Mantı Nasıl Haşlanır?
27 Haziran 2024

Mantı Nasıl Haşlanır?


Mantı, Türk mutfağının sevilen ve geleneksel yemeklerinden biridir. En lezzetli mantı, adını Kayseri ilimizden alır ve yapımı büyük özen gerektirir. Kayseri mantısı, özellikle düğünler, bayramlar, festivaller, nişan törenleri ve yemek davetlerinde vazgeçilmezdir. Ancak mantının sadece yapımı değil, haşlanması da dikkat ve özen gerektirir. Mantıların suda dağılmaması ve şişmemesi için hamurunun sert ve uzun süre yoğrulması gerekir.

Kayseri Mantısı ve Özellikleri

Kayseri mantısı, ince açılan hamurun içerisine koyulan kıymanın bohça şeklinde kapatılmasıyla yapılır. Mantının suda dağılmaması ve şişmemesi için hamurun iyi yoğrulmuş ve sert olması gerekmektedir. Haşlama aşamasında suyun iyice kaynaması ve içerisine tuz ilave edilmesi önemlidir.

Malzemeler

Hamuru İçin:
  • 500 gr un
  • 1 adet yumurta
  • Bir tatlı kaşığı tuz
  • Çeyrek limon suyu
  • Bir yemek kaşığı zeytinyağı
  • Alabildiği kadar su
İç Malzemesi:
  • 200 gr dana kıyma
  • İki adet orta boy kuru soğan
  • Yarım demet maydanoz
  • Bir tatlı kaşığı pul biber
  • Bir çay kaşığı karabiber
  • Bir çay kaşığı tuz
  • İsteğe göre bir çay kaşığı kimyon
  • Ceviz büyüklüğünde biber salçası

Hamurun Yoğurulması

Unu derin bir kaseye alın ve içerisine yumurtayı kırın. Daha sonra tuz, zeytinyağı ve limon suyunu ekleyin. Azar azar su ekleyerek yoğurun. Suyu direkt dökmemek önemlidir çünkü sert bir hamur elde etmemiz gerekmektedir. Hamuru uzun süre yoğurup iyice birleştirin. Hamur kıvamının katı olması dolayısıyla biraz geç kıvam alacaktır. Yoğurduğunuz hamuru dinlenmesi için üzerine ince bir bez örtüp bir kenarda bekletin.

İç Malzemenin Hazırlanması

Kıymayı derin bir kaba alın ve içerisine ince doğranmış soğanları ekleyin. Soğanların suyunu iyice sıkın. Kıyma ve soğanı birleştirdikten sonra pul biber, karabiber ve tuzu ekleyin. İsteğe göre kimyon da ekleyebilirsiniz. İnce doğranmış maydanoz ve salçayı da ekleyip iyice karıştırın.

Yapım Aşaması

Dinlenmeye bıraktığınız hamurdan yumruk kadar bir parça alın ve oklava yardımı ile açın. Hazır aldığınız yufkalardan biraz daha kalın olacak şekilde açın. Açma işlemi bittikten sonra küçük kareler şeklinde kesin. Kestiğiniz karelerin içine az miktarda kıyma koyup bohça şeklinde, yani dört bir ucunu bir araya getirerek kapatın. Bu işlemi tüm kareler bitene kadar devam edin. Hamur ve kıyma bitinceye kadar aynı işlemi tekrar edin.


Derin bir tencerenin dörtte üçünü su ile doldurun. İçine bir tatlı kaşığı tuz ve bir yemek kaşığı sıvı yağ ilave edin ki mantılar yapışmasın. Kaynayan suya bıraktığınız mantılar su yüzüne çıkıp bir kez suda döndüklerinde haşlanmış demektir. Ancak yine de bir kaşık yardımı ile alıp tadına bakmakta fayda vardır.

Not:

Hamurun içerisine limon ve zeytinyağı ekleyip bir adet de yumurta kırarsanız, mantı hamuru hiçbir şekilde şişip erimeyecektir. Suyuna ilave ettiğiniz sıvı yağ ise yapışmasını önler.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Mantı Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Salçalı Mantı Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Salçalı Mantı Sosu Tarifi ve Malzemeleri

İçli Mantı Tarifi ve Malzemeleri

İçli Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Mercimekli Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Mercimekli Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Etli Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Etli Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kozalak Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kozalak Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kolay Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kolay Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Hazır Mantı Nasıl Yapılır?

Hazır Mantı Nasıl Yapılır?

Mantı Kaç Kalori?

Mantı Kaç Kalori?

Diyet Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Diyet Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Nasıl Haşlanır?

Mantı Nasıl Haşlanır?

Patates Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Patates Mantısı Tarifi ve Malzemeleri