Mantı Nasıl Haşlanır

Mantı Nasıl Haşlanır

Mantı nasıl haşlanır, Mantı hemen hemen herkesin severek yediği yöresel bir yemek çeşididir. En lezzetli mantı adıyla ün kazanmış olan Kayseri de ilimizde yapılmaktadır. Kayseri mantısı çok fazla özen ve zahmet gerektirmektedir. Mantı Kayseri de tüm özel günlerin düğün, bayram, festivaller, nisan, törenleri ve yemek davetlinin olmazsa olmalıdır. Kayseri ilimiz sadece mantı ile adını duyurmamıştır tabi ki kayserinin tarih kokan kaleleri, türkülere şiirlere konu olan gesi bağları, Osmanlı dan günümüze çok önemler teşkil eden bir ilimizdir. Kayseri yemek çeşitleri yönünden fazlasıyla zengin bir ilimizdir bunlardan bazıları su böreği, düğün çorbası, incir dolması, yaprak sarması, mantı çeşitleri ve sayamayacak kadar çok bir sürü yemek çeşidi vardır. Kayseri de mantı bir çeşitle sınırlı değildir ondan fazla çeşit i bulunmaktadır. Mantı sadece yapım aşaması zahmetli değil her aşaması zahmet ve emek gerektirir. özellikle pişirme yani haşlama aşaması suda dağılmaması ve mantıların şişmemesi gerekir. Mantıların erimemesi ve şişmemesi için hamurunun sert ve özenle uzun sürede yoğurulması gerekmektedir, haşlama esnasında suyun iyice kaynayıp içerisine tuz ilave etmek gerekir.

Kıymalı mantı tarifi

Hamuru
  • 500 gr un
  • 1 adet yumurta
  • bir tatlı kaşığı tuz
  • çeyrek limon suyu
  • bir yemek kaşığı zeytin yağı
  • alabildiği kadar su
Yoğur işlemi: Unu derin bir kaseye alalım içerisine yumurtayı kıralım daha sonra tuz, zeytinyağı ve limon suyunu da ilave ettikten sonra azar azar su koyup yoğuralım suyu direk dökmemek de fayda var çünkü sert bir hamur elde etmemiz gerekmektedir. Hamuru uzun süre yoğurup iyice birleştirmeliyiz hamur kıvamının katı olması dolayısıyla biraz geç kıvam alacaktır yoğurduğumuz hamuru dinlenmesi için üzerine ince bir bez örtüp bir kenarda bekletiyoruz.

İç malzemesi
  • 200 gr dana kıyma
  • İki adet orta boy kuru soğan,
  • Yarım demet maydanoz,
  • Bir tatlı kaşığı pul biber
  • Bir çay kaşığı kara biber,
  • Bir çay kaşığı tuz
  • İsteğe göre bir çay kaşığı kimyon,
  • Ceviz büyüklüğünde biber salçası,
İç malzemenin hazırlanışı: Kıymayı derin bir kaba aldıktan sonra içine fare dişi dediğimiz küçüklükte soğanları doğrayalım yani ince ine kıyalım kıymaya ilave etmeden soğanların suyunu elimizle iyice sıkalım kıyma ve soğanı birleştirdikten sonra içine pul biber kara biber ve tuzu ilave edelim isteğe göre kimyon da atabiliriz ince ince kıydığımız maydanoz ve salçayı da ilave edip elimizle iyiye karış karıştıralım.
Yapım aşaması: Dinlenmeye bıraktığımız hamurdan yumruk kadar bir parça alıp yumak yapalım daha sonra oklava yardımı ile açalım hazır aldığımız yufkalardan biraz daha kalın olacak kadar açma işlemimize devam edelim açma işlemimiz bittikten sonra küçük kareler şeklinde keselim kestiğimiz karenin içine az biraz kıyma koyup bohça şeklinde yani dört bir uzunu bir araya getirerek kapatalım bu işlemi bütün kareleri bitirene kadar devam edelim. hamur ve kıyma bitinceye kadar aynı işlemi tekrar edelim.

Mantı nasıl haşlanır: Derin bir tencerenin dörtte üçünü su ile dolduralım içine bir tatlı kaşığı tuz ve bir yemek kaşığı sıvı yağ ilave edelim ki mantılar yapışmasın. Kaynayan suya bıraktığımız mantılar su yüzüne çıkıp bir kez suda takla attıklarında anlıyoruz ki yeterli ama yinede bir kaşık yardımı ile alıp tadına bakmak da fayda vardır.

Not: homur un içerisine limon ve zeytin yağı bir adette yumurta kırarsanız o mantı hamuru hiç bir şekilde şişip ve ya erimeyecek tir suyuna ilave ettiğimiz sıvı yağ ise yapışmasını önler.

Son Güncelleme : 18.11.2018 21:25:15
Mantı Nasıl Haşlanır ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Mantı Nasıl Haşlanır Yorumları

şifre Kırmızı sayı

1 Yorum Yapılmış "Mantı Nasıl Haşlanır"
Merhaba teyzem bize mantı açmış poşetlemiş dün bize verdi ben de bu akşam mantı yapayım diyorum eşim mantıyı çok sever ama böyle bir ucu yanık kızarmış mantı seviyor mantıyı önce fırınlayıp haşlıyor muyuz yoksa tam tersi mi?
Gülendam . 06.11.2018 07:31:50
CEVAP YAZ
Mantının Yanına Ne Gider
Mantının Yanına Ne Gider
Mantının yanına ne gider, Mantı başlı başına bir öğündür tek başına dahi yemek masallarının baş tacıdır. Benim şahsi tercihin mantı ve yanına bol yeşillikli bir mevsim salatası yeterlidir. Ama siz diyorsanız ki benim misafirin var ve onları en iyi ş...
Dondurulmuş Mantı Nasıl Pişirilir
Dondurulmuş Mantı Nasıl Pişirilir
Dondurulmuş mantı nasıl pişirilir, mantı bir çok ev hanımları yapılması zor olan bir yemek olarak görürler. Aslında mantı yapmak hamur yoğrulduktan sonra gerisi oldukça keyif veren bir yemek yapımıdır. Bir çok kişinin mantıyı hazır aldığı bilinir. Oy...
Mantı Sosu
Mantı Sosu
Mantı yemeği, Kayseri yöresine ait olan ve Türkiye'nin istisnasız her ilinde sevilerek yapılan bir yemek çeşididir. Mantıdan kısaca bahsedecek olursak; temel olarak hamur ve kıymadan oluşan bir yemektir. Mantı sosu ise mantıyı mantı yapan şeydir. So...
Kavurma Mantı Tarifi
Kavurma Mantı Tarifi
Kavurma Mantı Tarifi, mantı özellikle Türk mutfağında sıkça kullanılan ve yemeklerin baş tacı olan hamur işi yemeklerinden birisidir. Büyük küçük herkesin severek yediği mantı genellikle sarımsaklı yoğurt ve üzerine naneli kırmızı pul biber yakılarak...
Kıymasız Mantı
Kıymasız Mantı
Kıymasız mantı, et sevmeyenler için alternatif lezzetlerden bir tanesi de kıymasız mantı dır. Bana sorarsanız ben tabi ki kıymalı yapılan mantıyı tercih ederim ama bu da onun kadar lezzetli bir tarif emin olun. Aslında mantı pek çok şekilde yapılabil...
Azeri Mantısı
Azeri Mantısı
Azeri Mantısı, Mantı çeşitlerinden biri olan ve birçok kişi tarafından tercih edilen mantı türlerinden biri de Azeri mantısıdır. Yapılışı şu şekildedir; Malzeme Listesi2-2,5 su bardağı un 1 adet yumurta 1 tatlı kaşığı tuzBir miktar su İç Harcı;250 gr...
Mantı Kaç Kalori
Mantı Kaç Kalori
Mantı kaç kalori, genellikle beyaz undan yapılır, mantı hem sağlığımıza kayıp vermekte hem de kilo alımına yol açmaktadır. Yediden yetmişe herkes tarafından çok fazla sevilen mantıdan vazgeçilememektedir. Rejim yaparak kilolarını denetim altına alan...
Mantı Sosları
Mantı Sosları
Mantı Sosları, mantıyı mantı yapan en önemli unsurlardan biridir ve mantı yemeğinin vazgeçilmezidir. Salçalı mantı sosu ise, herkesin çok sevdiği ve en çok tercih ettiği mantı sosudur. Sizde bu sos tarifi ile usta şeflerin hazırladığı lezzette man...
Fırında Mantı
Fırında Mantı
Fırında Mantı, Lezzetli oluşuyla mutfakların vazgeçilmezi olan mantı birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Mantı özellikle Kayseri ve Sivas gibi illerimizle anılmakta ve yöre halkı tarafından çok sık yapılmaktadır. Lezzetli olduğu kadar yapılış...
Arnavut Mantısı
Arnavut Mantısı
Arnavut Mantısı, Lezzetiyle dillerden düşmeyen fakat yapılışının zahmetli oluşu nedeni ile kişilerin yapmaktan çekindiği mantı çeşitlerinden biri de Arnavut mantısı'dır. Arnavut mantısını diğer mantı çeşitlerinden ayıran özellik mantıların iri olmas...
Sosyete Mantısı
Sosyete Mantısı
Sosyete mantısı, diğer bir adıyla gül mantısı hazırlanması kolay olan bir yemektir. Pek çok kişi sosyete mantısı ana yemek olarak düşünmese de aslında ana yemektir. Sosyete mantısı gerek ara sıcak olarak gerekse ana yemek olarak hazırlanabilir. Ha...
Kızarmış Mantı
Kızarmış Mantı
Kızarmış Mantı, Lezzetiyle dillerden düşmeyen ve birçok kişi tarafında tercih edilen mantı çeşitlerinden biri de kızarmış mantıdır. Kızarmış mantı tarifi şu şekildedir; Malzeme ListesiHamuru için;2 adet yumurta 1 kilo unBir miktar tuzAlabildiği kadar...

 

Mantının Yanına Ne Gider
Dondurulmuş Mantı Nasıl Pişirilir
Mantı Nasıl Haşlanır
Mantı Sosu
Kavurma Mantı Tarifi
Kıymasız Mantı
Azeri Mantısı
Mantı Kaç Kalori
Mantı Sosları
Fırında Mantı
Arnavut Mantısı
Sosyete Mantısı
Kızarmış Mantı
Mantı Hamuru
Mantı Çeşitleri
Hazır Yufkadan Mantı
İtalyan Mantısı
Hazır Mantı Nasıl Yapılır
Mantı Salatası
Kayseri Mantısı
Özbek Mantısı
Mantı Haşlama
Yalancı Mantı
Fırınlanmış Mantı
Sivas Mantısı
Rus Mantısı
Sulu Mantı
Patatesli Sosyete Mantısı
Salçalı Mantı
İçli Mantı
Popüler İçerik
Mantı Hamuru
Mantı Hamuru
Mantı hamuru, diğer mantılardan başlıca farkı ortaya çıkarır. Mantı bohça şeklinde şekillendirildiği benzeri, yufkası tam kare olarak da kesilir. İçi ...
Mantı Çeşitleri
Mantı Çeşitleri
Mantı çeşitleri, özel günler, davetler veya düğünler de aranan yemeklerden bir tanesi de mantıdır. Yapılması her ne kadar meşakkatli olsa da lezzeti y...
Hazır Yufkadan Mantı
Hazır Yufkadan Mantı
Hazır yufkadan mantı, sosyete mantısı olarak da bilinir. Bir diğer adı da gül böreğidir. Ne dersiniz, yapımı Kayseri mantısına göre oldukça zahmetsi...
İtalyan Mantısı
İtalyan Mantısı
İtalyan mantısı, diğer bir isminde ravioli olan italyan mantısı gerçekten çok lezzetlidir. Tabi ki bizim mantımıza göre çok farklılıklar göstermektedi...
Hazır Mantı Nasıl Yapılır
Hazır Mantı Nasıl Yapılır
Hazır mantı Nasıl yapılır, hazır mantı, mantı severlerin fakat yapmaya zamanı ve el becerisi olmayanların kurtuluşudur. Yapımı çok kolay bir mantı çeş...
Mantı Salatası
Mantı Salatası
Mantı salatası; mantı kayseri yöresine ait geleneksel bir hamur işidir. Mantı ile birden çok yemek yapılmaktadır. Mantı yemekleri çok sevilerek yenili...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Mantının Yanına Ne Gider
Dondurulmuş Mantı Nasıl Pişirilir
Mantı Nasıl Haşlanır
Mantı Sosu
Kavurma Mantı Tarifi
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Nisan - 2019