Mantı, Türk mutfağının sevilen ve geleneksel yemeklerinden biridir. En lezzetli mantı, adını Kayseri ilimizden alır ve yapımı büyük özen gerektirir. Kayseri mantısı, özellikle düğünler, bayramlar, festivaller, nişan törenleri ve yemek davetlerinde vazgeçilmezdir. Ancak mantının sadece yapımı değil, haşlanması da dikkat ve özen gerektirir. Mantıların suda dağılmaması ve şişmemesi için hamurunun sert ve uzun süre yoğrulması gerekir. Kayseri Mantısı ve Özellikleri Kayseri mantısı, ince açılan hamurun içerisine koyulan kıymanın bohça şeklinde kapatılmasıyla yapılır. Mantının suda dağılmaması ve şişmemesi için hamurun iyi yoğrulmuş ve sert olması gerekmektedir. Haşlama aşamasında suyun iyice kaynaması ve içerisine tuz ilave edilmesi önemlidir. Malzemeler Hamuru İçin:
İç Malzemesi:
Hamurun Yoğurulması Unu derin bir kaseye alın ve içerisine yumurtayı kırın. Daha sonra tuz, zeytinyağı ve limon suyunu ekleyin. Azar azar su ekleyerek yoğurun. Suyu direkt dökmemek önemlidir çünkü sert bir hamur elde etmemiz gerekmektedir. Hamuru uzun süre yoğurup iyice birleştirin. Hamur kıvamının katı olması dolayısıyla biraz geç kıvam alacaktır. Yoğurduğunuz hamuru dinlenmesi için üzerine ince bir bez örtüp bir kenarda bekletin. İç Malzemenin Hazırlanması Kıymayı derin bir kaba alın ve içerisine ince doğranmış soğanları ekleyin. Soğanların suyunu iyice sıkın. Kıyma ve soğanı birleştirdikten sonra pul biber, karabiber ve tuzu ekleyin. İsteğe göre kimyon da ekleyebilirsiniz. İnce doğranmış maydanoz ve salçayı da ekleyip iyice karıştırın. Yapım Aşaması Dinlenmeye bıraktığınız hamurdan yumruk kadar bir parça alın ve oklava yardımı ile açın. Hazır aldığınız yufkalardan biraz daha kalın olacak şekilde açın. Açma işlemi bittikten sonra küçük kareler şeklinde kesin. Kestiğiniz karelerin içine az miktarda kıyma koyup bohça şeklinde, yani dört bir ucunu bir araya getirerek kapatın. Bu işlemi tüm kareler bitene kadar devam edin. Hamur ve kıyma bitinceye kadar aynı işlemi tekrar edin. Derin bir tencerenin dörtte üçünü su ile doldurun. İçine bir tatlı kaşığı tuz ve bir yemek kaşığı sıvı yağ ilave edin ki mantılar yapışmasın. Kaynayan suya bıraktığınız mantılar su yüzüne çıkıp bir kez suda döndüklerinde haşlanmış demektir. Ancak yine de bir kaşık yardımı ile alıp tadına bakmakta fayda vardır. Not: Hamurun içerisine limon ve zeytinyağı ekleyip bir adet de yumurta kırarsanız, mantı hamuru hiçbir şekilde şişip erimeyecektir. Suyuna ilave ettiğiniz sıvı yağ ise yapışmasını önler. |