Gül Mantısı Tarifi ve Malzemeleri
12 Temmuz 2024

Gül Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Gül Mantısı

Gül mantısı, geleneksel mantı çeşitlerinden farklı olarak hazırlanışı ve sunumuyla öne çıkan bir yemektir. Genellikle kabul günlerinde tercih edilse de, akşam yemeği veya öğle yemeği olarak da hazırlanabilir. Diğer mantı çeşitlerine kıyasla daha az zahmetli ve yapımı oldukça kolaydır. Hazır yufka ile yapılan gül mantısının üzerine yoğurt ve mantı sosu eklemezseniz börek olarak da tüketebilirsiniz. Bu çok yönlü yemek, hem börek hem de mantı olarak sofralarınıza renk katacaktır.

Gül Mantısı İçin Gerekli Malzemeler

  • 2 tane hazır yufka
  • 250 gr dana kıyma
  • 1 tane kuru soğan
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 şeker kaşığı karabiber
  • 1 şeker kaşığı kırmızı pul biber
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ

Üzeri İçin

  • 1 kase yoğurt
  • 1 diş sarımsak
  • 1 şeker kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 fiske karabiber
  • 1 fiske kırmızı pul biber

Gül Mantısı Nasıl Yapılır?

Gül mantısını hazırlamaya iç harç ile başlayabilirsiniz. Bunun için öncelikle 2 yemek kaşığı sıvı yağı bir tavanın içerisine alın ve tavayı ocağın üzerine yerleştirin. Yağ hafif ısındıktan sonra içerisine kıymayı ilave edip karıştırın ve kavurmaya başlayın. Kıymanın rengi dönünce bir tane kuru soğanı ince kıyım olacak şekilde doğrayın ve kıymanın içerisine ilave edip karıştırın. Soğan ile kıymayı da kavurun. Kavrulmuş olan kıymalı soğanın içerisine tuz, bir fiske karabiber ve bir fiske kırmızı pul biber ilavesi yapıp karıştırın. Hazırlanmış olan kıymalı mantı harcını soğuması için bir kenara kaldırın.

Harç bir kenarda soğurken, bir tane yufkayı dörde bölün. Sigara böreği keser gibi kestiğiniz yufkanın geniş olan kısmına hazırladığınız kıymalı harçtan ilave edin ve rulo şeklinde sarın. Diğer yufkalara da aynı şekilde kıyma ilavesi yapıp sarın. Rulo şeklinde olan yufkayı tekrardan kendi etrafında sarın ve gül şekli verin.

Şeklini alan mantıları yağlanmış bir fırın tepsisinin üzerine alın. Arzu ederseniz fırına göndermeden önce yufkaların üzerine yumurta sarısı sürebilirsiniz. Tepsiyi 185 derecelik fırına gönderin ve her tarafı nar gibi kızarana dek pişirin. Pişmiş olan gül mantılarını fırından alıp bir servis tabağının üzerine yerleştirin.

Sosunu hazırlamak için öncelikle yoğurdu bir kasenin içerisine alıp üzerine tuz ilavesi yapın. Sarımsağın kabuklarını soyun ve yoğurdun içerisine rendeleyin. Sarımsaklı yoğurdu ılık olan mantıların üzerine kaşık ile gezdirerek dökün. Tereyağını eritin ve içerisine salça ile kırmızı pul biber ve karabiber ilavesi yapıp pişirin. Pişmiş olan sosun içerisine bir yemek kaşığı sıcak su ilavesi yapıp karıştırın. Hazırlanmış olan mantının salçalı sosunu yoğurdun üzerine bir tatlı kaşığı veya sos kaşığı ile gezdirin. Hazır hale gelmiş olan gül mantısını soğumadan sevdiklerinize sunum yapın.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Ebu Zer

04 Mayıs 2024 Cumartesi

gül mantısını daha önce yapmadım ve ben de bu mantı yemeğini yapmak istiyorum. zaten yoğurtlu yemeklere karşı ayrı bir ilgim var ve bu yemekleri çok seviyorum. Gül mantısının yapışında herhangi bir baharat kullansak sorun olur mu?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Elbette, gül mantısı yaparken baharat kullanabilirsiniz. Baharatlar yemeğinize ekstra lezzet katabilir. Örneğin, karabiber, pul biber veya sumak gibi baharatlar yoğurtlu yemeklerle çok uyumludur. Ancak miktarına dikkat etmenizi öneririm, çünkü fazla baharat yemeklerin tadını baskılayabilir. Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Mantı Kaç Kalori?

Mantı Kaç Kalori?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Mantı Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kızarmış Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kızarmış Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Mercimekli Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Mercimekli Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Şiş Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Şiş Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Diyet Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Diyet Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Çorum Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Çorum Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Mantı Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

İçli Mantı Tarifi ve Malzemeleri

İçli Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Saçaklı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Saçaklı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Sosları Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Sosları Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Fırınlanmış Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Fırınlanmış Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Salçalı Mantı Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Salçalı Mantı Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Kozalak Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kozalak Mantı Tarifi ve Malzemeleri