı
Sosyete mantısı, diğer bir adıyla gül mantısı hazırlanması kolay olan bir yemektir. Pek çok kişi sosyete mantısı ana yemek olarak düşünmese de aslında ana yemektir. Sosyete mantısı gerek ara sıcak olarak gerekse ana yemek olarak hazırlanabilir. Ha...

 

Mantının Yanına Ne Gider
Dondurulmuş Mantı Nasıl Pişirilir
Mantı Nasıl Haşlanır
Mantı Sosu
Kavurma Mantı Tarifi
Kıymasız Mantı
Azeri Mantısı
Mantı Kaç Kalori
Mantı Sosları
Fırında Mantı
Arnavut Mantısı
Sosyete Mantısı
Kızarmış Mantı
Mantı Hamuru
Mantı Çeşitleri
Hazır Yufkadan Mantı
İtalyan Mantısı
Hazır Mantı Nasıl Yapılır
Mantı Salatası
Kayseri Mantısı
Özbek Mantısı
Mantı Haşlama
Yalancı Mantı
Fırınlanmış Mantı
Sivas Mantısı
Rus Mantısı
Sulu Mantı
Patatesli Sosyete Mantısı
Salçalı Mantı
İçli Mantı
Popüler İçerik
Kızarmış Mantı
Kızarmış Mantı
Kızarmış Mantı, Lezzetiyle dillerden düşmeyen ve birçok kişi tarafında tercih edilen mantı çeşitlerinden biri de kızarmış mantıdır. Kızarmış mantı tar...
Mantı Hamuru
Mantı Hamuru
Mantı hamuru, diğer mantılardan başlıca farkı ortaya çıkarır. Mantı bohça şeklinde şekillendirildiği benzeri, yufkası tam kare olarak da kesilir. İçi ...
Mantı Çeşitleri
Mantı Çeşitleri
Mantı çeşitleri, özel günler, davetler veya düğünler de aranan yemeklerden bir tanesi de mantıdır. Yapılması her ne kadar meşakkatli olsa da lezzeti y...
Hazır Yufkadan Mantı
Hazır Yufkadan Mantı
Hazır yufkadan mantı, sosyete mantısı olarak da bilinir. Bir diğer adı da gül böreğidir. Ne dersiniz, yapımı Kayseri mantısına göre oldukça zahmetsi...
İtalyan Mantısı
İtalyan Mantısı
İtalyan mantısı, diğer bir isminde ravioli olan italyan mantısı gerçekten çok lezzetlidir. Tabi ki bizim mantımıza göre çok farklılıklar göstermektedi...
Hazır Mantı Nasıl Yapılır
Hazır Mantı Nasıl Yapılır
Hazır mantı Nasıl yapılır, hazır mantı, mantı severlerin fakat yapmaya zamanı ve el becerisi olmayanların kurtuluşudur. Yapımı çok kolay bir mantı çeş...
Mantı Salatası
Mantı Salatası
Mantı salatası; mantı kayseri yöresine ait geleneksel bir hamur işidir. Mantı ile birden çok yemek yapılmaktadır. Mantı yemekleri çok sevilerek yenili...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Mantının Yanına Ne Gider
Dondurulmuş Mantı Nasıl Pişirilir
Mantı Nasıl Haşlanır
Mantı Sosu
Kavurma Mantı Tarifi
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019