Mantı Mantı, Kayseri ilimizle anılan fakat ülkemizin birçok bölgesinde farklı usullerde hazırlanan, bazı bölgelerde ise aynı şekilde yapıldığı halde farklı isimleri olan Türk mutfağında çok sevilen bir yemektir. Mantı dendiği zaman ülkemizde ağzı sulanmayan insan çok azdır. Yapması biraz zahmetlidir, ancak bu yemek genellikle tek başına değil, birkaç kişi bir araya gelerek yapılır. Birçok ev hanımı, bir araya gelerek mantı yapar ve dondurucuya koyarak saklar. Bu sayede ihtiyaç duyduğunda çıkarıp pişirir. Derin dondurucular hayatımıza girmeden önce, mantılar fırınlarda kurutularak saklanırdı. Siz de her iki yöntemi uygulayabilirsiniz. Mantı hamurdan yapıldığı için, eğer hemen pişirmeyecekseniz ya fırınlayarak ya da dondurarak saklamalısınız, aksi halde hamur eriyerek birbirine yapışacaktır. Kolay gelsin. Mantı Malzemeleri İç Harcı İçin
Hamuru İçin Malzemeler
Sosu İçin
Salçalı Sos İçin
Mantı Nasıl Yapılır? Hamur karıştırma kabının içerisine yumurtayı kırıyoruz. Üzerine ılık suyu ve tuzu ekleyip karıştırıyoruz. Sonrasında un ilave edip yoğurmaya başlıyoruz. Kulak memesi yumuşaklığından biraz daha katı ve özlü bir hamur elde ediyoruz. Daha sonra üzerine bir naylon poşet örtüp en az 15 dakika dinlendiriyoruz. İç harcını hazırlamak için geniş bir kabın içerisine kıymayı alıyoruz. Soğanın kabuğunu soyup mümkün olan en ince şekilde elimizde doğruyoruz. Robotta çekmek soğanı sulandıracaktır, bu yüzden elde doğramak daha lezzetli olur. Şayet vaktiniz yoksa robottan geçirebilirsiniz. Daha sonra üzerine baharatlarını ve tuzu ekleyip kıyma baharatlarla kaynaşması için karıştırmaya devam ediyoruz. Son olarak maydanozu ekleyip bir miktar daha karıştırıyoruz. Dinlenen hamuru iki parçaya ayırıp yumurtadan biraz daha iri bezeler oluşturuyoruz. Bir beze alarak açabildiğimiz incelikte açıyoruz. Daha sonra küçük kareler şeklinde kesiyoruz. İçlerine küçük küçük harç yerleştirip mantıyı katlayarak şekil veriyoruz. Hamurun hepsini katladıktan sonra küçük bir tepsinin üzerine un serpiştiriyoruz. Mantıları tepsiye koyup derin dondurucuya alarak pişireceğimiz zamana kadar bu şekilde saklıyoruz. Diğer bezeyi de aynı şekilde açıp mantı yapıyoruz. Orta büyüklükte tencereye 2 litre kadar su doldurup kaynatıyoruz. Üzerine 2 kaşık tuz ve birkaç damla sıvı yağ ekleyip karıştırıyoruz. Daha sonra mantıları suya atıp 5 dakika kadar pişiriyoruz. Sıcak sudan çıkarıp soğuk suyun içine atıyoruz. Daha sonra suyunu güzelce süzüyoruz. Sarımsağı sahanda ezip yoğurdun içine karıştırıyoruz. Bir miktar tuz ve 1 çay bardağı soğuk su ekleyerek karıştırıyoruz. Salçalı sosu hazırlamak için sos tavasının içine sıvı yağı alıyoruz. Bir miktar kızardıktan sonra üzerine salçayı ekleyip kavuruyoruz. Daha sonra üzerine baharatları ekleyip karıştırıyoruz. Ardından su ekleyip salça suyun içinde tamamen çözülünceye kadar karıştırıyoruz. Mantıyı servis tabağına alıyoruz. Üzerine sarımsaklı yoğurdu döküp karıştırıyoruz. Hazırladığımız salçalı sosu üzerine gezdirip servis ediyoruz. Afiyet olsun. |